Uבנק: השווקים הפיננסיים בארה"ב "נוזלים" כלפי מטה
מדדי המניות בעולם דשדשו בשבוע שעבר, תוך ירידות ארה"ב ועליות קלות באירופה ויפן. השבוע לא שינינו כמעט את תחזיותינו והטווחים נותרו בעינם, השווקים בארה"ב "נוזלים" כלפי מטה והנסדא"ק 100 מוגדר כשלילי לטווח הקצר, ומדד ה-S&P500 קרוב לרמת תמיכה חזקה, שבירתה עשויה להביא למגמה שלילית בכל השווקים בתחילת שנה.
שנה חיובית עברה על שוקי המניות בעולם עם עליות שערים נאות המלוות בנתוני צמיחה נאים במשקים כשהכלכלה האמריקאית יחד עם כלכלות הודו וסין מהוות את קטרי הצמיחה העולמיות.
שנת 2005 לוותה גם בעליות חדות במחירי הסחורות כשמחיר חבית נפט טיפס ב-40.5% ומחירי מתכות מזנקים בהובלת הזהב שעלה ב-18%. שוקי האג"ח הסבו אכזבה למשקיעים השנה כשבתנאי ריבית עולה, צברו המשקיעים הפסדי הון. הדולר הפגין השנה עוצמה מול המטבעות העיקריים בעולם לראשונה מאז 2001.
יפן. מדד הניקיי סיים את שנת 2005 בעלייה שבועית של 1.07% לרמה של 16,111 נק', בסיכום שנתי מדובר בראלי של 40% - הראלי החזק ביותר מזה כמעט שני עשורים. נתוני מאקרו חיוביים מאוד ביפן בדמות צמיחה חזקה הנובעת מעלייה בהשקעות ההון של החברות ומעלייה בצריכה הפרטית, המשך רפורמות מבניות בהובלת ראש ממשלת יפן קויזומי תרמו לאווירה החיובית בשוק המניות.
מגזר הבנקים בלט השנה בעליות שערים חדות לאור השיפור במאזני הבנקים והעלייה החדה ברווחיותם, בנק מיזוהו וקבוצת מיצושבישי UFJ בלטו בעליות של 81% ושל 53% בהתאמה. גם הקמעונאיות הגדולות בלטו בעליות שערים לאור השיפור ברווחיותן והעלייה בצריכה הפרטית בתוך יפן.
מגזר יצרניות הרכב בלט בעליות שערים חדות בהובלת טויוטה והונדה שממשיכות להגדיל את נתח השוק שלהן בארה"ב על חשבון המתחרות פורד וGM. גם ספקיות האינטרנט רשמו עליות שערים לאור הגידול במספר המנויים לשירותי האינטרנט המהיר ולמרות מלחמת המחירים. בצד המאכזבות של השנה ניתן לציין את חברת סוני שעלתה אומנם ב-21% אך אכזבה עם דיווח על הפסדים ואובדן נתח שוק למתחרתה מצושיטה שבלטה בעלייה של 39%. גם חברת TDK אכזבה השנה עם עלייה של 7%.
היין נחלש השנה ב-15% כנגד הדולר לרמה של 117.97 יין לדולר כשהעלאות הריבית בארה"ב והגידול בייבוא ביפן תומכים בחולשת היין. היין נחלש למרות כניסה מסיבית של משקיעים זרים לתוך יפן כשהם מגדילים את אחזקתם במניות יפניות לרמות שיא.
המשקיעים הזרים מגדילים את אחזקותיהם גם בנדל"ן ביפן -סימן מעודד לשנה הקרובה. המשק היפני נמצא בריבית אפס וכל עוד לא נראה יציאה של המשק היפני ממצב של דפלציה הריבית תישאר על כנה. בשבוע שעבר דווח כי מדד המחירים לחודש נובמבר רשם עלייה של 0.1% והתקווה כי המשק היפני אכן ייצא ממצב של דפלציה ברבעון הראשון של שנת 2006. אירופה. שנה חיובית מאוד עברה על המשקיעים באירופה כשמדד הסטוקס 50 רושם עלייה שנתית של 20% ומדד הדקס הקאק והפוטסי רושמים עליות של 27%, 23% ו-16% בהתאמה. השווקים באירופה נמצאים ברמות שיא של 4 שנים בעקבות השיפור בתוצאות החברות והמגמה החיובית של מיזוגים ורכישות.
החלשות האירו כנגד הדולר ב-12.7% לרמה של 1.183 דולר ליורו תרמה לרווחי היצואניות הגדולות כדוגמת נוקיה ופיליפס שבלטו בעליות שערים של 32% ושל 35% בהתאמה. נוקיה דיווחה על הגדלת נתח השוק שלה בעקבות השקת דגמים חדשים ופיליפיס דיווחה על גידול במכירות בעקבות עלייה בביקושים בשווקי חו"ל.
את העליות השנה הובילו חברות המחצבים והשירותים בראשות אנגלו אמריקן וסואץ שעלו ב-60% וב-37% בהתאמה. גם חברות הפארמה רשמו עליות שערים לאור תוצאות טובות מהצפי כשאסטרה זנקה ורוש בולטות בעליות שערים של 50% כל אחת. חברות האנרגיה BP ו-טוטאל פינה בלטו בעליות שערים לאור עליית מחירי הנפט, גם הבנקים הגדולים בהובלת קרדיט סוויס וUBS בלטו לאור תוצאות טובות.
בצד המאכזבות ניתן לציין את חברות הטלקום הגדולות שבלטו בירידות שערים בהובלת טלקום איטליה, דויטשה טלקום, וודאפון וטלפוניקה. נראה כי העלייה ברווחיות החברות תביא לעלייה בהשקעות ההון של החברות ולצמיחה מוגברת במדינות גוש היורו בשנת 2006.
אחת הבעיות המרכזיות באירופה הנה רמות האבטלה הגבוהות בגרמניה ובצרפת והתקווה כי בשנת 2006 נראה ירידה ברמות האבטלה. לאורך השנה ראינו שיפור בנתוני המאקרו באירופה כשמדד אמון העסקים נמצא ברמות שיא של מספר שנים וגם מדד אמון הצרכנים נמצא במגמת שיפור.
האירו נחלש השנה ב-12.7% כנגד הדולר על רקע העלאות הריבית בארה"ב ולמרות העלאת ריבית של 0.25% בגוש היורו לרמה של 2.25%. נגיד הבנק המרכזי האירופי הצהיר כי במידה ונראה התפרצות אינפלציונית באירופה תבוא העלאת ריבית נוספת.