הדולר מושפע יותר ויותר מהמדינות המתפתחות

רון אייכל מ-IBI מציג משוואה חדשה ומסביר כיצד מטבעות ה-Carry משפיעות עלינו
רון אייכל |

המגמות הכלכליות, סימני ההיחלשות של הכלכלה האמריקנית והחוזקה באירופה אינן מהוות בתקופה האחרונה גורם המשפיע על מגמות המסחר. אלמלא כך, היינו מצפים לכדי היחלשות של הדולר האמריקני בעולם ובמיוחד כנגד האירו. אולם, ההיפך קורה.

בתקופה האחרונה אנו רואים את הדולר האמריקני מתחזק בעולם. מגמה זו, באה במקביל להחרפה בסחר החוץ - בחודש אוגוסט הסתכם סחר החוץ של ארה"ב בגירעון של 69.9 מיליארד דולר, ולירידה בהיקף ההשקעות של הזרים במדינה - בחודש יולי זרם לארה"ב (נטו) סך של 32.9 מיליארד דולר על ידי זרים להשקעות בני"ע אמריקניים.

נציין, כי באמצע אוגוסט נשק האירו לרמה של 1.29 דולרים לאירו, לאחרונה הוא נסחר בשער של 1.2512 לאחר התחזקות של כ-3%. התחזקות של הדולר בעולם ובמיוחד כנגד האירו נובעת מכמה גורמים: 1. התגברות ההערכות, כי הריבית הדולרית תישאר ברמה של 5.25% עוד תקופה, יתכן עד הרבע השלישי של 2007. כלומר, הפער בין הריבית הדולרית לזו הנקובה באירו לא עומד להצטמצם בקצב שלו קיוו המשקיעים.

2. ירידה ברמת התנודתיות בשוק המט"ח. גורם זה תומך במטבעות הנושאים ריבית גבוהה (מטבעות Carry) במידה מסוימת גם הדולר נושא ריבית גבוהה, לעומת האירו ובמיוחד לעומת הין היפני. לפיכך, רגיעה זו בשווקים מאפשרת לדולר התחזק כנגד האירו.

כל עוד נמשכת אי הבהירות כלפי ריבית ה-Fed ותמשך התחושה כי הריבית לא תשתנה, עשוי הדולר האמריקני לשמור על חוזקה. סטייה ברורה במגמת המסחר של הדולר בעולם תתכן לאחר שינוי בנוסח ההצהרה של חברי ה-FOMC (וועדת הנגידים של הפדרל ריזרב האמריקני), שבו יובן, כי הריבית צפויה לפחות. במקרה זה, נוכל לראות היחלשות של הדולר האמריקני. גם העמקה משמעותית בפעילות בסקטור הנדל"ן עלולה להביא להיחלשות הדולר.

נציין, כי בסוף השבוע נסחר הדולר בשער של 1.2513 לאירו ו-19.64 יינים יפנים לדולר.

בשבוע המסחר הקרוב צפוי להתפרסם דו"ח המחירים ליצרן (יום ב') ולצרכן האמריקני (יום ג'). כמו כן, יפורסמו התחלות הבנייה ואישורי הבנייה. אינדיקטורים אלו צפויים להשפיע על מגמות המסחר. פרסומים של אינדיקטורים גבוהים צפויים להביא להתחזקות נוספת של הדולר.

מדוע השקל לא לבד?

השקל הישראלי, הוא לא בודד במערכת ההתחזקות כנגד הדולר. מאז שנת 2002 ובמיוחד בחודשים האחרונים, אנו עדים להתחזקות של השקל הישראלי כנגד הדולר. ייסוף זה לכשעצמו אינו צריך להפתיע. להוציא את הסיכון הביטחוני (שקיים כאן תמיד), מצבה של ישראל הן הכלכלי, והן בשווקים הפיננסים הוא אטרקטיבי למשקיע הגלובלי. גורם מרכזי ארוך-טווח תומך בשקל חזק. לישראל עודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים. גם הריבית בישראל שהיא גבוהה מאשר בארה"ב או באירופה מספקת תמיכה לשקל. לאחרונה נוספו שני גורמים זמניים, אשר גם הם פועלים לייסוף השקל:

1. מספר מכירות לאחרונה של חברות ישראליות או ישראליות למחצה, מביאות לזרימה מוגברת של מט"ח לארץ. עם זאת, חשוב לציין כי יש בינינו אופטימיים החושבים כי זרם ההכנסות מהפרטה צפוי עוד להישאר שנים ולפיכך, גורם זה הוא ארוך טווח.

2. הרגיעה בשוקי המט"ח בעולם מחזקת מטבעות Carry.

בשנים האחרונות התרגלנו לכך שכאשר הדולר נחלש כנגד האירו הוא גם נחלש כנגד השקל הישראלי (השקל מתחזק כנגד הדולר). בתקופה האחרונה הדבר לא קורה. אנו עדים להתחזקות של הדולר בעולם (כנגד האירו) וגם של השקל כנגד הדולר.

בחודשים האחרונים חל שינוי במאפייני המסחר שבין המטבעות.

השינוי המרכזי הוא שהאירו מאבד את ההובלה. כלומר, בחודשים האחרונים חלה ירידה במידת ההשפעה של האירו על השקל הישראלי דרך המסחר באירו-דולר. לעומת זאת, נרשמה דווקא עלייה במידת המתאם של השקל הישראלי לריאל הברזילאי והלירה הטורקית (כולם כמובן, לעומת הדולר).

האם השקל הפך לכזה המושפע משווקים מתעוררים?

ייתכן כי בטווח הקצר התשובה לכך חיובית. תנאי הרקע בעולם השתנו מעט. ישנה חזרה למטבעות Carry לאחר המשבר בשווקים בחודשים מאי-יוני. הסיבה המרכזית היא, הירידה בתנודתיות בשוק המטבעות העולמי. אבדן ההובלה של האירו הוא תוצאה ישירה של הירידה בתנודתיות בשוק. ניתן לומר, כי ברגע שרמת הסיכון (התנודתיות היומית) יורדת ורושמת שיאים חיוביים, נרשמת במקביל גם ירידה ברמת המתאם בשוק ואז מטבעות מסוימים עשויים לבלוט לחיוב או לשלילה.

כדי להמחיש זאת, הנה דוגמאות למספר מטבעות שהתחזקו כנגד הדולר מה-21/8 רמת השפל המקומית האחרונה של הדולר כנגד האירו בה הוא נסחר בשער של 1.289. המטבעות הם: דולר ניו-זילנדי (2.7%), השקל הישראלי, כאמור (2.5%), קרונה איסלנדית (2.2%), רופי הודי (2.2%) פזו פיליפיני (2.2%) ופורינט הונגרי (2.1%).

כפי שניתן לראות, המטבעות הללו התחזקו כנגד הדולר בשיעורים הגבוהים מ-2%. באותה התקופה רשם הדולר התחזקות של כ-3% כנגד האירו בשיעור של כ-3%. לפיכך, אלו התחזקו כנגד האירו בשיעור של יותר מ-5%. חשוב לציין, כי מבין המטבעות המצוינים מעלה, מצבה של הכלכלה הישראלית הוא הטוב ביותר - ובמיוחד לעומת ניו-זילנד, איסלנד, הודו והונגריה אשר מתנהלות עם גירעונות גבוהים במאזני התשלומים.

אז מה הלאה?

כל עוד נמשכת ה"רגיעה" בשוקי המטבעות בעולם, מטבעות ה- Carry עשויים להמשיך ולבלוט, וביניהם גם השקל הישראלי. במידה מסוימת אם תחול האטה משמעותית בכלכלה האמריקנית, עלול להיפגע היצוא הישראלי לשם ובהתאם גם מאזן התשלומים של ישראל.

בכל מקרה לא נראה, כי השקל הישראלי עומד כעת בפני סכנה מהותית, אם בכלל, כנגד הדולר. השקל הישראלי נסחר בשווי ההוגן שלו, שער הנמוך מ-4.3 שקלים לדולר, כאשר רמת התנודתיות בשוקי המט"ח היא נמוכה מאוד. אי לכך, השקל עשוי להישאר ברמות שערים אלו עוד תקופה. גם אם תהיה היחלשות זו תהיה הדרגתית ומתונה, בהינתן רמת התנודתיות היומית המאפיינת את השקל הישראלי במסחר כנגד הדולר האמריקני.

*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, IBI בית-השקעות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה