סקר ה-VC: מגמת האקזיטים צפויה להמשיך גם ב-2006

כך עולה מתוצאות סקר של Deloitte בריטמן אלמגור. עוד עולה מהסקר כי למרות האטרקטיביות הנוכחית של לונדון, עדיין קיימת העדפה ברורה של הנאסד"ק על פני ה- AIM
ענת שגב |

קבוצת ההיי-טק של Deloitte בריטמן אלמגור פרסמה היום את תוצאות סקר ה-VC Indicator לרבעון הרביעי של 2005. סקר הציפיות לששת החודשים הבאים, המתקיים מדי רבעון והנערך זו הפעם ה-16 ברציפות מייצג את תשובותיהם של שותפים ומנהלי השקעות ב-46 קרנות הון סיכון ובכללן כל הקרנות הגדולות בארץ.

לדברי רו"ח איל הנדלר, ראש תחום ההיי-טק ב-Deloitteבריטמן אלמגור, ברבעון זה מסתמנת מתינות ברמת הציפיות של הקרנות בנוגע למצב הכלכלי העתידי. "המצב הפוליטי, שלושה חודשים לפני הבחירות, יוצר התמתנות ואף ירידה ברמת הציפיות של מנהלים במשק הישראלי ושל מנהלי קרנות ההון בפרט", אמר הנדלר.

הנדלר מוסיף כי, ברבעון זה חלה ירידה נוספת ברמת הציפיות בנוגע לשיפור נוסף באקלים הכלכלי - 36% ברבעון הנוכחי, לעומת 47% ברבעון הקודם. 6% מהמנהלים אף צופים כי המצב הכלכלי יורע במהלך ששת החודשים הקרובים לעומת רבעון קודם ו-58% מהמנהלים מאמינים כי המצב יישאר כפי שהוא, גם בחצי השנה הקרובה - לעומת 45% ברבעון הקודם.

70% ממנהלי הקרנות מעריכים כי בחירתו של עמיר פרץ לראשות העבודה והבחירות המתקרבות ישפיעו על הכלכלה הישראלית באופן מינורי בלבד . רק 15% מהם צופים השפעה רבה למהלך ו-15% מעריכים כי לבחירת פרץ לא תהיה השפעה על הכלכלה.

לדברי הנדלר, בעבר הוכח ששוק ההיי-טק הישראלי מושפע בעיקר מאירועים בשוק הבינ"ל ופחות מאירועים מקומיים, ולכן אין ציפייה להשלכות שליליות של התהליכים הפוליטיים על השוק.

עוד עולה מהסקר כי הקרנות והמשקיעים פונים כעת לחברות בשלבים מתקדמים יותר. 61% מהמנהלים צופים, כי תירשם עליה של עד 25% במספר החברות אשר יגייסו כסף במהלך 2006 ביחס לשנת 2005, ו-11% צופים כי מספר החברות אשר יגייסו כסף יהיה אף גדול יותר.

כל הכותרות

באשר לחברות בהן יבחרו הקרנות להשקיע- מהסקר עולה כי ברבעון הנוכחי יורדת התעניינות הקרנות בחברות ה-seed - 20% לעומת 32% ברבעונים הנוכחיים, וגובר העניין בחברות בשלות יותר (סבב שני ו-mezzanine).

לדברי הנדלר, נראה כי קרנות אשר כבר גייסו קרן חדשה ימשיכו לבצע השקעות רבות בחברות seed אם כי גם בחברות בשלבים מתקדמים יותר, אך לאור אורך החיים הקצר של מרבית הקרנות אשר לא בצעו עדיין גיוס של קרן חדשה או לחילופין אינם מתכוונות לעשות זאת, ישקיעו בעיקר בשלבים מתקדמים יותר. כמו כן, מוסיף הנדלר, עקב ההתעוררות של השנתיים האחרונות, רואים יותר ויותר חברות טובות בשלבים אלה.

על אף ריבוי ההשקעות, ריבוי המשקיעים והעלייה ההדרגתית אך יציבה במספר היזמויות החדשות, נראה כי חלה התייצבות בשווי החברות והתאמה למציאות, כאשר רק 38% מהמשיבים צופים עליה נוספת בשווי החברות, בדומה לרבעון הקודם, ו-58% לא צופים עליה נוספת בשווי ההשקעות.

51% ממנהלי הקרנות צופים קיטון במספר הקרנות הישראליות במשק במהלך מחצית השנה הקרובה. 73% מהמשיבים- צופים כי עד סוף שנת 2006 יהיו בארץ לא יותר מ-30 קרנות הון סיכון פעילות, כאשר מתוכם-23%, מעריכים כי מספר הקרנות יהיה קטן מ-20.

כמו כן, 51%, לעומת 62% ברבעון השני של 2005, מהמשיבים צופים כי תהיה עליה במספר הקרנות אשר יפסיקו את תהליכי הגיוס שבו הן נמצאות או לחילופין כלל לא יתחילו בגיוס נוסף ויכריזו על הקרן הנוכחית שלהם כקרן האחרונה. מרבית המשיבים (52%) סבורים כי הסוגיה העסקית העיקרית עמה יתמודדו מרבית חברות הפורטפוליו שלהם, במהלך המחצית הראשונה של שנת 2006, הינה הזדמנות לאקזיט. 33% מהמשיבים מעריכים כי למרבית חברות הפורטפוליו שלהם יהיה צורך להתמודד עם חיפוש אחר מקורות צמיחה חדשים במהלך ששת החודשים הקרובים, ורק 15% סבורים כי גיוס הון יהיה נושא שיעסיק את חברותיהן.

מגמת אקזיטים בעסקאות רכישה של חברות ישראליות על ידי חברות זרות צפויה להמשיך, כאשר 74% ממנהלי הקרנות צופים כי למעלה מ-5 חברות ישראליות יהיו מעורבות בתהליך רכישה על ידי חברה זרה במהלך ששת החודשים הקרובים.

הציפייה למעורבות גבוהה מצד משקיעים מצד קרנות הון סיכון זרות בשוק המקומי נמשכת, מהסקר עולה כי 64% צופים כי מספר הקרנות הזרות הפעילות בארץ תגדל במהלך ששת החודשים הקרובים. בנוסף על הפעילות של קרנות הון סיכון זרות, 46% מקהיליית ההון סיכןן הישראלית צופה עליה במספר קרנות ה"פרייווט אקוויטי" הזרות אשר יהיו פעילות בישראל, ו-47% מהמשיבים צופים עליה גם במספר קרנות ה"פרייווט אקויטי" הישראליות אשר יפעלו בשוק במהלך השנה הקרובה.

בורסת לונדון ממשיכה להוות את האלטרנטיבה המועדפת להנפקה לאחר הנאסד"ק. הציפיות לגבי מספר ההנפקות הצפויות עד אמצע 2006 גוברות: 53% צופים הנפקה של בין 5 ל-10 חברות במהלך תקופה זו, ו- 43% מעריכים כי פחות מ-5 חברות יונפקו במהלך מחצית השנה. 4% צופים מספר גבוה יותר מ- 10 חברות. למרות מספר ההנפקות הרב של חברות ישראליות בבורסת ה-AIM בלונדון במהלך שנת 2005 ומיעוט ההנפקות בבורסת הנסדא"ק, עדיין מסתמנת בורסת AIM כאלטרנטיבה מועדפת להנפקת חברות ישראליות רק אצל אחוז קטן מאד מהמשיבים (11% ברבעון הנוכחי לעומת 13% ברבעון הקודם) ואילו בורסת נסדא"ק ממשיכה להוות את היעד הרצוי עבור מרבית החברות .

למרות שאף אחד מהמשיבים לא ציין את בורסת תל אביב כאופציה המועדפת להנפקה של חברות ישראליות, 49% צופים כי לשינויים בבורסה זו תהיינה השפעה חיובית והם יגדילו את האטרקטיביות של הבורסה הזו עבור חברות ישראליות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה