"בטווח הארוך הדולר ימשיך לכיוון 4.7 שקל לדולר"
מאז החל המשבר הביטחוני בצפון הארץ, ראינו מהלך של התחזקות הדולר ב-3% מרמה של 4.375 לרמה של 4.56 ותיקון חזרה לרמה של 4.5. פעילות זו מעידה על יציבות כלכלית, מדינית ופוליטית הנתפסת כבהלה ושמשה פלטפורמה ליצירת עסקאות Short על שקל בטווח הקצר. שוק ההון ככלל ושוק המט"ח כפרט הינו מכשיר דינאמי אשר מבטא את הלך הרוח במשק הישראלי, יתרה מזאת, מבטא שוק המט"ח את האמוציות החזקות הקיימות בשוק הבין לאומי הבא לידי ביטוי בתנודתיות צמדי המט"ח מסביב לעולם.
ככל שהמערכה תסתיים במהירות או לחילופין לא תתעצם,כך ירגישו משקיעים זרים המשקיעים בשוק ההון הישראלי יותר ביטחון ונוחות להמשיך את עיבוי מערך השקעותיהם לטווח הזמן הארוך.
נשאלת השאלה, האם יש סיבות נוספות להתחזקות הדולר בשעת משבר בטחוני ועל כך ניתן לענות בביטחון רב כי שער הדולר מתחזק כתוצאה ממכירת מניות על ידי המשקיעים הזרים והגנה על השקעותיהם באמצעות מעבר לדולר, עובדה היוצרת ביקושים לדולר וכתוצאה מכך להתחזקותו. מי שנפגע מעליית הדולר, הוא האזרח הקטן אשר משלם שכר דירה לפי שער הדולר,קונה רכב שמיובא לפי שער הדולר, רוכש דירה או מוצרים מיובאים אחרים מארץ הדולר, ארה"ב. חשוב לציין, כי במקרה שלפנינו הביקושים לנפט אף הם סייעו לעליית שער הדולר.
קצת היסטוריה, הדולר האמריקאי ממשיך בפועל את תהליך התחזקותו מאז השיאים שנקבעו בחודשים מאי יוני 2006, זאת לאחר שראה שיא של 1.30 דולר ליורו.
בסוף 2005 החל מהפך ביחס המטבעות יורו-דולר מרמה של 1.165 באמצע נובמבר 2005 לרמה של 1.300 דולר ליורו בסוף מאי 2006. בימים אלו ממשיך הדולר את התחזקותו בטווח הזמן הקרוב ומשלים עליה של 3% לרמה של 1.253 כנגד היורו וזאת בעיקר בעקבות נחישות הבנק המרכזי הארצות הברית למגר את האינפלציה המתהווה בשוק המקומי תוך העלאת הריבית במשק בפעם ה- 17 ברציפות.
כשם שאנו הישראלים, רואים את הדולר כמקום מבטחים כאשר השוק הפוליטי-מדיני-גלובלי רועד, כך רואים אותו ברחבי העולם.
חוסר היציבות מאופיין בשתי חזיתות, הראשונה ברמה הפנדומנטלית- אינפלציה, ריביות, אבטלה וכו' כמו גם בחזית השנייה שהיא הפוליטית הגלובלית. התחממות המצב הביטחוני במזרח התיכון המנייד את מחירי הנפט וכתוצאה מכך מעלה את הדרישה לדולר ואף את שערו, מכיוון שהחוזים על הנפט מתומחרים ונקנים בדולרים בלבד.
באשר לדולר שקל, החל מתחילת פברואר השנה אנו מלווים את התעצמות השקל מול הדולר מרמת שיא 4.70 לרמת שפל של 4.37 שקל לדולר במהלך השבוע הראשון של יולי. התחזקות זאת ממשיכה את הקו האחיד של יציבותו של המטבע המקומי כאישור לחוסנה של הבורסה הישראלית ויציבותה הכלכלית והמדינית של מדינת ישראל.
בימים אלו, מכיוון שאנו מניחים בהערכות היסוד שאנו עורכים בימים אלו שמגמת ההתחזקות של הדולר תמשך במהלך החודשים הקרובים, המלצתנו לשוק הלקוחות/משקיעים המחזיקים בהתחייבויות דולריות לקנות דולרים כנגד השקל. כמו כן לבדוק את האפשרות להשקעה בשוק הסחורות (commodoties)ככלל ובפרט בזהב $730 לאונקיה ונפט $83 לחבית הצפויים לחזור ולעלות לאחר שעברו תיקון טכני.
אנו מאמינים, כי בטווח הרחוק, ימשיך הדולר את מסע התחזקותו חזרה לכיוון שער של 4.70 הריאלי ואשר מבטא בצורה מדויקת יותר את שערו האמיתי במשק הישראלי הן מבחינה פנדומנטלית (ברמת היצוא-לדוגמה) והן ברמה הטכנית-תמחור המבטא רמות שנבדקו ונדחו בעבר הלא רחוק-דצמבר עד מאי 2006.
*אין במאמר זה להוות המלצה לרכישה או מכירה של נייר ערך או מט"ח כלשהו.
*הכותב הינו אורי קרובי, סמנכ"ל פינוטק ישראל.