הבועה: התנהגות הבורסה במלחמה לא היתה הפתעה
תקופת המלחמה בלבנון שערכה מספר שבועות חשפה מספר בעיות בתחום הצבאי, בתפקוד הממשלה ובהערכות העורף. בתקופה זו, כאשר חלק גדול מתושבי המדינה הגרים בצפון הארץ נמצאים תחת אש טילים, עם כלכלה משותקת ורמת אי וודאות גבוהה, המשיכה הבורסה לאחר 2 ימי ירידות לחזור לרמות המחירים שקדמו למלחמה. ואכן, משקיעים רבים שאלו כיצד ניתן להסביר את התנהגות שוק המניות אשר כאילו התנתק ממה שהתרחש בארץ ומהדעה הרווחת, כי בורסה איננה אוהבת סיכונים ומלחמה היא דבר שלילי לשוק ההון.
התשובה לכך היא שהבורסה תמיד משקפת ציפיות לעתיד, וכנראה שציפיות המשקיעים לאחר מספר ימים היו חיוביות לגבי עתיד המשק והכלכלה בארץ למרות המלחמה.
אין זאת הפעם הראשונה - ראינו זאת גם בעבר, כאשר לקראת תקופת אי הודאות והחששות ממלחמת המפרץ הראשונה הבורסה ירדה. מייד לאחר שהחלה המלחמה, בעוד הטילים העיראקים נפלו בת"א ותושבי המדינה הסתובבו עם מסכות אב"כ, החלה הבורסה לעלות. כך קרה גם מלחמת המפרץ השנייה ב-2003, שהייתה הסמן לתחילת העליות בבורסה עליות שנמשכו 3 שנים.
המשקיעים בשוק ההון בישראל רואים היום לפניהם תסריט חיובי:
במצב הכלכלי – המלחמה הנוכחית בלבנון הייתה עד כה מלחמה המוגבלת בהיקפה והנזקים הכלכליים הנובעים מגיוס מילואים , הפסד תוצר ונזק לרכוש כתוצאה מירי הטילים מוערכים כנזקים הניתנים לתיקון מהיר ועלותם הוערכה כאחוזים קטנים מהתוצר הלאומי. המשק בארץ הינו משק חזק, צומח ותגובתו לאחר סיום הקרבות תהיה בהגברת הפעילות הכלכלית לשיקום, חידוש מלאים והערכות חדשה לאור לקחי המלחמה.
במצב המדיני - על פי תוצאות המלחמה והסכם הפסקת האש ישראל נמצאת במצב מדיני משופר כאשר היא משמשת ככוח הנלחם בטרור העולמי ובחיזבאללה הנתפס כשליח של איראן. בשל כך ישראל נהנית מתמיכה בינלאומית של מדינות ה G-8, אירופה ובעיקר של ארה"ב ואפילו של מדינות ערביות מתונות למרות שאינן מתבטאות כך בגלוי.
הפעילות הצבאית של ישראל והלחץ הבינלאומי, כפי שמצא ביטויו בהסכם הפסקת האש, יביאו בסופו של דבר לשינוי המצב הפנימי בלבנון: היחלשותו של ארגון החיזבאללה, הכנסת כוחות בינלאומיים לשליטה על דרום לבנון והוצאתה של לבנון מאחיזתם ושליטתם של הסורים והאיראנים והעברתה להשפעת מדינות המערב. לאחר מכן צפויה תקופת שקט ארוכה בצפון הארץ ויתכן גם מהלך להדברות עם הסורים. יש להניח, כי אם התהליך הזה יקרה תהיה לכך גם השפעה על התנהגותם של הפלסטינים והחמאס.
בבורסות העולם – למרות המצב הפנימי בארץ, התנהגות מדדי המניות בבורסה בת"א עוקבים באופן מתמיד, בשנים האחרונות, אחרי מגמות השערים בבורסות בעולם ומתעלמים כמעט לחלוטין מאירועים פוליטיים או צבאיים בארץ. לאחר תגובה קצרה לאירוע מקומי שבה הבורסה בת"א להיצמד למגמות העולמיות המתאפיינות בתיקון שערים לירידות של מאי ויוני.
לגבי אמון המשקיעים במשק בכלכלה ובחברות הישראליות - למרות המלחמה נוכחנו, כי משקיעי חו"ל ממשיכים להביע אמון בכלכלה, במשק ובחברות הישראליות. כמעט ולא היו מכירות, ובמידה רבה ראינו גם הגדלת החזקות במניות לאור הירידות בתחילת המלחמה. נמשכת המגמה של רכישת חברות ישראליות על ידי גופים עסקיים וחברות ענק בעולם. כך נרכשה מרקורי על ידי HP בסכום גבוה מעסקת הענק של ישקר ושל M-SYSTEM שנרכשה על ידי סאן דיסק.
האינפלציה וחוסנו של השקל - למרות העלייה במחירי חומרי הגלם, הנפט והמלחמה, הציפיות האינפלציוניות בארץ עלו מעט. העלאת הריבית האחרונה על השקל יחד עם הפסקת העלאות הריבית בארה"ב והמשך מחויבות הממשלה לשמירה על מדיניות תקציב ממשלתי מאוזן. כל אילו תומכים ביציבות המטבע.
לסיכום ניתן לומר, כי אם המצב הנוכחי בלבנון יתייצב ואכן נראה כי המהלכים הצבאיים והמדיניים משיגים את יעדם, ניתן לצפות שנראה בעתיד הקרוב המשך צמיחת המשק ושגשוגו ואיתו המשך העליות בבורסה, אך במידה והתהליכים הללו יבלמו ואו תחודש הלחימה נראה כנראה נסיגה גם בהתנהגות הבורסה, בינתיים, נכון לשעה זו ניתן לומר - כי במלחמה הזאת שוק ההון נחל ניצחון.
מאת: דני גונן - רקנאטי קרנות נאמנות