מטבעות בעולם: הליש"ט עשוי לשמור על חוזקו

למרות אי היציבות הפוליטית בבריטניה. צפוי כי הלחץ על סין לייסף את היואן ימשך. בדולר האמריקני צפוי לנוע בטווח צר ללא מגמה ברורה
רון אייכל |

שבוע המסחר האחרון בשווקי המטבעות בעולם אופיין בהתחזקות של הדולר האמריקני בעולם כנגד מרבית המטבעות. למעשה, בכך חזר הדולר האמריקני להיסחר בשער בו היה לאחרונה בחודש יולי – 1.2673 דולרים לאירו.

הדיווח הממשלתי, לפיו ההתייקרות בעלות העבודה ליחידת תוצר (ULC) בארה"ב בשיעור 4.6% ברבע השני (במונחים שנתיים) הביא להערכה כי הפחתת הריבית בארה"ב לא נמצאת מעבר לפינה. בהתאם, הירידה בהתלהבות הזמנית מהאירו הביאה משקיעים רבים לצאת מפוזיציות השורט על הדולר כנגד האירו.

בראייה רחבה יותר גילינו השבוע, כי המטבעות האסייתיים נטו דווקא להתחזק כנגד הדולר האמריקני. מבין 70 המטבעות המצוטטים בבלומברג, רק 11 התחזקו השבוע כנגד הדולר האמריקני, מתוכם, 10 היו האסייתיים. התחזקות זו התרחשה בעיקר על רקע המשך הליברליזציה בשוק המט"ח של סין, שבאה לידי ביטוי בהתחזקות מתמשכת של היואן אשר נסחר בסוף השבוע בשער של 7.9485 יואנים לדולר ארה"ב ובמיוחד על רקע פגישת ה-7G שבה צפויים להימשך הלחצים על סין לייסף את מטבעה. נציין כי, בראשית השבוע היה שערו של היואן הנמוך ביותר מאז שינוי המשטר - 7.9385 יואנים לדולר.

בטווח הקצר עשוי הדולר האמריקני לנוע בטווח שערים צר ללא מגמה ברורה. עם זאת, בראייה לטווח הבינוני אנו מעריכים כי הדולר האמריקאי צפוי להמשיך ולהיחלש בעולם, בהמשך השנה וגם בשנת 2007. ראשית, פערי הריביות צפויים לפעול לרעתו, כלומר, אנו נחזה בירידה של הריבית הדולרית בארה"ב כאשר במקביל נרשמה עלייה של ריבית באירו וביפן. נוסף על כך, החולשה כלכלית המסתמנת בארה"ב עלולה להכביד גם היא על המטבע.

הליש"ט או GBP בשמה המקצועי, רשמה השבוע את שיעור ההיחלשות הגבוה ביותר שלה כנגד הדולר האמריקאי מאז חודש יוני - 2.19%. כל זאת, על רקע דבריו של ראש-הממשלה הבריטי, מר טוני בלייר, לפיהם הוא יפנה את כיסאו ויפרוש במהלך 2007. לראש הממשלה הבריטי נוצרה בעיית אימון חמורה בציבור ובמיוחד בקרב אנשי מפלגתו, לאחר מלחמת המפרץ השנייה. הדבר התעצם כששמונה שרים בממשלתו פרשו לאחרונה, תוך שהם דורשים את התפטרותו לאלתר.

למעשה, ההנהגה הפוליטית באנגליה זנחה מאחור את 7 השנים הטובות לכלכלה הבריטית, בה רשמו בעלי הבתים רווחים של 200% בתקופה הנדונה, שיעור אבטלה נמוך וביצוע רפורמות. העובדה כי ראש-הממשלה נתפס באי-הבריטי כ"עושה דברו" של הנשיא האמריקאי יצר בעיית מנהיגות לבלייר שבעקבותיה הוא מתקשה לתפקד.

הדבר קיבל משנה תוקף לאחר שאנגליה סבלה מפיגוע טרור ב-7 ליולי לפני שנה בעקבות תמיכתה הלא מסויגת בארה"ב, שלא בדומה למדינות אירופיות מרכזיות אחרות. העובדה, כי בלייר לא נקט במועד ההחלפה לא תספק את המיעוט הגדל בינתיים במפלגתו הדורש את החלפתו. הדבר לא צפוי לתמוך ב- GBP שהרי אי-ודאות היא אחת מבין הגורמים המשפיעים בצורה מהירה על שערי החליפין.

מנגד, הגורמים העשויים לקזז את אי-הוודאות הפוליטית ולשמור על חוזקה של הליש"ט הבריטית הם: (1) שוק הנדל"ן - בפעילות בשוק זה נמצאת בתאוצה בזמן האחרון. מחירי הנדל"ן באנגליה שבו לעלות. מחירה הממוצע של דירה באנגליה הגיע לכדי 179 אלף ליש"ט (337 אלף דולר ארה"ב). גם במספר המשכנתאות הנטלות יש עלייה. (2) ריבית הבנק המרכזי - בתמיכת סקטור הנדל"ן והחשש האינפלציוני צפויה ריבית הבנק להישאר בטווח הקרוב לפחות ברמה בה היא נמצאת כיום (4.75%). ישנה סבירות לא מבוטלת כלל כי זו עוד תועלה.

בטווח הקצר אנו ממשיכים להעריך לחיוב את ה-GBP. הריבית הגבוהה במדינה המשולבת עם ההתאוששות הכלכלית, צפויה לתמוך במטבע, הן כנגד הדולר האמריקני וגם כנגד האירו. בשנת 2007, צפויה התמתנות מסוימת בפעילות הכלכלית. זו עלולה להשפיע לרעה על הליש"ט.

*הכותב, רון אייכל, הוא אסטרטג ראשי לשווקים בינלאומיים בקבוצת אי.בי.אי

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה