סיכום 2005 במדדי בורסות ארה"ב - "פי 10 פחות"
המדדים והמניות בארה"ב ובראשם מדד הנאסד"ק ידועים ביכולת לנוע בתזזיתיות רבה - בעוד המדדים בת"א השלימו עליה על של עשרות אחוזים השנה, מעניין לבדוק מה הספיקו לעשות הבורסות במעצמה החזקה בעולם. בהסתכלות כוללת ובסיכום שנתי, מסתבר שלמעשה - לא הרבה.
בסיכומה של שנה, רושמים המדדים בארה"ב תשואה של פי 10 פחות מתשואת המדדים בת"א. למעשה, בעוד רוב הבורסות ברחבי העולם כולו עלו בעשרות אחוזים, בארה"ב עלו המדדים העיקריים - ה-S&P500, דאו ג'ונס והנאסד"ק באחוזים בודדים בלבד. בהסתכלות כוללת, מסתבר כי ב-2005 זרם הכסף הגלובלי להשקעות בכל שאר העולם והמעצמה הגדולה ביותר - נשארה הרחק מאחור. סקטור השבבים – "העוגן של מדד הטכנולוגיה" מדד הנאסד"ק, הידוע בתור "מדד הטכנולוגיה", מתבסס על שני סקטורים עיקריים - המוביל מביניהם הינו סקטור השבבים, כשהאינדיקטור המוביל של סקטור זה הינו ה-SMH "מדד הסמי-קונדקטורס". בשנת 2003 טיפס ה-SMH בכ-150%, ב-2004 תיקן מטה כמעט 25% והשנה רשם תשואה חיובית של כ-10% תשואה עודפת משמעותית לעומת המדד עצמו.
המניה הבולטת בסקטור הינה כמובן ענקית השבבים אינטל, אשר בסיכום שנתי עלתה גם היא בכ-10%. מבין הישראליות הקשורות לתחום בלטה לטובה מניית אם-סיסטמס, מפתחת זיכרון הפלאש, אשר עברה שנה חיובית במיוחד בה עלתה בשיעור של כ-80%. שוק הפלאש היה למעשה ה"להיט" של סקטור זה השנה, כשהכוכבת הגדולה היתה מתחרתה של אם-סיסטמס, סאנדיסק, מתמודדת רצינית לתואר "מניית השנה", אשר רשמה תשואה של מעל 150% ב-2005. הערכות לשנת 2006 – "השלמת פערים" בשנתיים האחרונות, הבורסות בארה"ב נסחרו למעשה בתנועה צידית, זאת לאחר מסע עליות מרשים בשנת 2003 בחסות התאוששותה של הכלכלה האמריקנית מהמיתון שגרמה התפוצצותה של בועת ההייטק בשנת 2000 והורדת שער הריבית לרמות שפל היסטוריות.
כעת, תהליך העלאת הריביות בארה"ב צפוי להגיע לסופו בחודשים הקרובים, הכלכלה האמריקנית ממשיכה לצמוח בקצב נאה, החששות הכבדים מאינפלציה עקב עליה במחירי האנרגיה לא תורגמו לפי שעה כלל למציאות בפועל.
אומנם, קיים גם היום החשש המרכזי מגרעון הסחר חסר התקדים בגודלו של ארה"ב, אך חששות תמיד קיימים - ומנגד, מחירי החברות הנסחרות בארה"ב לא נעו עם שאר העולם בתקופה זו, בשנת 2006 נגלה האם יוכלו בורסות ארה"ב להשלים את הפער.