מורה נבוכים בבורסה: מהו מח"מ?
מדי שבוע אנחנו נבקש לפשט ולהסביר בעבורכם, מונחים מעולם הבורסה ושוק ההון במדור "מורה נבוכים בבורסה". צוות הכתבים של Bizportal ישמח לפרש ולהשיג בעבורכם הגדרות בהירות למונחים שתמיד רציתם לדעת עליהם יותר, בשפה פשוטה ובהירה.
עוד נבקש להזכיר לכם כי לנוחיותכם קיים מילון מונחים רחב ונוח לשימוש שנבנה על ידי חברת קו מנחה והוא נגיש לשימוש הציבור באתר Bizportal (לחצ/י כאן). מח"מ הסבר: המח"מ, ראשי תיבות של משך חיים ממוצע, הוא מונח מתחום סיכוני הריבית והחיסונים הפיננסיים, כאשר הוא הוא מוכר למדי בתחום אגרות החוב (הבנקים עושים בו שימוש לדוגמא בהתחייבויות שלהם). אנו נתייחס לתחום האג"ח. בתחום זה משמש המח"מ להגדיר את משך התקופה הממוצעת בשנים עד לקבלת התשלומים מאיגרת החוב.
באיגרת שאינה משלמת ריבית המח"מ הוא משך התקופה עד לפדיון המלא של האיגרת. במקרה של איגרת המשלמת ריבית המח"מ תלוי במחיר של האיגרת, בשיעור הריבית ובמספר הפעמים שהיא משולמת.
המח"מ הוא סוג של מדד למידת הסיכון הטמונה באג"ח. ככל שהמח"מ גבוה הוא מעיד על רגישות גבוהה יותר לתשואת האגרת ביחס לזעזועים בשוק. מח"מים נמוכים מעידים על המצב ההפוך בו האגרת שומרת על תנודתיות קטנה יותר.
על מורה נבוכים
מורה נבוכים - היצירה הפילוסופית העמוקה של הרמב"ם (רבינו משה בן מימון), עסקה במסורות פילוסופיות יהודיות לפי הסגנון האריסטוטלי ביוון. רבים רואים בספר כמבוא להבנת ערכים ביהדות, תפיסת עולמו של הרמב"ם, וביאור שאלות מהותיות בנוגע לדת. בשפה העברית השתרש המושג "מורה נבוכים" כמושג לתיאור: מדריך, מבאר, ומקור לפירוש.