המהפכות של 2006

לצד הפצצה שהטילה מיקרוסופט בסוף שבוע, בנושא כניסתה לתחום נגני המוסיקה, צפויה החברה לספק כמה מהפכות בשנה הבאה ובראשן הכרזה על ויסטה
יהודה קונפורטס |

מלחמת עולם שלישית לא תפרוץ בגלל דבריו המטופשים של האפיפיור על האיסלאם, למרות סערת הרגשות כרגע. מלחמת העולם האמיתית פרצה לה בשקט בסוף השבוע כשמיקרוסופט החליטה להיכנס ראש בראש באפל ולהיכנס לשוק הנגנים והמוסיקה. וכשמיקרוסופט עושה זאת, היא עושה זאת עם הרבה מאוד רעשים וצרורות, כך שלא יהיה אחד בעולם שלא יידע על המלחמה החדשה. מבחינה תקשורתית ניצלה מיקרוסופט אירוע תקשורתי אחר שעשתה בסיאטל בשבוע שעבר - הכרזה על עכברים חדשים, משהו שלא ממש כדאי להתעכב עליו במדור זה - ודאגה לשחרר את הידיעה על הנגנים בסוף השבוע.

המילה האחרונה בנושא הזה עדיין לא נאמרה. מול מיקרוסופט לא עומדת רק אפל, אלא גם סנדיסק, והתוצאות של תחרות זו עוד יהדהדו בחודשים הקרובים. אבל זו לא המהפכה היחידה שמיקרוסופט הולכת להביא לעולמנו בשנה הבאה - העברית והקלנדרית גם יחד. השנה העברית החדשה ושנת 2007 כולה תהיה ללא ספק שנת הויסטה. חמש שנים לאחר המעבר ל-XP וכמעט עשור לאחר ההכרזה על מערכת ההפעלה המיתולוגית חלונות 95, נראה שמיקרוסופט עומדת לעשות זאת שוב.

על ויסטה נכתבו הררים של הערכות, הקדמות, נשפכו אינסוף לו"זים להשקה והיו כמובן גם לא מעט דחיות. החלפת מערכת הפעלה היא ללא ספק אירוע מכונן בחייה של כל חברה שמפתחת תוכנות, ובוודאי אצל המשתמשים. בעת המעבר לחלונות 95 ו-XP חוו הארגונים לא מעט חוויות קשות, שנבעו מאלף ואחת בעיות תאימות שבחלקן מיקרוסופט הייתה אחראית להן ובחלקן כמובן שלא. למרות כל הניסיונות שנעשים ברמה השיווקית להשוות לאירוע הזה מימד דומה להכרזות הקודמות, הרי שברור שמדובר בסוג אחר של מהפכה. ההמונים מצפים לכך בציפרוניים כסוסות ואין מעטה סודיות לגבי אופי מערכת ההפעלה או מועד שחרורה.

ב-10 השנים האחרונות, לא רק מיקרוסופט השתנתה, אלא גם העולם הארגוני והשוק הביתי. המערכות הרבה יותר יציבות ומהירות וגודל הזיכרון ותאימות לאפליקציות הם דברים מובנים מאליהם, שלא יעלה על הדעת לצאת איתם לשוק לפני שנבדקו שוב ושוב. זו גם הסיבה שמיקרוסופט ישראל טרחה אתמול (א') לכנס את העיתונאים - לא על מנת להציג בפניהם את הגרסה העברית המלאה של ויסטה (שעדיין לא הושלמה), אלא כדי לספר שעוד מעט יושלמו כל ההכנות שמהותן בדיקות תאימות מכל הסוגים לכל הרוחב והאורך של מערכת ההפעלה ליישומים, לאפליקציות ולכל מה שיש לנו על המחשב.

בישראל, יש לציין, נעשה מהלך מיוחד, שככול הידוע לא קיים בשום מקום בעולם: מיקרוסופט, יחד עם שותפיה העסקיים HP ואינטל, הקימה מעבדת תאימות שתפקידה לסרוק את כל המערכות הקיימות היום, לבדוק באגים ולתקנם עוד בטרם הארגון החליט האם לשדרג או לא. זוהי, אם תרצו, הפקת הלקחים המרכזית שהיתה מאז ההכרזות הקודמות.

כאשר ארגון בוחן האם כדאי לו להחליף מערכת הפעלה, אחד הפקטורים החשובים הוא התאימות. בפעמים הקודמות, התמונה לא היתה בהירה לחלוטין וגם לא היו את כל הכלים שיבטיחו תאימות. כיום, במאה ה-21, מיקרוסופט - שנלחמת על מעמדה בשוק הארגוני - לא יכולה להרשות לעצמה להופיע עם מערכת הפעלה שאפילו יישום זניח לא יעבוד בה כמו שצריך.

כל הכותרות

22 בתי תוכנה ומאות שרתים ומחשבים בשוק הארגוני השתתפו בפיילוט הענק הזה, ועדיין אי אפשר יהיה להבטיח תאימות מלאה. יש מספיק ישומי צד ג' ואפליקציות של חברות מתחרות שמיקרוסופט לא קשורה איתן, שהאחריות על התאימות היא על אותן חברות ואף אחד לא יכול לערוב שתהיה מלאה.

בעשור האחרון מיקרוסופט נכנסה לתחומים כמו ERP ,CRM ו-BI - שלא היתה בהם בשנים קודמות. האם רמת התאימות תהיה שווה ליישומים מבית היוצר של רדמונד, בדומה ליישומים מתחרים? שאלה קשה שאין עליה כרגע תשובה ברורה.

וכמובן, המבחן העיקרי יהיה נושא האבטחה. על פי דברי מיקרוסופט, הסיבה העיקרית לדחיות הרבות היא ההנחיה של יושב הראש גייטס לאבטח פרטנית כל רכיב ורכיב במערכת ולא לסמוך על אף צד שלישי. זו גם הסיבה לחגיגה נוספת שתהיה ב-2007: הכרזת סל המוצרים של מיקרוסופט שיתחרה בענקי אבטחת המידע.

כמו בכל החדרת מערכת הפעלה, גם כאן, עומד בפני אנשי השיווק של מיקרוסופט אתגר לא קטן: קצב ההחדרה והטמעה לשוק. עדי אייל, מנהל השיווק של מיקרוסופט, אמר במסיבת העיתונאים כי מערכת ה-XP הגיעה לאחוז חדירה של 80% אחרי חמש שנים. הציפייה היא שהקצב כעת יהיה מהיר יותר, כי תהליכי ההטמעה הם קלים יותר ואוטומטיים יותר, אבל קצב של 15-20% בשנה הוא ללא ספק קצב שאפתני, בגדר יעד מכירתי שמעניין יהיה לראות כיצד יתפוס בישראל. אחד הזרזים לקצב המהיר היא ללא ספק מדיניות הרישוי של מיקרוסופט, שהשתנתה מאוד בחמש השנים האחרונות. 80% מהארגונים הגדולים בישראל קשורים עם מיקרוסופט בהסכמי רישוי כאלו או אחרים. החדרת מערכת ההפעלה החדשה לארגונים אלו, תהיה מן הסתם המטרה הראשונה, שבה מיקרוסופט תשקיע את מירב מאמציה החל מנובמבר הקרוב, עת תושק הגרסה הארגונית באופן רשמי.

ויש עוד הבדל גדול בין ההכרזות של 95 ותחילת שנות ה-2000: אז ביל גייטס היה היו"ר, האיש מספר אחת שסביבו נעשה הכל. בעת הכרזת ויסטה, תהיה מיקרוסופט חברה אחרת - שהיו"ר שלה יהיה בדרך לפנסיה, עם מנכ"ל דינמי ואג'נדה אחרת לחלוטין מזו שהיתה לפני עשור.

איך שזמנים משתנים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה