סטפק: יש להוריד את רכיב המניות בתיקים המנייתיים
"עם יישום ועדת בכר אנו עוברים לתקופה מרתקת מבחינת השוק. עד השנים האחרונות לא הייתה תחרות אמיתית בשוק, הרפורמה האיצה תהליכים ונתנה גושפנקא לפתיחת השוק לתחרות". כך אמר היום (ב') צבי סטפק, מנכ"ל מיטב בכנס "המפה החדשה של שוק ההון ב-2006" שנערך על ידי קבוצת הביטוח והפיננסים שקל, בית ההשקעות מיטב, ומעריב קונגרסים.
סטפק הוסיף ואמר, כי נוצר ואקום בפיקוח על 2 תחומים: 1. בתי השקעות פרטיים שצמחו מהר מאד, ולא התאימו עצמם לרגולציה. זה עלול לגרום למצבים שיעיבו על השוק. 2. חברות הביטוח - רמת הפיקוח כיום היא נמוכה מאשר הפיקוח על קרנות הנאמנות. לדבריו, יש מקום להקים רשות פיקוחית מקיפה אחת, שתפקח על כל המוצרים הפנסיוניים והפיננסיים ועל הגופים העוסקים בכך, כולל הגופים הזרים הפועלים בשוק הישראלי.
סטפק הוסיף: "אני סבור שיופר שיווי המשקל בין הכספים שנכנסים לארץ על ידי משקיעים זרים לבין הכספים שיוצאים ממנה על ידי משקיעים ישראליים, שבוחרים להשקיע יותר ויותר בחו"ל. כמות ההון היוצא תהיה גבוהה יותר יחסית, וזה יעורר פיחות בטווח הארוך.
"סיכונים נוספים הם העלאת ריבית צפויה בארה"ב, מחיר הנפט בעולם, בועת הנדל"ן בארה"ב ובמדינות נוספות, והחשש מפני עליית תשואות בשוק האג"ח האמריקני. לכן, זהו הזמן להקטין סיכונים, גם במחיר של ויתור על התשואה. יש לעשות זאת באמצעות הקטנת המרכיב המנייתי בתיקי המניות. בכל הנוגע למרכיב האג"חי, יש מקום להיזהר באמצעות הקטנת משך החיים הממוצע (מח"מ) של האג"חים בתיק ההשקעות".
מאיר אוזן, יו"ר קבוצת הביטוח והפיננסים שקל, אמר היום בהתייחסו לשינויים בשוק הפנסיה כתוצאה מרפורמת בכר: "אין לי ספק, שלבסוף האבחנה בין יועץ למשווק בתחום הפנסיוני תיעלם, והמושגים הללו יתכנסו לכותרות חסרות מתוכן".
עוד אמר אוזן: "רבים דיברו על הנזקים בשיעור של 30%-40% שנגרמו לעמיתים בקרנות הפנסיה הוותיקות בעקבות הרפורמה. אולם, גם בקרנות הפנסיה החדשות, בגלל המעבר שלהן ממעמד של קרן זכויות לקרן תשואה, נגרם נזק בשיעור דומה לעמיתים".
אוזן הוסיף כי "בעידן המודרני, בגלל החשיבות של עניין התשואות, היועץ הפנסיוני של המבוטח יסייע לו גם בתכנון מבנה תיק ההשקעות שלו, בפיזור בין האפיקים השונים, בהקטנת הסיכונים, ובהתאמת תיק ההשקעות לנסיבות המשתנות".
יוסי בכר, מנכ"ל משרד האוצר, הציג בכנס את השינויים המבניים בשוק ההון, בעקבות המכירה המאסיבית של קופות הגמל וקרנות הנאמנות על ידי הבנקים. לדבריו, ערב יישום הרפורמה, שלטו שתי הקבוצות הבנקאיות הגדולות, הפועלים ולאומי, על 51% מתיק הנכסים של הציבור (המסתכם ב-1.2 טריליון שקל), בעוד שכבר כיום, לפני שהבנקים סיימו את מכירת כל הקופות והקרנות, חלקם של הפועלים ולאומי במערכת ירד ל-44%.
אביגדור קפלן, מנכ"ל כלל ביטוח, טען כי הבנקים אינם סטריליים בכל הנוגע לקשר שלהם לשירותים שהם נותנים. "אנחנו במגעים עם בנק דיסקונט לגבי רכישת קופות הגמל שלהם, והתפעול העתידי שלהן. מתנהל דו שיח נוקשה וכוחני מצד הבנק. הם רוצים לשלוט בעסק וליצור חתונה קתולית בלי יכולת שלנו להתנתק מהם. צא ולמד מה קורה עם הלווה הבודד בנוגע למכלול השירותים שהוא מקבל מהבנק" אמר קפלן.