עירייה תממן הוצאות לימוד לבן של מעוטת יכולת
בשבוע שבו יתפרסם דוח העוני, מעניין לגלות מה עלה בגורל בקשה לעזרה בתחום זה מבית המשפט. גרושה ואם לשני ילדים, הגישה בקשה לבית המשפט, כי יורה למשרד החינוך או לעיריית חולון, לממן הוצאות עבור בנה הלומד בחטיבת ביניים, במגמה ייחודית על אזורית – כדורסל. הוצאות המימון כוללות עלות ספרי הלימוד ומימון מלוא הוצאות ההסעה של הבן מבית מגורי המשפחה לבית הספר.
השופט ד"ר עודד מודריק קבע, כי למרות שאין חובה המוטלת בחוק על הרשויות לממן ספרי לימוד והוצאות נסיעה לבית הספר לבן של מעוטת יכולת, "יינתן סעד של צדק המורה לעירייה לשלם את ההוצאות הנ"ל".
האישה טענה, כי היא איננה מסוגלת לעבוד והיא מתקיימת מקצבת נכות של 3,200 שקל לחודש והיא נתונה לחובות רבים. העתירה לא התבססה על זכות שבדין אלא על מצב כלכלי קשה ביותר שאינו מאפשר לה לממן ולו חלקית, את אותם פריטים שבהם היא מבקשת סיוע ולפיכך, היא חוששת שהאפשרות לסיים כהלכה את חוק לימודיו של בנה, תמנע ממנו, רק בשל עונייה.
בית המשפט קיבל את העתירה וקבע כי אמנם, לא מוטלת על משרד החינוך או גורמי החינוך ברשויות המוניציפאליות חובה לשאת בהוצאות רכישת ספרי לימוד או הוצאות ההסעה לבית הספר בנסיבות המקרה הנדון. אולם, קשה לראות, כיצד אפשר שתמנע מנער שאינו עומד ברשות עצמו, האפשרות ללמוד בשל נסיבות כלכליות קשות של אמו שאל שולחנה הוא סמוך. בגדר סמכותו של בית המשפט לעניינים מנהליים, הוא גם מתן סעד של צדק. השופט קובע כי "מבחינה אובייקטיבית, מצב דברים שאינו מאפשר לתלמיד לעיין בספרי לימוד הוא בלתי צודק בעליל. לפיכך, מן הגורן או מן היקב, מתקציב זה או מתקציב אחר, צריכה עירית חולון לראות למימון השאלת ספרי הלימוד של בן העותרת".
בנוגע להוצאות הסעה נפסק, כי קשה להבין, מדוע שפר גורלו של מי שבאורח מקרי, גר בסמיכות מקום לבית ספר שיש בו מגמת לימודים ייחודית. ועוד יותר קשה להבין, מדוע הנוהל הוא כזה המאפשר רק למי שידו משגת, ללמוד בבית ספר שיש בו מגמת לימודים מיוחדת שהתלמיד מתאים לה. לא ברור אם בן העותרת הוא בעל כשרון רב בתחום הכדורסל. אולם, לא הגיוני ולא צודק שתימנע ממנו האפשרות להתקדם ולהתפתח בתחום הזה.