מביל גייטס ועד נאסראללה
שנת תשס"ו שמסתיימת לה בימים אלו, החלה את דרכה על גלי האופטימיות שליוו את סוף השנה הקודמת, תשס"ה. היציאה מהמיתון, ניצוצות ראשונים של בועה במהדורה מיוחדת, והרבה מאוד תקווה בלב. זו הייתה שנה שהחלה עם ביקורו ההיסטורי של ביל גייטס, במוצאי שמחת תורה, ביקור ראשון מאז שהחברה נוסדה ומאז שהוא החל בה את פעילותו, כמו גם ביקור אחרון בתפקידו זה. חצי שנה לאחר ביקור הבזק, בן 24 השעות, הודיע גייטס כי החליט לפרוש מתפקידו במיקרוסופט כדי להקדיש יותר זמן לתרומה לקהילה ולפעילות חברתית.
זו הייתה שנה שבה טייקוני היי-טק, ישראלים וזרים, נפרדו מכיסאותיהם - ולא תמיד בכבוד רב. בסוף שנת תשס"ו מחפש ה-FBI אחר קובי אלכסנדר, יו"ר קומברס, שהוגדר כמבוקש, בעקבות פרשת ההסתבכות שלו עם הדיווח על אופציות לבכירי החברה בניגוד לנוהלי הבורסה האמריקנית. אלכסנדר אינו לבד. שני מנהלים בולטים פרשו בנסיבות דומות: אמנון לנדן, יו"ר מרקורי - אחת מחברות ההיי-טק הישראליות הבולטות בחו"ל, ודב מורן, מנכ"ל אם סיסטמס. בשלהי תשס"ו נעלמו שתי החברות הללו כישויות עצמאיות. מרקורי נמכרה ל-HP ואילו אם סיסטמס נמכרה לסנדיסק.
ברמה הגלובלית, סקוט מק'נילי פרש מתפקידו כיו"ר סאן, וברמה המקומית - נפרדה HP ישראל ממנכ"לה הקודם, גיל רוזנפלד, בצלילים צורמים. ממש עם סיום השנה הצליחה למנות מנכ"ל אחר במקומו - שחקן רכש בולט של המתחרה, יבמ - יהושע בקולה. בסיום השנה העברית יצטרכו גם מנהלי HP העולמית כנראה לעמוד בפני חוקרים, כדי להסביר את פרשת ההאזנות שצצה לה לפתע.
זו גם הייתה שנה שבה שמענו על השקעות למכביר בישראל. החל מחברת אינטל, שהניחה את אבן הפינה למפעל הנוסף בקריית גת, ושמרה על עובדיה למרות חרב הקיצוצים שהונפה בכל העולם; יבמ הקימה מרכז מו"פ שלישי בארץ; מיקרוסופט, EMC ואורקל גם הן הקימו מרכזי מו"פ; חברות ישראליות נרכשו במסגרת בולמוס קניות והיו עוד מיזוגים.
זו השנה שבה מטריקס מקבוצת פורמולה, חצתה את קו המיליארד והצטרפה ל"מועדון המיליארדרים" בענף ה-IT, בו היו חברות כבר נס ומלם-תים. שלוש החברות הללו מגלגלות מחזור של יותר משלושה מיליארד שקלים, מתוך סך של חמישה מיליארד שקלים, שמגלגל כל הענף. סכום זה קורץ כנראה גם ליזמים ולספקולנטים, שעיקר התמחותם הוא בשוק ההון, אבל יש להם זיקה ל-IT. אחד מהם הוא איש העסקים החרדי שלמה אייזנברג, שהצליח להשלים כמעט את מיזוג מלם-תים גם כשהיה מאחורי הסורגים. היעד שלו: להיות מספר אחד בשוק - לעבור את נס. זה גם היעד של מטריקס, וגם של אלי רייפמן, יו"ר אמבלייז, שרכש בימים אלה את קבוצת פורמולה מידי האחים דני וגדי גולדשטיין. מתממשת התחזית האנליסטים לגבי מגמת הקונסולידציה בענף, וברור שעדיין לא נאמרה המילה האחרונה.
ברמה הטכנולוגית, זו הייתה שנה של המשך מינוף ה-ERP, חיזוק התחרות בשוק ה-CRM, עם כניסתן הרשמית של שתי שחקניות חיזוק: חברת Salesforce.com עם ה-CRM לפי דרישה, ורכישתה של חברת אפקט על ידי מטריקס. אפקט מסייעת למיקרוסופט להטמיע את מערכת ה-CRM שלה, שמתחרה ישירות בכל המערכות הקיימות.
בשנה זו פרצה לה הארכיטקטורה מוכוונת השירותים, ה-SOA - בגדול, והיום היא כבר חלק מכל פעילות ארגונית של ה-IT בארגונים הגדולים. זה לא באזוורד, אלא תפיסה ניהולית טכנולוגית, שבאה מתוך השטח.
רוב החברות הגדולות הפועלות בישראל קיימו את הכנסים השנתיים שלהם, כאשר מיקרוסופט ערכה את TechEd באילת, ויתר החברות קיימו כנסים לא פחות מפוארים ומוצלחים באזור גוש דן.
הקיץ שסימל את החלק האחרון של שנה עברית זו היה קיץ שחור - מלא פיח, אש ודם. זה הקיץ שבו הועמדו שוב במבחן מערכות הגיבוי, האחסון והשחזור - של ארגונים ועסקים. "מזל" היא מילת המפתח, ששיחקה כאן מעל לראשם של רבים, שכן חלק גדול מהעסקים והרשויות נתפסו "עם המכנסיים למטה". עכשיו מקימים ועדות ועושים תחקירים - מה צריך לשפר ומיד. הלקחים הללו ילוו אותנו גם במהלך השנה הבאה.
סיכומים כלכליים ראשוניים מראים, כי ענף ה-IT צלח בשלום את המלחמה, וכמו כל העסקים - הוא רואה בה אירוע חולף. כך גם התייחסו לנושא מרבית המשקיעים הזרים - שלא הדידו את רגליהם מישראל, ודווקא בעיצומה של המלחמה רכשו וביצעו כאן השקעות.
המלחמה המתוקשבת כן, והייתה זו המלחמה שבה התגלתה העבודה מרחוק, עבור אותם פליטים ונפגעי הטילים בצפון שנאלצו לנדוד דרומה והמשיכו לעבוד - עד כמה שניתן. זו הייתה המלחמה שהתיקשוב אפשר בה לאלפי יושבי המקלטים ליצור קשר עם העולם החיצון בזכות התקשורת והאינטרנט, וזו גם המלחמה הראשונה שבה התיקשוב הוכיח את עצמו ברמה המבצעית, במלחמה נגד נאסראללה. ערב ראש השנה תשס"ז, ישראל חוזרת לעצמה, בין חופשות קיץ להפוגת החגים, כאשר הכל מוכן להסתערות על הרבעון האחרון של 2006.