הערכות סותרות לגבי החלטת פישר על גובה הריבית מחר
מחר (ב') צפוי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, לפרסם את המדיניות המוניטרית לחודש ינואר 2006. ממה שמתפרסם היום על ידי גופים שונים במשק עולה כי גוברת אי הוודאות לגבי החלטתו של פישר מחר.
על פי בית ההשקעות מיטב, האינפלציה מראשית השנה, מגמת הריבית בארה"ב וחשש מחוסר יציבות פוליטית, כל אלה תומכים בהעלאה של הריבית. מנגד, מספר פרמטרים כלכליים ממשיכים לתמוך בהותרת הריבית על כנה: התמתנות בקצב עליית אמצעי התשלום, רגיעה בשוק המט"ח ונתונים חיוביים על פעילות הממשלה.
לטענת מיטב נגיד בנק ישראל "חשף" את כוונתו לנקוט במדיניות ריבית נוקשה לאחר שהעלה את הריבית לחודש דצמבר בשיעור חד יחסית של 0.5% לרמה של 4.5%, במהלך שנועד לרסן את מגמת האינפלציה, שהחלה לעלות בחודשים האחרונים, ולהתקרב לגבול עליון של יעד הממשלה.
מיטב מציינים שאם בוחנים בצורה מעמיקה את הגורמים השונים המהווים חלק ממסגרת שיקול הדעת הכולל של הנגיד לקראת החלטתו, ניווכח שיש נימוקים ראויים לשני הצדדים.
מחד, בחינת הפרמטרים הכלכליים הטהורים מצביעה על ההגיון בהותרת הריבית על כנה. זאת, על רקע פרמיית הסיכון הנמוכה של ישראל, שאף קיבלה לאחרונה חיזוק מנגיד בנק ישראל עצמו שהעריך, שלאחר הבחירות תיתכן העלאת דירוג האשראי של ישראל, והנתונים החיוביים על פעילות הממשלה (צפי לגרעון נמוך של 1.2% מהתוצר בשנת 2005). גם הרגיעה בשוק המט"ח בחודש החולף, הרגיעה המסתמנת במחירי הנפט, וההתמתנות בקצב עליית כמות הכסף מקנים בטחון בהותרת הריבית ללא שינוי.
מנגד, מגמת האינפלציה מאז תחילת השנה וחוסר היציבות הפוליטית, תומכים בהמשך ניהול מדיניות מוניטרית מרסנת ובהעלאת הריבית. מעבר לגורמים כלכליים, אומרים במיטב, יש לקחת בחשבון את חוסר הוודאות בשווקים, על רקע השינויים במפה הפוליטית שמתרחשים מעת לעת, בהקשר זה יש לציין גם את מצבו הבריאותי של אריאל שרון שעלול לערער את מעמדה של מפלגת "קדימה" בראשותו, והבחירות הקרבות. זאת, יחד עם מגמת האינפלציה בפועל (עלייה של 2.6% מתחילת השנה), מהווים כר נוח לנגיד להעלות את הריבית.
מעבר לשיקולים המקומיים האלה, הריבית בארה"ב מוסיפה להיות גורם מרכזי בהחלטת הנגיד בנק ישראל, מוסיפים במיטב. בניגוד לחודשים קודמים, בהם העלאת ריבית ה"פד" הייתה צפויה ותמכה בהעלאת הריבית המקומית, הרי שהודעתו של ה"פד" עם פרסום החלטתו האחרונה בנוגע לריבית הציגה מסרים סותרים, מה שיקשה על החלטת נגיד בנק ישראל. לשכות המסחר: העלאת הריבית תעלה ביוקר לצרכן אוריאל לין, נשיא אגוד לשכות המסחר, מזהיר כי להעלאת הריבית יכולה להיות השפעה השלילית על הצמיחה במשק. מבדיקה שערך אגף הכלכלה באיגוד לשכות המסחר, לקראת פרסום הריבית, עולה כי העלאת הריבית בשיעור של 0.25% תגדיל למגזר העסקי את הוצאות התשלום על הריבית ב-400 מיליון שקל בשנה, ועבור כלל ציבור המשתמשים בכ-550 מיליארד שקל בשנה.
מהסקירה עולה עוד כי, סך כל האשראי הלא צמוד עמד בשנת 2005 על 220 מיליארד שקל בממוצע, מהם כ-70% נצרכים ע"י המגזר העסקי. לדברי לין, שנת 2005 מסתיימת עם עמידה ביעד האינפלציה, יציבות סבירה בשער החליפין, עלייה במרבית האינדיקאטורים הכלכליים-בהם עליה בפדיון ענפי המסחר והשירותים, גידול בצריכה, עליה חדה במכירות רשתות השיווק, עליה בייצור התעשייתי בעיקר הטכנולוגי.
לין הוסיף ואמר כי מדיניות העלאת הריבית, חייבת להיעשות בצורה זהירה ושקולה תוך הבאה בחשבון של ההשפעה השלילית שיכולה להיות לכך על הצמיחה במשק.
אגף הכלכלה מדגישים כי בהחלטה אם להעלות את שיעור הריבית חובה להעריך את ההשפעה שתהיה לכך על הגדלת ההוצאה לשכבות החלשות, הנזקקות למסגרות אשראי מהמערכת הבנקאית. "משקי בית הנמנים על עשירוני ההכנסה הנמוכים משלמים עלויות אוברדרפט גבוהות, בעוד שהעשירונים העליונים נהנים מהכנסות ריבית גבוהות על חסכונותיהם. העלאת הריבית יכולה לפגוע בהכנסה הפנויה של השכבות החלשות ובכך להקטין את הצריכה ולצמצם את הצמיחה במשק". לידר ושות': סבירות להשהיית ההעלאה של הריבית בבית ההשקעות לידר ושות' מעריכים כי ישנה סבירות להשהייה בעליית ריבית בנק ישראל. מהלך זה עשוי להטיב עם האפיקים השקליים. בנוסף, מציינים הכלכלנים יונתן כץ ושגיא פוזנרסון כי ה-spread של השחר על אג"ח ארה"ב עלה ל-1.8%, פער גדול יחסית אשר תומך בירידת תשואות בישראל בטווח הקצר.
יחד עם זאת, מציינים בליד ושות' כי גם הפד וגם בנק ישראל עדיין לא סיימו את המלאכה. מגמת פיחות מתון בשקל צפויה להתחדש להערכת כאשר ריבית הפד תעלה ל- 4.5% בסוף חודש ינואר. בהסתכלות קדימה, הם גורסים, סביבה של המשך ריסון מוניטרי (בישראל ובארה"ב) ואי וודאות פיסקלית, יקשו על רווח הון באפיקים הארוכים. השוק הסולידי מגלם הערכה שהריבית תוותר במקומה בנוסף לכל ההערכות המתפרסמות היום, יש לציין כי הסדרות הרחוקות של האג"ח השקלי מסוג שחר נסחרות היום בעליות שערים. דבר זה עשוי לגלם הערכה בשווקים כי הנגיד פישר יותיר מחר את הריבית במקומה.