סכסוכי שכנים: תולים כביסה בשטח המשותף? תשלמו
יונה מלכה מתגוררת בשכנות לאלי ודבורה כהן, בבית שמש. מלכה מתגוררת בקומה הראשונה, ואילו בני הזוג כהן בדירה שמעליה, בקומה השניה. בני הזוג כהן בנו גשר המוביל ישירות מדירתם לכביש הסמוך לו, כך שהמדרגות המשותפות שחיברו בין דירתה של מלכה לדירתם נחסמו, והכניסה לדירת הזוג כהן אפשרית כיום רק דרך הגשר שבנו. על הגשר שנבנה, תלו הזוג כהן מתקן לייבוש כביסה, הממוקם מעל המדרגות שהובילו בעבר לדירתם, בסמוך לכניסה לדירתה של מלכה.
בתביעתה ביקשה מלכה מבית המשפט להורות לזוג כהן להסיר את מתקן הכביסה שתלו. לטענתה, המתקן שנתלה בחזית הבניין מהווה פגם אסתטי, כך שהבגדים התלויים על המתקן נראים לעיני כל המבקר בדירתה, וכן מונע המתקן ממלכה את השימוש במדרגות, וחוסם את כניסת האור והאוויר לדירתה. וכן, המים המטפטפים מן הכביסה יורדים דרך המדרגות לפתח דירתה, וגורמים לכתמים שעליה לנקות.
בית המשפט קבע כי לפי חוק המקרקעין, מקום בו רוב בעלי החלקים במקרקעין המשותפים לא קבעו דבר בנוגע לניהול ולשימוש הרגיל במקרקעין, רשאי כל שותף, ללא הסכמת יתר השותפים, להשתמש במקרקעין שימוש סביר ובלבד, שלא ימנע שימוש כזה משותף אחר.
מאחר וחדר מדרגות מהווה חלק מן הרכוש המשותף, יש לבחון האם תליית הכביסה מעל המדרגות מהווה שימוש סביר ברכוש המשותף או לאו.
לאחר שערך סיור במקום, קבע בית המשפט כי הכביסה הנתלית הינה בולטת לעין, כך שהדבר מהווה פגם אסתטי מהותי בכניסה לדירתה של מלכה וכי תליית הכביסה אף חוסמת את כניסת האור לדירתה. בכך קיבל בית המשפט את טענתה כי הדבר אף עשוי לפגוע בערך הדירה. בית המשפט אף התרשם, כי אין מניעה מלתלות את מתקן הכביסה באזור אחר על הגשר, לא מעל המדרגות.
לפיכך נקבע כי תליית הכביסה אינה מהווה שימוש סביר ברכוש המשותף של הבניין, ויש להסירו ולשלם לתובעת הוצאות משפט ועוגמת נפש בסך של 2,000 שקל.