שווקי הסחורות: האירנים מקפיצים את מחיר הזהב

שביתת ענק בצ'ילה מזעזעת את שוק המתכות התעשייתיות. התמתנות בצניחת מחירי הסוכר. ויטנאם מצננת את הלחץ במחירי הקפה. החוזים על הסויה ממשיכים דרומה ועוד

מתכות תעשייתיות

נחושת – הכורים במכרה "אסקונדידה" שבצ'ילה (המכרה הגדול בעולם, מייצר 8.5% מסך התוצרת העולמית) מאמינים כי הם ימשיכו את השביתה אשר החלה ב-7 לאוגוסט לטווח שבין 30 ל-60 ימים. הייצור במכרה זה עובד כרגע על כ-50% מסך היכולת שלו, אולם המפעל אשר מפיק מהכרייה את החומר הטהור למשלוח עובד ב-10% תפוקה בלבד. דרישות איגוד הכורים של "אסקונדידה" ירדו מ-10% תוספת שכר ל-8% (הדרישה המקורית עמדה על 13%), לגבי הבונוס ירדה הדרישה מ-30 אלף דולר ל-19 אלף דולר. אולם נראה, כי BHP (בעלת השליטה במכרה) אינה מעוניינת להעלות את הצעתה - 3% תוספת שכר ובונוס של 16 אלף דולר.

על פי החוק הצ'יליאני, ישנה אפשרות לעקוף את איגוד העובדים ולקיים מול כל עובד משא ומתן על חוזה אישי (ישנן שמועות כי תהליך זה החל). מה גם כי BHP בודקת את האפשרות לייבא עובדים מפרו. בינתיים, מכרה הנחושת של Grupo mexico`s ה-la caridad אשר במקסיקו עשה את הצעד הראשון לייצור בתפוקה מלאה שתחל באוקטובר. "הלשכה לסטטיסטיקה עולמית" פרסמה נתונים לפיהם, שוק הנחושת העולמי היה בעודף היצע של 81 אלף טון בששת החודשים הראשונים של 2006. ייצור נחושת טהור עמד על 8.59 מיליון טון ואילו הצריכה הסתכמה ב- 8.5 מיליון טון.

"המועצה הבינלאומית לנחושת מעובדת" (IWCC) המייצגת את כלל תעשיית הנחושת בעולם עובדת על הצעה מול "בורסת המתכות של לונדון" (LME) שהמסחר בנחושת יתחלק לשניים. משמע, יהיה מסחר לספקולנטים אשר משפיעים על התעשייה, והשני מסחר לתעשייה עצמה. מחירי הנחושת נסגרו השבוע ברמה של 7,550 דולר לטון, המייצג עלייה שבועית של 0.94%.

אלומיניום – על פי המכון הבינלאומי לאלומיניום (IAI) הממוצע היומי הבסיסי בחודש יולי היה ללא שינוי מחודש יוני ועומד על 65,100 טון. סך הייצור ביולי היה 2.019 מיליון טון בהשוואה לחודש יוני שהיה 1.954 מיליון טון. בנוסף לכך, היצוא במונחים שנתיים מסין של אלומיניום עלה ב 8% שנתי מיוני ליולי ל- 1.36 מיליון טון.

כך, פורסם ששתי יצרניות האלומיניום הגדולות ברוסייה Rusel ו-Sual מוזגו, כאשר החתימה על ההסכם תתבצע באוקטובר, אולם אין עדיין אישור רשמי משתי החברות. "הלשכה לסטטיסטיקת מתכות העולמית" (WBMS) פרסמה, כי במחצית הראשונה של 2006 היה מחסור של 87,000 טון. כאשר הביקוש היה 16.4 מיליון טון והייצור עמד על 16.31 מיליון טון. הייצור בחצי שנה זו עלה ב 800 אלף טון בהשוואה לתקופה זהה אשתקד, כאשר מרבית העלייה מיוחסת לסין.

חברת האלומיניום של סין (Chalco) מתכוונת להגביר את קצב הייצור של אלומיניום ואלומינה עד שנת 2010 ומתכוונת להשקיע 7 מיליארד דולר לשם כך. ההערכה היא שבשנה הקרובה תייצר החברה 2.2 מיליון טון של אלומיניום ו-9.3 מיליון טון אלומינה, וההערכות הן שעד 2010 יוכפל ייצור האלומיניום וייצור האלומינה יגיע ל-14 מיליון טון. זאת לאור הערכות החברה שהצמיחה והאורבניזציה בסין תימשך.

