חיים ונציה: ניצחנו בכלכלה - במה להשקיע עכשיו?
אם יש משהו שלא צריך להיות עליו עוררין, זה שמבחינה כלכלית ניצחנו במלחמה. אבל כמובן, יש על כך מערערים. הבון טון עכשיו זה לייחס לכל מה שארע במלחמה הזאת את המילים כישלון, תבוסה ואכזבה. יעיז מישהו למצוא נקודת זכות כלשהי ומיד יתנפלו עליו כמו טייסת אף 16 על בונקר של חיזבאללה.
הסיבות לתחושות השליליות הללו הן ברורות. מדינת ישראל וצבאה לא הצליחו במהלך המלחמה הזאת לעמוד בציפיות הגדולות שתלו בהן. יתכן ואשמים בכך אלו שיצרו את הציפיות או אלו שניפחו אותן, כך או כך, האכזבה היא כגודל הציפיות. לעומת זאת, מהבחינה הכלכלית, כפי שהיא משתקפת בהתנהגות המשקיעים הישראלים והזרים, אי אפשר שלא להתפעל מעמידתו האיתנה של המשק.
למרות השכול וההרס שספגו כה רבים, למרות שהצפון שותק ליותר מחודש ולמרות שמיליון אנשים נאלצו לשנות את שיגרת חייהם, עדיין שידרה הכלכלה הישראלית חוזק ועצמה. גם בכך אפשר "להאשים" כמובן את הבועה התל אביבית (עוד בון טון שהתחזק במלחמה הזאת) אבל כנראה שמשקיעים רבים מעריכים שמדינת ישראל יכולה לעמוד בהוצאות המלחמה, לתקן את נזקיה ואף להמשיך בצמיחה המרשימה שאפיינה אותה לפני המלחמה האחרונה. הצעדים הכלכליים שבוצעו במשק הישראלי בשנים האחרונות, אפשרו לישראל לבצע התנתקות יקרה, בחירות בזבזניות ומלחמה ארוכה מבלי לפרוץ את התקציב ומבלי לסכן את הצמיחה.
אין ספק, המשק הישראלי איפשר לממשלה לבצע כמה מהלכים נועזים, הרפתקנים וגם סהרוריים בשנים האחרונות. חבל שאי אפשר לומר את אותו הדבר גם על גורמים אחרים. שער הדולר הנמוך, מחירי אגרות החוב שכמעט לא ירדו ומחירי המניות ששמרו על רמתם מצביעים על אמון המשקיעים במשק ובכוחה של הכלכלה להמשיך לצמוח. השיפוצים והשינויים המבניים שיבואו בעקבות המלחמה צפויים לתת למשק זריקת מרץ שתעזור לו להתגבר על התקופה הקשה שעברנו בחודש האחרון. אמנם, כלל לא בטוח שהמשק ימשיך לצמוח. בסופו של דבר, יש גם גבול ליכולתה של ממשלה לאתגר את המשק (לא רצינו להשתמש במילה קשה יותר). הסיכונים העומדים בפני המשק הישראלי היום הם לא קטנים, אבל גם הסיכויים הם גדולים. המשק הוכיח כי הוא יכול להמשיך ולצמוח גם בתנאים לא קלים.
מניות: אנו מאמינים שהמשק הישראלי יכול להמשיך ולצמוח אך איננו יכולים להתעלם גם מהסיכונים. למכלול הסיכונים שהיו קיימים תמיד נוסף עתה גם הסיכון למלחמה בצפון. נכון, הסיכון היה קיים תמיד רק שבחרנו להתעלם ממנו כי זה היה יותר נוח.
בתחילתה של המלחמה המלצנו לנצל את הירידות ולהגדיל את האחזקות במניות בישראל באופן משמעותי על חשבון המניות בחו"ל. עכשיו אנו ממליצים לנצל את השיפור במחירים שחווינו מאז כדי לצמצם ולחזור לפרופורציות הקודמות. המלצתנו: לחזור בחזרה להשקעה של 50% מניות בישראל 50% בחו"ל לאחר שהגדלנו את החלק של ישראל בתחילת המלחמה. סקטור מועדף בארץ- הנדל"ן.
סולידי-שקלי: בעיית העודף התקציבי, שהתרענו מפניה שוב ושוב בחודשים האחרונים, באה אל פתרונה. פשוט אין יותר עודף תקציבי – המלחמה העלימה אותו ביחד עם כל הציפיות שניתן לנהל פה מדינה עם סדר יום אזרחי בלבד. מעתה נשמע את צרוף המילים "קיצוץ בתקציב הביטחון" רק באולם הדיונים של ועדת חקירה עתידית ולכן תאלץ הממשלה לבצע קיצוצים בסעיפים אחרים או לפרוץ את התקציב. בכל מקרה, הסיכון גדל ועדיף לצמצם את המח"מ בתיק. המלצתנו: להסיט השקעות משחרים ארוכים ובינוניים אל הקצרים יותר.
מט"ח: גם מלחמה בשתי חזיתות לא הצליחה לגרום לעלייה בשער הדולר. הדולר אמנם נחלש בכל העולם אך ההחלשות שלו בארץ למרות המצב הביטחוני הפתיעה רבים וגם אותנו. קשה לראות את הדולר מתחזק בקרוב, אך אנו ממשיכים להמליץ להחזיק את המטבע האמריקאי בשיעור לא גבוה כאמצעי הגנה מפני הסתבכות עתידית. המלצתנו: להמשיך ולהחזיק במטבע האמריקני ברמות האלו.
*הערה: אין לראות בכתבה זו כייעוץ לרכישה או מכירת נכסים פיננסיים. המלצה זו אינה מתחשבת בצרכיו ובנתוניו הפיננסיים של כל אדם. העושה שימוש כל שהוא בהמלצה זו, עושה זאת על אחריותו בלבד.
מאת: חיים ונציה - פרוקסימה השקעות.