עברון: ידו של הדולר בעולם צפויה להיות על העליונה
חרף גידול בחודש ינואר בגירעון הסחר האמריקני, הדולר האמריקני מתחזק כלפי כל המטבעות הנסקרים, בעיקר לנוכח ציפיות הריבית ועל רקע דו"ח תעסוקה שהפתיע לטובה. נראה, כי שיקולי הריבית והתשואות הינם הגורמים הדומיננטיים המשפיעים כיום על השווקים.
על כן, בהעדר התפתחויות דרמטיות מפתיעות נראה, כי ידו של הדולר צפויה להיות על העליונה גם בימי המסחר הקרובים. טווחי מסחר הצפויים לשבוע הקרוב הם של: 1.17 עד 1.21 דולר לאירו, ושל 117.50 עד 121.00 ין לדולר.
נזכיר, כי האינדקס הדולרי (DXY) נעל את המסחר השבועי ברמה של 90.85 (לעומת 89.66 בשבוע שעבר), המשקפת התחזקות של 1.3% בערכו של הדולר האמריקני ביחס לסל המטבעות הכלולים בו (יורו, ין, ליש"ט, דולר קנדי, כתר שבדי ופרנק שוויצרי).
בשבוע הקרוב ידווחו בארה"ב: גירעון בחשבון השוטף במאזן התשלומים ברבעון האחרון של 2005 (ביום ג', עם צפי ל-218 מיליארד דולר, בהשוואה ל-195.8 מיליארד ברבעון השלישי), שינוי במכירות הקמעונאיות בפברואר - ביום ג', צפי לשחיקה בשיעור 0.8%). השקעות מחו"ל בני"ע בארה"ב נטו, בחודש ינואר - ביום ד', 56.6 מיליארד דולר בינואר. מדד המחירים לצרכן - ביום ה', עם צפי לעלייה חודשית של 0.2% במדד הכללי ושל 0.2% במדד הליבה. תביעות אבטלה ראשוניות בשבוע שנסתיים ב-12 במארס - ביום ה', עם צפי ל-298 אלפי תביעות חדשות. עוד יפורסם אומדן למדד אמון הצרכנים של אונ' מישיגן לחודש מארס ביום ו', עם צפי ל-88 לעומת 86.7 בפברואר.
בשוק המניות אמריקני נראה, כי בטווח הקצר קיימת נטייה של משקיעים להקטין החשיפה בוול-סטריט לסקטורים הרגישים לעליית הריבית, כדוגמת פיננסים ותשתיות. אין שינוי בהערכה הנוגעת לטווח הבינוני: ביצועי המניות בארה"ב צפויים לקשיים, בעיקר לנוכח ייקור הריבית המוניטרית מרמה של 1% ביוני 2004 ל-4.50% כיום, ציפיות לייקור הריבית לסביבות 5.0% עד חודש מאי, שוק הדיור המתוח והערכות הנתמכות במבנה עקום התשואות להאטה הצפויה השנה בקצבי הצמיחה האמריקניים.
בתחום האג"ח הממשלתיות בארה"ב, אין שינוי בהערכה: לנוכח ציפיות לייקור נוסף בריבית הדולרית לסביבות 5% באמצע השנה, מומלצת אחזקתם של אג"ח דולריות בריבית משתנה לטווחים הקצרים ובינוניים. עם זאת, רמת התשואות המעניינת והקרבה לסיום של מחזור עליית הריבית הדולרית, מגדילה את הסיכוי לרווחי הון בהשקעה באפיק הריבית הקבועה לטווחים הבינוניים וארוכים, ומצדיקה הסטה הדרגתית לעברו.
הריבית הגלומה בחוזי הפד ליוני 2006 עומדת השבוע ברמה של 4.98%, ומשקפת ציפיות כמעט וודאיות לייקור של 0.5% בריבית המוניטרית של הבנק האמריקני המרכזי עד חודש מאי. במזרח: הריבית ככל הנראה לא תיוקר ביפן בחודשים הקרובים. הבנק המרכזי של יפן החליט לבטל את המדיניות המוניטרית המקלה ביפאן, צעד המקרב את עליית הריבית בפועל. עם זאת, ובהתבסס על הצהרות של גורמים רשמיים בממשל נראה, כי הריבית לא צפויה להתייקר בחודשים הקרובים. הערכות אלה הן שעמדו מאחרי היחלשותו הדרמטית של הין השבוע, לרמות שמעל 119 ין לדולר, ועל כן ניתן להניח, כי הן יוסיפו להשפיע גם בשבועות הקרובים.
*רפאל עברון הינו אנליסט ראשי במט"ח ובניירות ערך זרים ומנהל מחלקת שווקים בינלאומיים – החטיבה להשקעות, בבנק לאומי.