פרדיקטה: יהב השתלמות וחסכון - המצטיינת ב-2005
חברת פרדיקטה, העוסקת באספקת נתונים פיננסיים וכלכליים ופיתוח מערכות תומכות החלטה לגופים פיננסיים בישראל, הודיעה היום על השקת דירוג חדש, ראשון מסוגו, של קרנות ההשתלמות הפועלות בישראל. הדירוג צפוי להתפרסם מדי חודש ובכוונת החברה להשיק עוד דירוגים בהמשך השנה.
הקרנות המצטיינות בדירוג לסוף 2005 מבין הקרנות הכלליות: יהב השתלמות וחיסכון של בנק יהב, מרכנתיל קרן השתלמות של בנק מרכנתיל ותבור של סולומון שוקי הון. קרנות נוספות ששומרות על מיקום גבוה לאורך זמן הן ד"ש קרן השתלמות ויובלים קרן השתלמות. המצטיינות מבין הקרנות המפעליות: קרן חיסכון לצבא קבע של חבר משרתי הקבע וקרן למורים תיכוניים של הסתדרות המורים.
בין הבולטות לרעה מבין הקרנות הכלליות: קה"ל של בנק לאומי ודיסקונט וקרנות דיקן ושלדג של קבוצת הראל. בין הקרנות המפעליות בולטות לרעה: קרן עובדי הקואופרציה הצרכנית, קרן השתלמות לשופטים, קרן השתלמות של עובדי המוסדות הלאומיים וקרן השתלמות לעובדי המדינה בדירוג האחיד.
פליקס לביץ', מייסד פרדיקטה ומנכ"ל משותף בחברה, אומר: "החלטנו לבחור בדירוג קרנות ההשתלמות, לאור העניין הרב שמעורר אפיק החיסכון הזה בקרב הציבור וצמיחתו המהירה בשנים האחרונות. קרנות ההשתלמות ניהלו בסוף 2005 סכום של כ-72 מיליארד שקל. מדובר במסלול חיסכון לטווח בינוני, של 6 שנים (עם אפשרויות למשיכה מוקדמת), שנהנה מפופלריות רבה בציבור. מודל הדירוג אינו 'מצעד תשואות' של הגופים הנבחנים, אלא כלי המשלב את כל המרכיבים החשובים לכדי ציון סופי", אומר לביץ'.
מירי בן יהושע, מנכ"ל משותף בפרדיקטה, אומרת כי הדירוג שתפרסם החברה יהווה כלי חשוב לציבור החוסכים בבחירת קרן ההשתלמות המתאימה לו. "בעבר, הבחירה של שכירים בקרן ההשתלמות נקבעה באופן בלעדי על-ידי המעסיק, ואילו לעצמאים לא היתה אפשרות להפקיד בקרן השתלמות.
בשנים האחרונות, הורחבה אפשרות ההפקדה בקרנות השתלמות גם לעצמאים והתרחב גם חופש הבחירה של שכירים. מנובמבר 2005, במסגרת כניסתו לתוקף של חוק הפיקוח על נכסים פיננסיים, יש בידי כל עובד זכות לבחור את הקרן, בתנאי שהסדרי העסקתו כוללים חיסכון בקרן השתלמות".
בישראל פעלו בסוף 2005 בסך הכל 164 קרנות השתלמות, מתוכן 55 קרנות רגילות שניהלו 37.9 מיליארד שקל, 31 קרנות מפעליות שניהלו 32.4 מיליארד שקל, ועוד 78 קרנות מסלוליות שניהלו 1.6 מיליארד שקל.
דירוג פרדיקטה בחן רק את הקרנות הכלליות והמפעליות שפועלות לפחות 36 חודשים (תקופת הדירוג). כמו כן, לא נכללו בדירוג מספר קרנות מפעליות שאינן מדווחות את נתוני התשואה שלהן למשרד האוצר. שלושת הקרנות הבולטות שאינן מדווחות (באישור האוצר) הן קרנות של הסתדרות המורים, בהיקף כולל של 9.6 מיליארד שקל.