הזווית של אזולאי: ברננקי צריך יועץ
הכל בחיים זה פונקציה של ציפיות ותדמית. לפני כמה ימים עמד הנגיד האמריקני מול הקונגרס ותיאר את מצבו של המשק בארה"ב. אז אם בתדמיות עסקינן, זה המקום להציע למר ברננקי לשכור בדחיפות יועץ תדמיתי.
ברננקי נראה באותו נאום כמי שזה עתה סיים לאכול מזון מאוד מאוד לא טרי, וכל מה שהוא חפץ לעשות זה להסתלק מהמקום וכמה שיותר מהר. אל תזלזלו בחשיבות שיש לתדמיתו של הנגיד. למי ששכח, נאומיו של גרינספן נטעו בקרב המשקיעים את התחושה שמדיניותו ברורה ונחושה והוא בעל יכולת לנווט את הכלכלה האמריקנית. ברננקי לעומתו, נראה כמי שעדיין לא בטוח בדרכו ובמדיניות שלו, וכך כאשר הוא מביע תחזית מגומגמת לגבי האינפלציה וצמיחת המשק האמריקני, השוק מניח שהנגיד לא כל כך בטוח באילו אמצעים עליו להשתמש כדי לבלום את האינפלציה ו/או להגביר את הצמיחה.
על מנת לעשות סדר בדברים, בוא ננסה פעם אחת לנתח את מה שקורה בארה"ב, תוך שימוש בהיגיון בלבד, ללא גרפים או סטטיסטיקות למיניהן.
לפני כשנתיים החל גרינספן במהלך של העלאת ריבית מתוך כוונה למנוע כל סיכוי להתפרצות אינפלציונית שנראתה כאילו מתלקחת על רקע עליית מחירי האנרגיה ועליית מחירי הנדל"ן. עד כה הועלתה הריבית ב-4%, הרבה מעבר לממוצע מהלכים של העלאות ריבית שהיו בעבר והסתכמו בכ 2.5%. בבחינה של מצב המאקרו היום, אנו מגלים שרוב הסימנים מראים, כי שוק הנדל"ן האמריקני עבר מתוואי של עליית מחירים וביקושים גדולים, למצב של ירידות מחירים וירידה משמעותית בביקושים.
מי שלא מאמין, שיביט בגרף של מדד חברות הבנייה ויגלה שאלו סבלו מסוג של מפולת בחצי שנה האחרונה. הקונצנזוס מאמין גם, כי המהלך של העלאות הריבית קרב לסיומו, שוק נדל"ן "מקורר", רווחיות שיא של החברות, חברות שמוצפות במזומנים ורוכשות את מניותיהן בהיקפים גדולים מאוד, עקום תשואות הפוך שמעיד כנראה על צפי לירידה בשיעור הצמיחה ודולר שנחלש ויסייע ליצואנים האמריקאים ולהקטנת הגרעון המסחרי. בנוסף, מחירי המניות היחסיים נמצאים ברמת שפל של כעשר שנים כפי שניתן לראות בגרף המצורף למטה (כנראה שבכל זאת קשה להסביר כלכלה בלי גרפים בכלל). כל האמור לעיל לא נכתב, כדי להצהיר שההזדמנויות הגדולות נמצאות דווקא בשוק האמריקני. אבל מאחר והשוק האמריקני משמש כסמן לשאר השווקים בעולם והנתונים שלו לא נראים ככאלו שמתריעים על משבר שעומד להתרחש על ארה"ב, ומשם להתפשט בעולם, אנו מניחים כי הירידות בעת האחרונה היו חלק ממהלך רגיל ומקובל של מימוש - שהיה חד מאחר ומהלך העליות היה חד אף יותר.
העולם, למרות התהפוכות שעברו עליו בשבועות האחרונים הוא יציב יותר ומחוסן יותר כלכלית עם משקים יעילים יותר. התפתחות הטכנולוגיה מאפשרת היום זרימת מידע בין מדינות בעולם באופן שהוא כמעט בלתי מוגבל, ומאפשרת שמירה על איזונים בין השווקים השונים. בכך נחסכים מאיתנו מצבים של עיוותים בין השווקים כפי שהיו בעבר.
לכן, אנו מוצאים כי השערים הנוכחיים, הן בשוק האמריקני, הן בישראלי וכך גם בכמה מהשווקים המתעוררים, מגלמים הזדמנויות השקעה מעניינות בפעם הראשונה מזה זמן רב.
*מאת: עידן אזולאי, בית ההשקעות אפסילון