כל הכותרות

בסיכום שבועי מחיר האלומיניום עלה לרמה של 2,490 דולר לטון המייצג עלייה שבועית של 1.10%.

ניקל - סך הצריכה היומית של ניקל עומדת על 3,000 טון ליום, ההערכות הינן כ יצרני הפלדה צורכים 65% מסך ייצור הניקל העולמי. בסיכום שבועי עלה מחיר הניקל לרמה של 29,375$דולר לטון עלייה שבועית של כ-5.67%.

עופרת - ה-WBMS פרסמה שעודף ההיצע בעופרת בחצי השנה הראשונה היה 26,000 טון. סך הייצור עלה ב-302 אלף טון ל-3.93 מיליון טון, ושוב הגידול בייצור בסין עלה ב-24% במונחים שנתיים ל-1.83 מיליון טון, בעוד הייצור בארה"ב עלה ב-8% במונחים שנתיים.

סך הביקוש העולמי גדל מעל 7% ל-3.91 מיליון טון כאשר הביקוש העיקרי הוא בארה"ב ובאסיה.

מחירי העופרת נסגרו ברמה של 1,225$דולר לטון מחיר המייצג עלייה שבועית של 3.64%. מחירי האבץ נסגרו ברמה של 3,365$דולר לטון מחיר המייצג עלייה שבועית של 3.54%.

מתכות יקרות

השבוע נפתח על רקע ההצהרות האיראניות, כי לא יפסיקו בתהליך העשרת האורניום, מה שהביא לקפיצה במחיר הזהב לרמה של 625 דולר לאונקיה, משם שב ונחלש השוק במהלך השבוע. •בסיכום שבועי עלה מחיר הזהב לרמה של 621.7 דולר לאונקיה המייצג עליה שבועית של 1.27%. מחיר הכסף עלה בסיכום שבועי ל 12.35$דולר המייצג עליה שבועית של 2.91%.

סחורות רכות

סוכר – שבוע של התמתנות בירידות המחיר, עדיין לא מבסס חזרה לעליות מחירים, אולם בהחלט נותן תקווה למגדלי/מזקקי הסוכר לאחר שישה שבועות רצופים של ירידות מחירים שהסתכמו בירידה מצטברת של 21.3%. למרות זאת, חשוב לראות מצד שמאל של הגרף, כי שוק ידע בעבר גם מהלכים של 12 שבועות רצופים בהן עלה 61.4%. (המקור: Reuters עיבוד נתונים מיטב ניהול סיכונים)

גם בשוק הסוכר הגולמי ראינו השבוע התמתנות, תוך סגירת מרווח המסחר (gap) הראשון מבין השלושה אותם ציינו בשבוע שעבר, כפי שניתן לראות בגרפים המצ"ב (ימין – השבוע, שמאל – שבוע שעבר). אנו צופים, כי סגירת השניים הנוספים תגיע בקרוב, אי לכך אנו מעריכים כי המחירים יעלו במקצת בטווח הקרוב. (מקור: Reuters עיבוד נתונים מיטב ניהול סיכונים).

נראה, כי השוק נמצא עדיין במצב של Over Sold, כאשר מדד RSI14 עומד ברמה של 27.17%, לאחר שבמהלך השבוע שעבר עמדנו ברמה של 16.38%. פוזיציית הקרנות והספקולנטים עומדת נכון ל 22/08/2006 על K27.6 חוזים ב Long, ירידה של 19% נוספים לעומת השבוע שקדם לכך ולמעלה מ 50% בחודש האחרון. בסיכום שבועי עלו מחירי הסוכר הגולמי לרמה של 12.30 סנט לליברה המייצג עלייה שבועית של 1. פרמיית הזיקוק למאי 2007 ממשיכה להיות גבוהה, למרות ירידה קלה השבוע לרמה של 83.83 דולר לטון. על רקע העלייה הקלה בניו יורק, עלו מחירי הסוכר הלבן השבוע עד לרמה של 386 דולר לטון, המייצג עלייה שבועית של 0.78%.

כפי שציינו לפני כחודש, פריצת ההתנגדויות 101.4, 102.56 ו-103.45 סנט לליברה לקפה ארביקה, הובילה למעשה לפריצת מבנה השרוול היורד שראינו במחצית השנה שקדמה לכך. בשבוע שעבר נראה היה כי השוק בוחן שוב את רמת 103.4 כרמת התנגדות שהפכה לרמת תמיכה, ואכן השבוע חזר השוק לעלות על רקע הפגיעה ביבולים בהודו, יצואנית הקפה החמישית בגודלה בעולם.

בכירים בממשל הוייטנאמי הודיעו, כי מגדלי הקפה במדינה ימשיכו לגדר את מחירי הקפה שלהם (למכור חוזים עתידיים) למרות ההפסדים שנגרמו לחלקם כתוצאה מהעלייה החדה במחירי הרובוסטה בלונדון שעלו מאז תחילת השנה בקרוב ל-40%. כמו כן, הודיע הגורמים כי יקפידו כי הסוחרים במדינה אכן יספקו סחורה כנגד המכירות העתידיות, וכי לא צפויים מצבים של default. האמירות הללו הביאו לרגיעה קלה בשוק שהגיע במהלך השבוע לרמות של 1,750 דולר לטון, מחירים שלא נראו מאז הרבעון הראשון של שנת 1999. נושא ה default הינו מהותי לאור העובדה שוייטנאם הינה מגדלת הקפה השנייה בגודלה בעולם אחרי ברזיל.

תחילת שבוע המסחר שעבר התאפיינה בעליית מחירי הכותנה בעיקר על רקע פגיעה בגידולי הכותנה בהודו ובפקיסטן. השוק יעמוד מקרוב על נזקי הגידולים בעקבות הסופות בארה"ב. במקביל, בדרום מזרח סין נוצר נזק רב לרכוש, כאשר 15 מליון בני אדם נותרו ללא בית ועלות הנזק מוערכת ב-3.6 מיליארד דולר. ההשפעה של אירועים אלו על הכותנה היא, שעשויה להיווצר בעיה בקו משלוחי הכותנה לסין.

בכותנה מחיר חוזה דצמבר נסגר ברמה של 55.6 סנט, המייצג עלייה שבועית של כ-2%. מחיר חוזה למארס נסגר ברמה של 58.98 סנט, המייצג עלייה שבועית של כ-1.75%.

תבואות

שבוע של עליות בשווקים על רקע של חששות לאיכות היבולים מחוץ לארה"ב, שהחלו בשמועות לגבי היבול האירופי ונמשכו בחששות לעונת בצורת בארגנטינה והתפתחות תנאי "אל ניניו" שעשויים להביא לעונת יובש גם באוסטרליה. כול אלו הביאו לתמיכה במחירי התבואות בכלל, והחיטה בפרט.

מחיר החיטה בבורסת שיקגו עלה לרמה 3.78 דולר לבושל המייצג עלייה שבועית של 3.84%, בעוד מחיר החיטה בקנזס (HRW) עלו לרמה של 4.59 דולר לבושל המייצג עלייה שבועית של 1.1%. מחירי התירס בבורסת שיקגו נסגרו בעלייה שבועית של 2.39% לרמה של 2.25 דולר לבושל. תחילת שבוע המסחר התאפיינה בעליית מחירי הסויה על רקע ציפיות לדו"ח משרד החקלאות האמריקני, לפי תהיה ירידה בכמות גידולי הסויה ליחידת שטח בברזיל ובהודו. דו"ח משרד החקלאות האמריקני, שפורסם ביום ו' חוזה, כי תפוקת הסויה בשנים 2006-7 תעמוד על 2.927 מיליארד בושל ו-39.6 בושל ליחידת שטח, עלייה לעומת תחזית קודמת.

עוד ביום שישי בשוק הסויה - נסגר מחיר הסויה לחוזה לנובמבר ברמה של 5.57 דולר, המייצג ירידה שבועית של כ-2%. מכירות יום שישי הובלו במכירות ספקולטיביות ובמזג אוויר נוח לגידולי הסויה לראשונה מאז תחילת אוגוסט, שהובילו לפריצת רמת התמיכה ב-5.595 דולר.

*מאת: מיטב ניהול סיכונים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה