לי מור: יש לצפות להמשך איתנות הדולר בטווח הקרוב

"מעבר הכוחות מארה"ב ליפן עלול לקחת בין שנה לשנתיים לפני שנראה השפעות משמעותיות בשוק", עך מעריך מנהל חדר העסקאות במטבעות של פינוטק, לי מור
לי מור |

מחר, ה-FED, הבנק המרכזי בארה"ב, צפוי להעלות את שיעורי הריבית בעוד 0.25%. אולם, הדולר נותר מעט חלש בשלושת השבועות האחרונים, ואינו מסוגל להמשיך את מגמת התחזקותו אל מול האירו והפאונד.

הבעיה עם הדולר היא בהחלט לא העלאת הריבית הצפויה מחר. הסוגיה הרלוונטית כאן היא האם הבנק המרכזי מסיים את מסע העלאות הריבית בין 18 החודשים, בדברי בכיריו הצפויים לאחר ההעלאה מחר.

באופן כללי, ה-FED מתכנס, מעלה ריבית, שולח הודעה לעיתונות בנוגע למצבה הנוכחי של כלכלה, ולאחר מכן השווקים מתנהגים כרצונם. הצהרות אלו לעיתונות, אשר לעיתים מגיעים בצורה של הצהרה פורמלית של נגיד הבנק לא באמת מזיזים את השווקים. הם בעיקר מהווים חזרה על אותן הצהרות או רעיונות אשר הובעו במהלך החודש הקודם, אם לא יותר.

כלכלנים רבים מודאגים שמא השוק הגיע למסה קריטית, כזו שתגרור סוחרים למכירה מסיבית של הדולר אם ה-FED יעלה ריבית. דבר זה אולי נשמע פרדוקסלי אולם השוק כבר מגלם הצהרה שלילית של הנגיד. אנליסטים מאמינים שהצהרת ה-FED תוביל לתום המדיניות המוניטרית הנוכחית. הייתכן?

לדעתי, ארה"ב רחוקה מלסיים את מדיניות העלאות הריבית. ראשית, קיים עדיין חשש בנוגע לשיעור החסכון האמריקאי, אשר זקוק לשיעור ריבית גבוה יותר בכדי לגרום למשקיעים להפסיק לבזבז ולהתחיל לחסוך. שיעור חסכון נמוך בארה"ב מהווה אחד מהגורמים העיקריים לכך שהחשבון השוטף אינו ניתן לתיקון. ללא שיעור חסכון חיובי, הכלכלה האמריקאית לא תוכל להתגבר על גרעונותיה.

נקודה עיקרית נוספת היא העובדה שהבנק המרכזי באירופה העלה ריבית בפעם הראשונה זה חמש שנים. למרות שהעלאת הריבית הזו עלולה לסמל תקופה ארוכה של העלאות, השוק בקושי מבחין בזאת. שיעורי הריבית באירופה עלו ב-0.25% לכיוון 2.25% וכעת מתחילות השאלות הרציניות. מי יהיה ספק הנזילות העולמי?

כל הכותרות

לפני שארה"ב החלה להעלות ריבית, היא הייתה אחת מהמלוות הגדולות בעולם. כאשר החל ה-FED להעלות את הריבית לפני כ-18 חודשים, החלה התמקדות באירופה וראינו כי הדולר התחזק באופן ישיר.

כעת, יפן היא הכלכלה היחידה עם שיעורי ריבית נמוכים, למעשה - ליפן יש מדיניות ריבית אפס והם לא צפויים לשנות את זה בקרוב. אז מה כל זה אומר עבור הדולר?

בקצרה, נראה כי הדולר צפוי להמשיך ולשמר את חוזקו היחסי אל מול האירו והיין במהלך השבועות והחודשים הקרובים. אולם, דבר זה ישתנה גם הוא. למרות שמספר כלכלנים מתמחרים את מעבר הכוחות מארה"ב ליפן, המהלך עלול לקחת בין שנה לשנתיים לפני שנראה השפעות משמעותיות בשוק. לכן, בטווח הקצר עד בינוני, צפו המשך איתנות של הדולר, אולם בטווחו הנוכחי – בין 1.16 ל-1.19 אל מול האירו. אל מול היין הדולר עלול לפרוץ החוצה שוב ורמות ה-1.22-1.23 לא נשמעות רחוקות כל כך!

מאת: לי מור הכותב הינו מנהל חדר העסקאות במטבעות של פינוטק

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה