האמצעים הדיגיטליים של צה"ל

אל"מ מיכאל רוף, מפקד יחידת לשם, מספר על מערכות המיחשוב שסייעו לצה"ל במהלך הלחימה בצפון
יוסי הטוני |

צה"ל הפעיל לראשונה במלחמת לבנון מערכת זיהוי דיגיטאלית שסיייעה לזהות במהירות ובוודאות את החיילים שנהרגו במהלך הקרבות לבנון. לדברי אל"מ מיכאל רוף, מפקד יחידת לשם, בית התוכנה הצה"לי המספק פתרונות תומכי לחימה, המערכת הוכנסה לפעילות כחודש לפני המלחמה, ולמרבה הצער היא הוכיחה את עצמה. רוף מסביר שהמערכת מספקת יכולת לאחזר את כל הנתונים הרלוונטיים לגבי זיהוי ודאי של החללים, על מאגר נתונים אחד, והיא מסייעת לאנשי הרבנות הצבאית, בבואם לקבוע את זהותו של החלל הצה"לי. אצל הרבנות הצבאית יש מאגר של כל טביעות האצבעות של החיילים – אנשי סדיר ומילואים – ובימים אלו עוברות טביעות האצבעות, שנעשו בצורה ידנית – טבילת האצבע על גבי דיו והחתמת דף נייר – מיכון והכנסת הנתונים לבסיס נתונים מרכזי אחד. המערכת, מסוג AFIS, מתוצרת חברת סאג'ם הצרפתית, מסייעת להחיש את הזיהוי הוודאי של החללים במערכה, והיא באה לידי ביטוי באחד מימי הקרבות הקשים ביותר, שבמהלכו נהרגו 24 חיילים. אילו פרויקטי IT נוספים יושמו במלחמה זו? "במהלך ימי הלחימה כל מערכות ה-IT שפותחו בשנים האחרונות במסגרת אגף התקשוב, פעלו בצורה יעילה וסייעו לשלבים שונים של המערכה, כולל בתחום הלוגיסטי והאספקה. אחד מאותן מערכות הוא פרויקט 'שוב"ל', שמספק שליטה ובקרה לוגיסטית, מרמת הכלי הבודד עד רמת המטכ"ל. הפרויקט נותן מענה למגוון בעיות לוגיסטיות: מתקבלת תמונת מצב לוגיסטית, שבעזרתה ניתן לבצע ניתוחים שונים, ובכך לייעל למפקד בשטח את יכולת קבלת ההחלטות שלו, בהיבט הלוגיסטי. לדוגמה, אם מפקד נוסע עם הטנקים ביחידתו על אדמת הבזלת ברמת הגולן, הוא צריך לדעת כמה זחלילים יש לו במלאי, על מנת להחליף את אלו שנפלו. פרוייקט שוב"ל - המבוסס תשתית על Wintel ורכיבים ייחודיים למשתמשי הקצה - משולב בתכנית השו"ב הצה"לית. נושא הראיה האחידה של המפקד מאד חשוב, ליצירת תמונת מצב בכל הדרגים. בנוסף, סיפקנו מערכות IT שטיפלו בהיבטי הובלת התחמושת, ומערכות אחרות, שטיפלו בשליטה על כוח האדם הפועל בשטח. כל המערכות הללו עבדו במשנה מרץ בימי הלחימה. תוך כדי ימי הלחימה – ערכנו התאמות לצרכים שנבעו מצרכי המערכה. שלחנו אנשים לתמוך במפעילי המערכות, על מנת למצות מה-IT את המירב".

מה היו הפרויקטים המרכזיים של "לשם" בשנה האחרונה? "מחלקת 'לשם' שבראשותי מטפלת בכל נושאי ניהול המשאבים בצה"ל – משאבי אנוש, לוגיסטיקה, תקנים וידע. המחלקה מונה מאות אנשים. בשנה האחרונה חידדנו את האסטרטגיה שלנו, וטיפלנו בשני פרויקטים עיקריים. האחד – ERP צה"לי, שהוא מכשיר ראשון במעלה לממש את האסטרטגיה האמורה של לשם. השני – פרויקטי ניהול ידע הצה"לי".

איך תתמודדו עם מצב בו יש 5 פרויקטי ERP בצבא, משני ספקים שונים? "המטרה המרכזית היא יצירת שפה ארגונית אחת סביב תהליכים אחודים. התהליכים האחודים מטפלים בנושאי האחסנה, אחזקה, משאבי אנוש, תכנון ותקינה, וניהול הדרכה. אלו הם תהליכים דומים – צוות מטכ"לי בדק ומצא כי במרבית התהליכים הללו יש רמות זהות גבוהות. יש יכולת ליישם הורדת עלויות ה-IT, כשאתה מטפל במערכות אחודות".

מה לגבי היבטי במ"מ, ביטחון מערכות מיחשוב? "לגבי אבטחת מידע במערכות - תחום בטחון מערכות המחשב, במ"מ, בא לידי ביטוי כבר בשלב התכנון של הפרויקטים. יש לנו ועדת במ"מ, שמאשרת את הנושא, תוך שהיא משלבת בין תקני אגף התיקשוב, בטחון מערכות תיקשוב, והתקן הישראלי. יש כל מיני היבטים של הרשאות שנדרש לטפל בהם, ואנו עוסקים בכך רבות: אם מישהו רוצה להיכנס לאתר שנושאו בטיחות בנהיגה במלגזות, אין סיבה לחושפו לבטיחות בעת טיסת לילה במסוקים. הביטחון טבוע בנו, ואנו מונעים מצב בו מערכות הידע הנרחבות יחשפו יותר מהנדרש".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה