אייל אלון: במה תלוי מטבע האי הגדול?

על ההשפעות בשוק המט"ח באוסטרליה, על השטחים הפנויים לכיבוש הדולר באירופה, ועל ההשפעה המרכזית השבוע על השטר הירוק
אייל אלון |

תם לו בעולם שבוע החלטות הריבית ב"מדינות האחרות", אלה שאינן ארה"ב. באוסטרליה, בקנדה, בבריטניה וביפן הריבית הושארה על כנה. אך עם כל הרצון הטוב לסקור עוד מטבעות, הדולר האמריקני אינו מרפה ודורש תשומת לב.

מאז אמצע השבוע האחרון השטר הירוק הולם בחוזקה בעיקריים, תוך פריצה מטה של תווך המסחר של השבועות האחרונים מול האירו (1.2750-1.2850). לאחר הפריצה הדולר קיבל מומנטום חזק עד כדי כך, שעלה בידו לסלק מדרכו אף את רמת התמיכה החזקה של האירו ב-1.2700. מעודד מהצלחתו, המשיך הדולר לעבר בחינת רמת התמיכה של 1.2650 שעודנה עומדת איתנה. לדעתי, אין מה להתרגש מהעניין. בסך הכל נפרץ תווך וגודל הפריצה עשוי להיות כגודל התווך, דהיינו מאה פיפס. זה בדיוק מה שהתרחש.

הבקעת המבצר של 1.265 תשאיר לדולר הרבה שטחים פתוחים לכיבוש. במקרה פריצה השוורים הדולריים יראו לנגד עיניהם את יעד ה1.2520 כרמה הבאה. שם יש תמיכה רצינית לאירו ברמה החודשית.

בסקירה שעברה הבטחתי להמשיך עם אוסטרליה.

בתחילת השבוע שעבר ניצבה סביבת השערים של האוסטרלי ברמות של 0.7690-0.7710 דולר אמריקני ל"אוזי", ואילו בתחילת השבוע השערים נמצאים ברמות של 0.7520 דולרים אמריקאים ל"אוזי". עם זאת, הריבית באי הגדול בעולם נותרה בעינה ברמה של 6%. ההחלטה לא גרמה לאיש להרים גבות. לעומת זאת, נתוני התמ"ג שפורסמו שם שעתיים לאחר החלטת הריבית הפתיעו לרעה.

צמיחה של 0.3% במשק האוסטרלי פורסמה לגבי ברבעון האחרון, וניצבת מול 0.7% שנצפתה ברמה החודשית. קיים קשר הדוק בין הנתונים הנ"ל להידרדרות של הדולר האוסטרלי מאז השבוע שעבר. כמו כן, החולשה נובעת מהתרסקות מחירי הזהב אל מתחת ל-600 דולר לאונקיה. ההתקדמות במשא ומתן עם איראן בנושא הגרעין החלישה את החששות מהחמרה באקלים הגיאופוליטי בעולם, ולכן, מחירי המתכת הנוצצת ירדו. ה"אוזי", כך מכנים הסוחרים את האוסטרלי, ידוע כמטבע התלוי בסחורות, כמו הקנדי.

אולי החולשה היא רק זמנית, שכן בגדול באי הגדול בעולם הצמיחה דווקא ממשיכה להגביר את הביקוש למשאבים הקיימים במשק, מה שמייקר את מחיריהם ומביא ללחצים אינפלציוניים, עד כדי רמה של 4% בחישוב השנתי, כשאינפלציית הליבה מגיעה ל-1.6% רק ברבעון האחרון-הקצב המהיר זה 6 שנים.

כל הכותרות

לידיעתכם, היעד שהציב לעצמו הבנק המרכזי הוא 3%. לאור זאת, הנגיד האוסטרלי, יאן מאקפרליין, שיפרוש החודש, אמר שבעתיד לא יהיה מנוס מלהמשיך להעלות את הריבית. בינתיים ה-RBA (הבנק המרכזי של האי הגדול) יבחן את השפעת המדיניות המוניטרית על המשק. ידוע כבר, כי מדד אמון הצרכנים שם נמצא בירידה ויש חשש לפגיעה בצריכת משקי הבית ובקניית בתים חדשים. ואכן, כבר החלו מופיעים אינדיקטורים המצביעים על התקררות מסויימת בצריכה, אולם ההלוואות לשם רכישת בתים חדשים עלו מעבר לצפוי.

מבחינה טכנית, הצמד פרץ את ערוץ המחירים (Price Channel) היורד שהשתרע ממארס 2005 עד מאי 2006 מחיר גבוה של 0.7975 עד לנמוך של 0.7065, כשאותו גבוה נבחן אז בפעם השניה מאז פברואר 2004, כלומר רמת 0.7975 היא כעת רמת התנגדות חזקה יחסית ברמה בחודשית. אני רואה את הערוץ כתבנית דגל (תבנית של המשך מגמה-הכוונה היא למגמת העליה ארוכת הטווח).

לאחר פריצת הערוץ מעלה רמת ההתנגדות של הערוץ הפכה לתמיכה ונבחנה ע"י הזוג בלי שהצליחה לפרוץ אותה. לפיכך, הזוג עשוי להמשיך את העליה מעלה למרות התחזקותו הפתאומית של הדולר האמריקאי כעת. כדי להצליח בכך הקונים צריכים להיות חזקים דיו כדי לפרוץ את רמת 0.78 דולר לאוזי. בינתיים דווקא ההיפך הוא הנכון, כשתווך המסחר שנוצר בקיץ נפרץ כלפי מטה, וגם לפי הנרות היפניים מזהים חולשה של הקונים ברמות הגבוהות.

נחזור לארה"ב. השבוע התפרסמו נתוני המאזן המסחרי בארה"ב. הצפי היה להתרחבות של גרעון הסחר של ארה"ב ל-65.5 מיליארד דולר, כשבפועל נפרע גרעון עוד יותר עמוק של 68.04 מיליארד. ציפיתם שהשטר הירוק ייחלש? לא בבית ספרנו. לשוק חוקים משלו. הדולר דווקא התחזק. ביום שישי יתפרסמו מדדי המחירים לצרכן בארה"ב, שיהוו משקל רב בהחלטת הריבית ב-20.9 בארה"ב.

*הכותב: אייל אלון, הוא מנכ"ל אפיקס מטבע חוץ.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה