אייל אלון: היקף העבודה בארה"ב הצניח את האירו
הקיץ תם ואתו מגיעות לקיצן חופשות של סוחרים בשווקי המטבעות בעולם, שהעדיפו לבלות בחופים של איים טרופיים, במקום להתרכז במסכים של השוק המדשדש. ואולי בצדק. אפילו הנתון בסדר גודל של ה-NFP בארה"ב (על היקף המשרות החדשות בשוק העבודה) לא הביא לפריצת תווך המסחר הצר של 1.2750-1.2850. יש לציין, שכל השפעת הנתון תוקנה כאילו כלל לא התרחשה. הנתון בלאו הכי לא שונה בהרבה מהצפי, שהצביע על 128,000 מקומות עבודה חדשים יחסית ל-120,000 להם ציפו בשוק. לזכות הנתון ייאמר, שחרף ההפרש הקט, הביא האינדיקטור הטוב לצניחה מהירה של האירו מרמות של 1.2820 דולר ל-1.2760 תוך שעה.
זאת ועוד, בשבוע האחרון פרס הנגיד האירופי, ז'אן קלוד טרישה, את משנתו בפני עיתונאים צמאים לכל שביב של מידע שישפוך אור חדש בנושא המדיניות המוניטרית בגוש האירו. אולם, כמנהגו בחודשים האחרונים טרישה השאיר על כנן, הן את השאלות, והן את הריבית המוניטרית באומרו, כי הבנק המרכזי באירופה ער ללחצים האינפלציוניים בגוש ויפעל כשימצא לנכון. הוא הדגיש את עניין ה"ערנות", והוסיף שלא יתחייב לפעולות כאלה או אחרות בעתיד.
כרגע, ה-ECB (הבנק המרכזי של גוש האירו) צופה אינפלציה של 1.9%-2.9% בשנה הבאה. מה שלא מסתדר עם יעד האינפלציה של 2% שעליו להשיג. מכאן סוחרים מסיקים שהבנק המרכזי באירופה יאלץ להעלות את הריבית עוד לפחות פעם אחת עד סוף השנה.
גם עמיתו האמריקני, ברננקי, נאם ביום חמישי ואפילו בשישי, אולם הנאומים הוקדשו לנושאים שוליים מבחינת הסוחרים, ועל כן לא זכו לכותרות. הזרקורים הופנו דווקא לתקצירי הדברים שנאמרו בישיבה האחרונה של הבנק המרכזי של ארה"ב ב-8.8. מהתקצירים עולה, כי קברניטי המדיניות המוניטרית בארה"ב סבורים, שבתקופה הקרובה אין האינפלציה בארה"ב צפויה להרים ראש. בכל אופן, גם אחרי נתוני מספר מקומות העבודה החדשים בארה"ב ההסתברות להעלאת ריבית בפגישה הבאה של הפד בסתיו עומדת על 12% בלבד. ההסתברות נגזרת מהחוזים העתידיים על הריבית של הבנק המרכזי של ארה"ב.
השבוע נופלות החלטות ריבית בבנקים מרכזיים ברחבי העולם. באוסטרליה (התפרסמה אתמול ב2:30 בלילה לפי שעון ישראל-לאחר תום כתיבת שורות אלה), בקנדה היום (ד') ב-16:00, בבריטניה מחר ב-14:00 וביפן ביום שישי ב-9:00. החל
השבוע באמת כדאי להסב תשומת לב למטבעות נוספים חוץ מהדולר האמריקני.
אתחיל מאוסטרליה. בתחילת השנה אנו מוצאים את שער האוסטרלי על 0.73 דולר אמריקני ל"אוזי" (כינוי הסוחרים לאוסטרלי). מאז חלה שם עליה בצמיחה שהובלה על ידי התאוששות בהוצאות הצרכנים שהחלו להנות מרמות שכר גבוהות יותר. גם האבטלה הנמוכה (שפל של 4.9%) סייעה לעליית המשכורות, ואם יש כסף, צורכים. לראיה, המכירות הקמעונאיות עלו ב-1.1% באפריל יחסית ל-0.4% בממוצע בחודשים הקודמים לאפריל.
שיפורים נחזו גם בסקטור הייצור האוסטרלי. איתם הופיעו גם הלחצים האינפלציוניים, ששיכנעו את הבנק המרכזי של אוסטרליה (RBA) להעלות את שער הריבית ל6% כרגע. למעשה, כיום, למטבע האוסטרלי ריבית מאוד אטרקטיבית יחסית לשאר המטבעות ה"רציניים" (האוזי לא נחשב למייג'ור). בתחילת השבוע לא נראה שהבנק המרכזי של האי הגדול בעולם יעלה את הריבית, כי מצפים שהם יבחנו את השפעת המדיניות המוניטרית עד כה על הכלכלה. לפי הספקולציות בשוק, באוקטובר האוסטרלים ימשיכו את מדיניות ההידוק המוניטרית. שעתיים לאחר ההחלטה פורסמו נתוני התמ"ג באוסטרליה. עליהם בסקירה בהבאה.
בכל אופן, השנה נסחר האוסטרלי בין רמה נמוכה של 0.705 ל-0.78 דולר אמריקני לאוסטרלי.
היום (ד') ב-21:00 שעוננו יתפרסם ספר בז' הסוקר את המצב הכלכלי בארה"ב. בפעם האחרונה שהוא התפרסם, משקיעים נוכחו שוב בהאטה הכלכלית בארה"ב והזרימו היצעים דולריים לשוק. מאורע דומה הפעם, עשוי להחליש את הדולר לרמות של 1.29 דולר לאירו.
אתמול קיבלנו אינדיקציה נוספת למצב הכלכלי בארה"ב בדמות דו"ח צ'לנג'ר של פיטורים בארה"ב. על פי הנתונים - 65,278 אמריקנים איבדו את מקום עבודתם באוגוסט, לעומת 37,178 ביולי. הנתון לא משפיע בדרך כלל, למרות שהוא "ההופכי" של נתון מספר מקומות עבודה חדשים. הנתון לא תרם לשוק הרדום גם הפעם. בשבילנו הוא עוד בשורה רעה מהכלכלה האמריקנית. *מאת: אייל אלון, מנכ"ל אפיקס מטבע חוץ.