אייל אלון: מדוע ה"סויסי" נחלש?

על ההשפעות בשוק השוויצרי, על המגמה השבועית של המטבע האנגלי, ועל ההשפעה המרכזית היום על הדולר
אייל אלון |

מטבע נוסף הצטרף השבוע לקבוצת ה"חלשים" הכוללת את בין היתר את היין היפני הנרפה. המדובר הוא במטבע של ארץ השעונים המדוייקים והאלפים המושלגים, הלא הוא הפרנק השוויצרי, או ה"סוויסי", כפי שקוראים לו הסוחרים. אפילו בצמד פרנק-יין התרחשה פריצה כלפי מטה של המגמה החודשית העולה.

אז אמנם הריבית בשוויץ הועלתה השבוע מ-1.5% ל-1.75%, השווקים כבר ציפו למהלך, והוא גולם במלואו. לפי דברי אנליסטים, השוק מגלם בתוכו אפילו העלאת ריבית גם בפגישה הבאה של הבנק המרכזי של שוויץ, ה-SNB, בעוד 3 חודשים. מצפים שהריבית תעלה ל-2%, כלומר הפרשי שערי הריבית בין הפרנק למטבעות אחרים יקטנו. מכאן עולה השאלה, מדוע ה"סויסי" נחלש?

התשובה היא שרק הודעות חדשות שלא ציפו להן קודם הן שמניעות את השווקים, ומה שכבר מגולם לא אמור להשפיע. לאחר הודעת הריבית ה-SNB קיצץ את תחזית האינפלציה לשנה הבאה מ-1.2% ל-1.1%, ואילו התחזית ל-2008 קוצצה מ-1.9% ל-1.6%. כמו כן, הבנק הודיע גם שהצמיחה בתוצר השוויצרי תקטן, שכן מחזורי העסקים נמצאים כבר עכשיו בשיאם.

לפי התיאוריה הכלכלית, מחזורי העסקים נעים בגלים, ואם עכשיו אנחנו לקראת סיומו של גל עולה, לפנינו זמנים של דעיכה בצמיחה. ההצהרות הספיקו לדרדר את המטבע השוויצרי לרמות נמוכות של 1.59 מול האירו (נמוך של 6 שנים בערך), והשטרלינג הוסיף יותר מ-500 פיפס לערכו אל מול הפרנק בשבוע שנגמר ביום שישי.

צמד השטרלינג פרנק נישא אף לרמות של 2.3680 פרנק, כשעם כניסת השבת לשוק הוזרמו פקודות מכירה מסיביות שהצליחו להביא לתיקון חריף של יותר מ100 פיפס תוך מספר שעות.

המגמה השבועית של המטבע האנגלי הינה התחזקות, ו"לשטרלינג להשיל 100 פיפס בכמה שעות זה כמו לצאת לטייל בפארק", אמר דילר בכיר. לכן, אין מה להתרגש מהתיקון.

היום תתקבל החלטת הריבית בארה"ב לאחר ישיבה של הפד האמריקאי. ההחלטה צפויה להותיר את הריבית המוניטרית ללא שינוי על רקע יציאת נתוני מדדי המחירים של ארה"ב בצפי ונתונים חלשים משוק הבניה. למשל, נתון התחלות הבניה החדשות התפרסם אתמול והצביע על ירידה חדה.

כל הכותרות

מה שימשוך את מירב העניין של הסוחרים הוא נאום יו"ר הבנק הפדרל ריזרב האמריקאי, בן ברננקה, הנהוג לאחר החלטת ריבית. הנאום יתקיים היום ב-21:15. יש המצפים לאיתותים מצד ברננקה להשאיר את הריבית על כנה עד סוף השנה.

שבועיים אחרי ההחלטה יפורסמו הפרוטוקולים של הישיבה שתניב את ההחלטה. הסוחרים יעקבו בקפידה אחרי דרכי ההצבעה של חברי הפד. בישיבה הקודמת היה חבר שהצביע בעד העלאת ריבית, אולם הוא נבלע במיעוט של 1 נגד 7. אם הפעם בכירי הפד יהיו תמימי דעים, הדבר יאותת על הסכמה גורפת שמסלול העלאת הריבית בארה"ב קרוב לקיצו, בעוד בנקים מרכזיים אחרים בעולם דווקא מהדקים את המדיניות המוניטרית.

הסוגיה הזאת עשויה להוות אבן נגף לשטר הירוק. קיזוז הפרשי הריביות בין ארה"ב לאירופהאנגליה או אפילו אוסטרליה בתנאי ה"פונדמנטלס" הנוכחיים, בהם זרם ההון לארה"ב מכסה אף פחות ממחצית הגרעון במאזן הסחר, עשוי להביא עוד בנקים מרכזיים בעולם להתאים את מבנה רזרבות המט"ח שלהם. כלומר, להזרים היצעי דולרים. התקדים הזה כבר נחזה באפריל השנה, כשבנקים מרכזיים דוגמת זה של רוסיה, שבדיה וסעודיה מכרו דולרים. הרוסים, למשל, הצטיידו ביורו.

היום יפורסמו גם הפרוטוקולים ישיבת ה-MPC (המועצה המוניטרית שמחליטה על הריבית) באנגליה, ממנו משקיעים ינסו לדלות פרטים כדי לאשר או לסתור העלאת ריבית נוספת בנובמבר. הפגישה הבאה של הבנק המרכזי באנגליה תתקיים ב-9.11, ומצפים שהיא תניב העלאת ריבית מפאת עליה לא צפויה של מחירי הבתים.

ואיך אפשר לסיים סקירה מבלי להתייחס כלל ליורו? ובכן, חדשות רעות. אתמול התפרסם מדד ה-ZEW בגרמניה המודד את האקלים העיסקי ואת הציפיות לעתיד לבוא. המדד הצביע על ירידה חדה ל(22-) יחסית ל(7.8-) שנצפה. הדבר מלמד על סנטימנט שלילי כלפי העתיד למרות הצמיחה הנאה בגרמניה. ייתכן והסיבה נובעת מהציפיות להמשך העלאות הריבית באירופה, שתקשה על עסקים להיתפתח.

*הכותב: אייל אלון, הוא מנכ"ל אפיקס מטבע חוץ.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה