אייכל: בשווקי המטבעות מחכים לפד ולנדל"ן בארה"ב
מאז חודש מאי התפתחה מגמה של היחלשות רצופה למדי של הין היפני כנגד הדולר האמריקני. כך, בעוד שב-16/5 נסחר הין בשער של 109.8 ינים לדולר, לאחרונה הוא ניצב ברמה של 118.7 ינים לדולר. כלומר פיחות של יותר מ- 8% בפחות מ-5 חודשים.
מספר סיבות הביאו לכדי היחלשותו של הין כנגד הדולר האמריקני בתקופה אחרונה והן: 1. שמירה על רמת ריבית נמוכה ביפן בעוד שבארה"ב לא ממהרים להפחית בגובה הריבית. 2. הפתעות לרעה בקרב האינדיקטורים לכלכלה היפנית. לא ניתן לומר, כי הכלכלה היפנית נסוגה לאחור. אך, השוק היה יותר אופטימי כלפי המשק מכפי שהתברר בדיעבד. כלומר, פרסום אינדיקטורים הנמוכים מתחזיות השוק לא תמכו במטבע. להוציא את מדד ה-Tankan לרבע השלישי שהפתיע לטובה, מרבית הנתונים לכלכלה הציגו תמונה מעורבת. המסקנה הכוללת היא שהבנק המרכזי היפני לא חייב למהר להעלות את הריבית.
3. היקף נרחב של פוזיציות שורט על הין היפני. בהתאם לאינדיקטורים הכלכליים, הספקולנטים לא מצאו סיבה לצאת מפוזיציה זו ורבים עוד נכנסו. באופן כללי, הין היפני היה תקופה ארוכה וגם כעת במרכז העניינים של המשקיעים הספקולטיביים לאור העובדה כי למטבע היסטוריה של מניפולציות של הבנק המרכזי היפני.
4. חשוב לציין, כי לכלכלה היפנית טוב מטבע חלש (הכלכלה מונעת מיצוא), ולפיכך לא צפוי כי נראה גורמים רשמיים יפניים (כדוגמת, שר האוצר החדש או הנגיד) היוצאים לעיתונות בהצהרה לפיה "הין הוא חלש". במיוחד הדבר נכון, כל עוד הכלכלה היפנית לא נמצאת על חוף מבטחים.
לדעתנו, הגורם המרכזי אשר עלול לחלץ את הין היפני השקוע בבוץ הוא פער הריביות ארה"ב-יפן. לפיכך, הבנק המרכזי האמריקאי הוא אף חשוב יותר לין היפני מאשר הבנק המרכזי היפני. כפי הנראה, הריבית על ה- USD צפויה לרדת ב-2007 בשיעור חד יותר מאשר זו צפויה לעלות ביפן.
ברגע שהשוק יצפה הפחתות ריבית, אולי רק ברבע השני של 2007, או אז עשוי הין היפני להתחיל ולהתחזק. אי לכך, הין היפני צפוי להישאר חלש עוד תקופה. להערכתנו, הואיל והריבית בארה"ב תרד במהלך 2007, הין עשוי לחזור ולהיסחר ברמות של כ-110 ינים לדולר בסוף 2007. על השבוע שהיה וזה שיהיה
בשבוע המסחר האחרון, "נהנו" מרבית מטבעות העולם מהתחזקות כנגד ה- USD, לאחר הדיווחים הבאים: נרשמה ירידה, חזקה למדי, של 0.6% בייצור התעשייתי בארה"ב בחודש ספטמבר. זאת, כאשר השוק ציפה לירידה של 0.1% בלבד. מדד המחירים לצרכן הכללי רשם ירידה חדה של 0.5% בחודש ספטמבר. המדד הבסיסי עלה בהתאם לציפיות, 0.2%. האנדיקטורים המובילים רשמו בחודש ספטמבר עלייה של 0.1% בלבד, לעומת צפי ל-0.3%.
להערכתנו, הלחץ על הדולר האמריקאי צפוי להמשך. הכלכלה האמריקאית ממשיכה להציג סימני חולשה, בה בעת שהמדינות האירופיות המובילות מציגות צמיחה נאה. לראיה, השבוע דווח כי הכלכלה האנגלית צמחה ברבע השלישי בשיעור נאה של 2.8%, וגבוה מהערכות השוק שעמדו על 2.7%.
כך , במהלך השבוע התחזקו במיוחד כנגד הדולר האמריקני המטבעות הבאים: דולר ניו-זילנד (1.7%) ליש"ט (1.5%), פורינט הונגרי (1.5%), קרונה שוודית (1.5%). במיוחד, נחלשו כנגד הדולר המטבעות: ראנד דרום-אפריקאי (1.0%-), וון דרום-קוריאני (0.3%-), ודולר טאיווני (0.2%-).
בשבוע הקרוב צפויה להתפרסם החלטת הריבית לארה"ב. זו, ככל הנראה תישאר ללא שינוי, אך כל שינוי בנוסח ההודעה שלאחר ההחלטה צפוי להביא לתגובה מתאימה בשוק המט"ח. כמו כן, השוק ימתין לדיווח על מספר המכירות של בתים קיימים, העשוי לשפוך אור על מצבו של סקטור הנדל"ן לבנייה למגורים במשק. נתונים חלשים עלולים להביא לפיחות בערכו של הדולר האמריקאי בעולם.
*הכותב: רון אייכל, הוא אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, IBI.