מסוי בגין מכירת מניות

 | 
telegram

שאלה
-------------

בעל מניות בחברה פרטית מעונין למכור את החברה, שצברה הפסד גדול, לאדם אחר, דרך העברת מניות. כיצד מחשבים את המס בגין התמורה שקיבל המעביר ומה שיעור המס שבו יהיה חייב במקרה זה? האם יתרת בעל המניות בחברה נלקחת בחשבון? האם יש טופס מיוחד שצריך להגיש למס הכנסה בגין עסקה זו?

תשובה
-------------

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נקודת המוצא בתשובתנו הינה, כי אין מדובר באיגוד מקרקעין כהגדרתו בחוק מיסוי מקרקעין (שבח, מכירה ורכישה), תשכ"ג-1963.

ככלל, מכירת מניות ע"י בעל מניות, הינה אירוע מס בתחום ההון - עפ"י חלק ה' לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן – הפקודה).

לאור תיקון 147 לפקודה והוראות סעיף 91(ד) לפקודה - כל אירוע הון, גם אם תוצאתו הפסד הון (להבדיל מרווח), מחויב בדיווח לפקיד השומה בתוך 30 יום, ועל כן במקרה הנדון קיימת בכל מקרה חובת דיווח.

הדיווח נעשה ע"ג טופס 1399 של מס הכנסה - הודעה על רווח הון וחישוב המס המגיע.

אשר למהות הרווח או ההפסד – כעקרון, ככל שהמדובר בחברה עתירת הפסדים, התמורה, אשר אמורה לגלם את מחיר השוק הינה אפסית, אם בכלל (לטעמנו, אם מדובר בסכומי הפסד מצטברים גדולים ביותר, ראוי לשקול קבלת חוו"ד מקצועית המאששת את מחיר העסקה ותנאיה שהינם תנאי שוק אמיתיים והוגנים בנסיבות העניין).

אי לכך, ככל שבעל המניות עוד השקיע מכספו ומעביר/מוכר המניות ללא תמורה או בתמורה אפסית, כי אז עוד נוצר לו הפסד הון, כהגדרתו בסעיף 92 לפקודה.

היה ונוצר רווח הון (תמורה בניכוי עלות ההשקעה במניות), כי אז שיעור המס הינו יחסי, שכן רכישת/השקעה במניה מטעם בעל המניות המוכר טרם 1.1.2003, תביא לחישוב יחסי, לפיו שיעור מס הרווח הריאלי בגין השנים עד 1.1.2003, הינו כשיעור המס השולי של בעל המניות המוכר (הכנסה שלא מיגיעה אישית) ואילו בגין התקופה שמ-1.1.2003, יחול שיעור מס יחסי באופן לינארי, בגין מרכיב רווח ההון הריאלי בסך 20%.

ככל שהבעלים השקיע בחברה גם באמצעות הלוואה, ראוי לשקול את חישוב הרווח בהתחשב גם בהוראות סעיף 94א לפקודה - מכירת הלוואה יחד עם מניות (בכפוף לעמידה בתנאי הסעיף).

לא למותר לציין, כי יתרת בעל המניות שאין לה התייחסות במסגרת מכירת המניות, עלולה להביא לטענה מצד רשויות המס, של מחילת חוב לטובת החברה מצד בעל המניות - שזו הכנסה בחברה, אשר כפי הנראה מן הנתונים "תיבלע" בהפסד של החברה.

מאידך, ככל שמדובר ביתרת חובה של בעל המניות, יש להחזירה יחד עם ריבית (הוראות סעיף 3(ט) לפקודה), במסגרת מכירת המניות וניתוק הקשר של בעל המניות המוכר.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות