איך משקיעים בטבע בלי לקנות את המניה?
"כשאנקונדה בולעת פרה היא לא מתה, היא רק נחה" אומר שמעון ימין מנכ"ל אתגרים פיננסיים, אנליסט מנהל השקעות ותיק. "שוב הוכח שכמו בטבע – מה שעולה גם יורד לפעמים, ושאלת המיליארד דולר נותרה גם הפעם ללא מענה – מה יהיה העתיד של טבע?"
בעידן של חוסר ודאות מנסים האנליסטים הבכירים למצוא סימנים מעידים לקטסטרופה או להמשך ההצלחה. אחד מהסימנים היא התנהגותם של בעלי העניין בחברה. "במקרה של טבע בעלי העניין לא מיהרו למכור. זה מעיד ללא ספק על ביטחון בעתיד של המנייה" אומר ימין אך מצד שני מזכיר, כי כך בדיוק נהגו גם בעלי העניין בסאיטקס ובפרות קדושות נוספות, והתעוררו בבוקר עם מניות מכווצות וחסרות ערך.
"אני מאמין בעתיד של טבע, אבל אני גם מבטח את עצמי מתרחישים אחרים. יש גם דרכים אחרות לרכוש את המנייה של המדינה - מבלי לסכן את כל החסכונות בעידן חסר ודאות כמו היום. צריך לזכור שהאנקונדה היא קרובת משפחה של הדינוזאורים, ואף אחד לא רוצה להמר על הלטאה הלא נכונה".
אז איך משקיעים בטבע - בלי לקנות את המניה?
כיום קיימים בשוק מספר כלים מצוינים "ללכת בלי ולהרגיש עם".
לכלל הציבור: במסגרת רכישת פיקדון מובנה של בנק המזרחי הלקוח רוכש פיקדון לשנתיים בו הקרן מובטחת ב-100%, והתשואה שלו על הפיקדון נגזרת מעליית המניה בדגימה רבעונית. הלקוח יקבל 70% מממוצע הדגימה של שמונת הרבעונים.
למקצוענים: דרך אחרת היא להגדיר את רמת הסיכון שאתם מעוניינים לקחת בקניית מניית טבע, לדוגמא החלטתם להשקיע 100 אלף דולר בטבע, ואתם אינכם מעוניינים להפסיד יותר מאשר 20 אלף דולר בעסקה. אזי תפקידו 80 אלף דולר בהשקעה דולרית-אג"חית, ובקשו ממנהל ההשקעות שלכם שירכוש עבורכם אופציה 'בכסף' – נכס בסיס 35 דולר (המניה היום עומדת על 37 דולר) לינואר 2008, ב-20 אלף הדולר הנותרים. הועיל וכל אופציה עולה 7.5 דולר, אזי קיבלתם פוזיציה של 2,700 מניות השוות 94,500 דולר. בכך למעשה הגדרתם את הסיכון ואת הסיכוי בהשקעה. ראוי לציין שבשונה מאופציות בישראל, האופציה בטבע היא "זכות לרכוש" ויש ליידע את מנהל ההשקעות שלכם שאינכם מעוניינים לממש את הזכות אלא לקבל את ההתחשבנות.
בכך למעשה, יש לכם פוזיציה מוגדרת בטבע רק שבשונה מהמניה הגדרתם גם את מקסימום ההפסד אליו אתם מוכנים להיחשף. נקודה נוספת חשובה – שבסוף התקופה האופציה שווה 0, בין אם מימשתם אותה ובין אם לא, ובשונה ממניה אין אפשרות להחזיק בה מעבר לתקופה. אני אישית מעדיף מהלך זה, אבל אני מודע לכך ולכן מזהיר - שהמהלך הזה מתאים יותר למקצוענים מאשר לכלל הציבור.
מאת: שמעון ימין, מנכ"ל חברת אתגרים פיננסיים