מספר ימי האשראי הניתנים בישראל הינו מהגבוהים בעולם

כך עולה מדו"ח מוסר התשלומים של קבוצת BDI. ב-2006 צפוי שיפור במספר ימי האשראי הניתנים בהסכמה, זאת בעקבות הערכות החברות ליישום של נוהל היעדר חריגה ממסגרות האשראי בבנקים
ענת שגב |

בשנה החולפת נרשמה הטבה נאה בהשוואה לשנת 2004, הן במספר ימי האשראי בפועל והן במספר ימי הפיגור. מספר ימי האשראי הניתנים בהסכמה נותר יציב, עם תנודות קלות בלבד, במהלך השנתיים החולפות. מספר ימי האשראי הניתנים בהסכמה נותר גבוה בישראל, בהשוואה למרבית המדינות המפותחות בעולם, כך עולה מדו"ח מוסר התשלומים של קבוצת BDI.

לדברי תהילה ינאי מנכ"ל משותף בחברת BDI המבחן האמיתי הניצב בפתחו של המשק הישראלי הוא צמצום ימי האשראי בהסכמה, תוך שמירה ואולי אף צמצום נוסף, של ימי הפיגור הממוצעים. רק לאחר שמספר ימי האשראי הניתנים בהסכמה ירד מתחת לקו-ה-60 שזה הממוצע העולמי ומספר ימי הפיגור לא יעלה על 10 ימים, נוכל להכריז על יציבותו של המשק הישראלי. עוד עולה מדו"ח מוסר התשלומים של קבוצת BDI כי במהלך החודש החולף רשם המשק הישראלי גידול של יום אחד בסך ימי האשראי בפועל - פיגור והסכמה: מ-98 ימים ל-99 ימים בלבד. הגידול שנרשם בחודש האחרון בא בהמשך לחוסר יציבות כללי ולתנודות במוסר התשלומים מתחילת השנה ועד היום. זאת לאחר הטבה דרסטית ועקבית שחלה בשנה הקודמת.

לדברי תהילה ינאי, מנכ"ל משותף בקבוצת BDI, נתוני מדד מוסר התשלומים לאורך השנה מצביעים על כך שלאחר תקופה ארוכה של שיפור בימי האשראי, שוב מורגש לחץ של לקוחות להגדיל את ימי האשראי ולנצל מימון זול של אשראי ספקים. יחד עם זאת, מציינת ינאי, כי הרעה זו אינה מבשרת על מפנה שלילי והאטה במשק הישראלי.

ינאי מוסיפה, כי בתחילת השנה, ובעיקר ברבעון השני שלה, צפוי שיפור במספר ימי האשראי הניתנים בהסכמה, זאת בעקבות הערכות החברות ליישום של נוהל היעדר חריגה ממסגרות האשראי בבנקים. ההערכות תכלול לחץ של הספקים להורדת ימי האשראי לפני יולי 2006. אולם ינאי מדגישה, כי ההטבה תהיה זמנית בלבד.

לדברי ינאי, עם יישומו של הנוהל החדש, ברבעון השלישי של השנה, צפויה שוב החמרה במספר ימי האשראי הניתנים בהסכמה כתוצאה מהפעלת לחץ על הספקים להגדיל את מספר ימי האשראי. הדבר יגרור גידול במדדי המוסר- הן במספר ימי הפיגור הממוצע והן במספר ימי האשראי בפועל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה