לאומי משנה את הטון: הירידות יהוו פוטנציאל

אילנית שרף מלאומי מציגה את מפת הראי בשוק המניות שלנו למה שקרה פה ב-3 השנים האחרונות כבסיס לצפי חיובי

בתקופה הקרובה צפויה להישמר רמת הקורלציה הגבוהה בין ביצועי השוק המקומי וביצועי השווקים בחו"ל (בייחוד השווקים באירופה ובארה"ב). על כן, רמת התנודתיות בשוק ועצבנות השווקים צפויה להימשך ולהוביל לירידות נוספות, כאשר המסחר יושפע בעיקר מפרסום אינדיקטורים נוספים שעשויים לאותת לגבי מדיניות הריבית ה-Fed בהמשך.

נציין, כי היום פורסם מדד המחירים ליצרן בארה"ב, שהיה נמוך מהציפיות ומחר צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן האמריקני. בטווח הארוך, אנו ממשיכים להעריך שהמשך צמיחת השוק המקומי צפוי לתמוך בהתחדשות העליות בשוק ההון ולכן, הירידות האחרונות יהוו פוטנציאל להגדלת החשיפה לשוק המנייתי הן של משקיעים זרים והן של משקיעים מקומיים.

הירידות בשוק התגברו בימים האחרונים ואיתם החששות והלחץ בהם נתונים המשקיעים. אלו שציפו להתאוששות מהירה של השווקים מרגישים פחות בנוח בכל יום שעובר ומנסים לחשוב כיצד למזער את הנזקים. בשלב הזה, נכנס להילוך גבוה האלמנט הפסיכולוגי וחלק מהמשקיעים נשברים ומוכרים, וזאת על אף שאמרו לעצמם אלף פעמים כי את ההשקעה הזו הם מבצעים לטווח רחוק והם בשום פנים ואופן אינם מתכוונים הפעם להיות מושפעים מתנודות השוק בטווח הקצר.

אנו בכל מקרה ממשיכים לתמוך כמובן באסטרטגיה לטווח ארוך, זו הוכיחה את עצמה בחלוף השנים ולהערכתנו תמשיך להוכיח את עצמה גם בשנים הבאות, בעיקר לנוכח ההתפתחויות הצפויות בשווקים בכלל ובמשק הישראלי בפרט, יתרה מזו לנוכח הירידות האחרונות להערכתנו נפתחו הזדמנויות השקעה רבות וקיימת היום לאלו המעוניינים להגדיל חשיפה, מניות אותן ניתן לרכוש ברמות מחירים אטרקטיביות, אם כי צריך לקחת בחשבון כי עדיין לא נראה שהירידות בשווקים גמרו אומר.

את הסיבה לירידות החדות בשווקים ובעיקר באלו המתפתחים ניתן לתלות ברובן בעיקר בחששות להתפתחות אינפלציונית בארה"ב ובעולם בין היתר בעקבות התייקרות מחירי הנפט והסחורות. התפתחות זו עלולה להוביל לעליות ריבית נוספות בארה"ב, ולהעלאות ריבית במקומות נוספים בעולם ולהוביל למיתון בקצבי הצמיחה הגלובלית. נציין כי זו הסיבה העיקרית לירידות בשבועות האחרונים בשוק המקומי, עם זאת בימים האחרונים נוסף פקטור מקומי חדש-ישן, התחממות בגזרה הביטחונית שבאה לידי ביטוי בעלייה בפעילות צה"ל בשטחים לצד ירי של טילי קאסם על ישובים בדרום והתבטאויות חריפות מצד החמאס שאוחז נכון להיום בשלטון.

אנו בסקירה זו, נציג את פני הדברים וההתפתחויות שאנו צופים בשוק המניות המקומי בהתאם להתפתחויות המקרו כלכליות ולסביבה העולמית כפי שאנו מעריכים בטווח הקצר ובטווח הארוך. נציין כי מתחילת הירידות ולמעשה מרמות שיא כל הזמנים אליהם הגיעו המדדים בבורסה המקומית באמצע חודש מאי רשם שוק המניות ירידה שהסתכמה בכ-9.5% תוך ירידה במחזורי המסחר ובתגובה מאוחרת לירידות בחו"ל.

כל הכותרות

מבט היסטורי

הליכה אחורה והתבוננות בגרפים של שוק המניות בשנים האחרונות ואפילו בעשור האחרון מלמדת כי קיים מכנה משותף בין הגרפים של כל השנים הללו. מכנה משותף זה הינו למעשה מהלך של ירידות שנרשמו באמצע השנה שהוביל לתיקון ולעיתים לתיקון חד בשערי המדדים, כאשר השוני בא לידי ביטוי כמובן בסיבות לירידות, בעוצמתן ובטווח התקופה בה הן התרחשו. נציין כי "תיקון האמצע" אינו אחיד כמובן ובנוסף הוא התבצע לעיתים בתחילת המחצית השנייה של השנה ולעיתים בשלב מעט מאוחר יותר (בסביבות חודש אוגוסט). לנוכח השינוי בפרמטרים ברמה הביטחונית, המדינית והכלכלית, כמו גם ברמה הגלובלית, אנו מוצאים לנכון להציג את נתוני ההשוואה בשנים האחרונות ולמעשה בשנים 2003 ועד היום.

שנת 2003 נפתחה בעליות שערים בשוק המקומי שנקטעו באמצע חודש יוני ולאחר עלייה חדה שנרשמה מתחילת השנה רשם מדד ת"א 100 תיקון של כ-11.5%. מהלך הירידות נמשך כחודשיים ולמעשה הסתיים באמצע חודש אוגוסט. ירידות אלו נבעו בעיקר כתיקון לעליות החדות אך גם לנוכח המצב הביטחוני ופרסום נתונים כלכליים שהיו בחלקם לא חיוביים. לאחר התיקון שנרשם חזר השוק לתוואי עליות עד לסוף השנה. בתקופה המדוברת בה נרשמו ירידות שהסתכמו בכ-11.6% בתל אביב, רשם הנאסד"ק עלייה שהסתכמה בכ-8.6%.

שנת 2004 נפתחה גם היא בעליות שערים אם כי מתונות יותר בהשוואה לאלו שנרשמו בתחילת 2003 וברמת תנודתיות גבוהה באופן יחסי. עליות אלו נקטעו בתחילת חודש יולי ובשוק נרשם מהלך ירידות חד שהסתכם בכ- 12.5% והוביל את מדד ת"א 100 להיסחר מתחת לרמה בה פתח את השנה באמצע חודש אוגוסט. הסיבה העיקרית שהובילה את מהלך הירידות במהלך חודש יולי 2004 הייתה מהלך הירידות שנרשמו מעבר לים כתוצאה מעלייה חדה במחירי הנפט והחשש מפני האטה כלכלית בארה"ב. מגמת המסחר נציין, נקבעה בהתאם למגמת המסחר בעולם וזאת על אף שבתקופה זו התפרסמו דוחות כספיים חיובים על ידי החברות הישראליות והאינדיקטורים הכלכליים שאף הם הצביעו על מגמה חיובית במשק המקומי. לאחר מהלך ירידות זה נרשם תיקון חד עד סוף השנה, אם כי זה לווה ברמת תנודתיות יחסית גבוהה. בתקופה המדוברת בה נרשמו ירידות שהסתכמו ב-11.6% בתל אביב, רשם הנאסד"ק ירידה דומה.

גם שנת 2005 נפתחה בסנטימנט חיובי ובעליות שערים, את המגמה החיובית שנרשמה מתחילת השנה החליפה מגמה שלילית שראשיתה בתחילת יוני. מגמה זו הייתה הפעם קצרת טווח ונמשכה עד סוף אותו החודש.

הירידות הסתכמו בקצת יותר מ-8% בתקופה זו ונבעו בעיקר מהחשש לקראת יישום תוכנית ההתנתקות בשטחים ועלייה חדה במתיחות הביטחונית באזורינו. השפעה נוספת אם כי שולית באותה תקופה הייתה גם להמשך העליות במחירי הנפט בעולם. לאחר מהלך הירידות חזר גם הפעם השוק לתוואי של עליות שערים עד לסוף השנה. בתקופה המדוברת בה נרשמו ירידות שהסתכמו ב-7.8% בתל אביב, רשם הנאסד"ק עלייה קלה שהסתכמה בכ-0.75%.

וחזרה לשנה הנוכחית: חשוב לציין, כי הירידות בשוק המקומי מסתכמות עד היום בשיעורים דומים לאלו שנרשמו בשווקי מערב אירופה וארה"ב והשוק שומר על יציבות יחסית במיוחד כאשר עורכים השוואה לשינויים שחלו במדדים המובילים בשווקים המתפתחים. מאז תחילת הירידות ועד היום נרשמה בבורסה המקומית ירידה שהסתכמה בכ-9.5%, כאשר הנאסד"ק רשם ירידה דומה.

*מאת: אילנית שרף - ענף מחקר שוק ההון, חטיבה להשקעות בבנק לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה