מהפך בנובמבר: בריחת כספים מקרנות הנאמנות

מיטב מסכמת את חודש נובמבר: חודש ראשון של יציאת כספים מקרנות הנאמנות לאחר ארבעה עשר חודשים ברציפות של כניסת כספים. האפיקים הסולידיים, המשיכו להפגין חולשה
ענת שגב |

על אף אי הוודאות הפוליטית שמרחפת מעל השוק על רקע שינוי המפה הפוליטית, שוק המניות רשם עליות נאות, תודות לעליות החדות במניות הבנקים ופרסום דו"חות כספיים טובים לחברות. כך עולה מסקירה של בית ההשקעות מיטב לחודש נובמבר 2005.

בסיכום חודשי עלה מדד ת"א 25 ב-2.8% ומדד ת"א 100 עלה ב-3.3%. מדד תל-טק 15, על רקע המגמה החיובית בנאסד"ק, עלה בסיכום חודשי ב-4.4% ומדד יתר 150 רשם עלייה של 1.8%.

האפיקים הסולידיים, המשיכו להפגין חולשה. באפיק השקלי ירד מדד השחרים ב- 0.4%, המדד הכללי של הגילונים נותר ללא שינוי והמק"מים עלו ב- 0.2%. המדד הכללי של צמודי המדד ירד בסיכום חודשי ב- 1.1%, כשעיקר הירידות התרכזו באיגרות לטווח הארוך של 7 עד 10 שנים ושל 5 עד 7 שנים: 1.3% ו- 1.7% בהתאמה.

האפיק המט"חי נסחר ללא אירועים דרמטיים מידי ובסיכומו של דבר פוחת השקל מול הדולר בשיעור של 0.6% ומול האירו תוסף בשיעור של 1.5%. כלפי סל המטבעות תוסף השקל ב- 0.2%.

תשואות אלה שהושגו באפיקי ההשקעה המרכזיים בשוק ההון התבטאו בתשואה משוקללת נמוכה של תעשיית הקרנות: 0.2%.

מסיכומי מיטב לגבי ההתפתחויות בתעשיית הקרנות בחודש נובמבר עולה, כי סך נכסיה של תעשיית הקרנות ירד, לאחר ארבעה עשר חודשים רצופים של עליות, בשיעור של כ-1.8%, מכ-132.8 מיליארד שקל בסוף חודש אוקטובר לכ-130.4 מיליארד שקל בסוף חודש נובמבר השנה. יציאת הכספים הסתכמה בכ-2.7 מיליארד שקל, כאשר התשואה החיובית המשוקללת של התעשייה בנובמבר הינה 0.2%.

מיטב מדגישים כי בניגוד לחודשים קודמים בהם הציבור הזרים את מרבית נכסיו אל הקרנות הסולידיות, החודש חל "מהפך", ומרבית הפדיונות התרחשו דווקא בקרנות אלו. זאת, על רקע החולשה שהפגין שוק האג"ח בחודש החולף והריבית שנכנסה למסלול עלייה מהיר ומתחילה להוות חלופת השקעה סולידית אלטרנטיבית.

כל הכותרות

המגמה החיובית הנמשכת בשוק המניות והפיחות הזוחל בדולר, עדיין לא הצליחו לפתות את הציבור. התפלגות כניסת הכספים ויציאתם בסוגים השונים של הקרנות מראה, כאמור, כי כמעט כל הכסף יצא מקרנות המתמחות באג"ח מקומי, מהן יצאו כ-3.4 מיליארד שקל. מתוך זה כמיליארד שקל מקרנות המתמחות באג"ח כללי, אג"ח חברות ואג"ח להמרה, וכ-2.4 מיליארד שקל מקרנות המתמחות באג"ח מדינה.

קבוצת הקרנות המנייתיות גייסה בנובמבר כ-1 מיליארד שקל, אך כמעט כל הכסף ש"הלך" לקבוצה זו נכנס לקרנות המתמחות במניות בחו"ל (בפעם הרביעית ברציפות) שגייסו בחודש החולף כ- 0.9 מיליארד שקל.

המגמה החיובית הנמשכת בשוק המניות המקומי עדיין לא מפתה את הציבור שמסרב, בינתיים, להצטרף לחגיגה וכך, הקרנות המתמחות במניות בישראל גייסו באוקטובר סכום זעום של כ- 42מיליון שקל בלבד.

השוואת שיעורי המס על השקעות בחו"ל לשיעורי המס על השקעות בישראל החלה להשפיע, כנראה, על הרגלי ההשקעה של הציבור המקומי , והדבר בא לידי ביטוי, מלבד זרימת הכספים לקרנות המנייתיות, גם בכניסת כספים (לאחר שלושה חודשים ברציפות של יציאת כספים) של כ- 0.6 מיליארד שקל לקרנות המתמחות באג"ח חו"ל. גם הפיחות הזוחל הנמשך בשקל מול הדולר לא מצליח לעורר בינתיים את תיאבון המשקיעים ומהקרנות המתמחות במט"ח מקומי נרשמה יציאת כספים זניחה של כ- 25 מיליון שקל. הקרנות השקליות ציינו בנובמבר חודש תשיעי ברציפות של יציאת כספים מהותית עם פדיונות בסכום של כ- 0.9 מיליארד שקל. יציאת הכספים בלטה בעיקר בקרנות השקליות הקצרות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה