אירו-דולר: הדלק קיים - חסר הניצוץ לתבערה

אייל אלון סבור, כי טווח המסחר באירו-דולר שבין רמת ה-1.29 כרמה העליונה לבין רמת ה-1.25 כרמה התחתונה, זהו מגרש המשחקים - 400 פיפסים עד לפריצת אחד הכיוונים
אייל אלון |

"Nothing can stop the man with the right mental attitude rom achieving his goal; nothing on earth can help the man with the wrong mental attitude". Thomas Jefferson

בחרתי להתחיל את הסקירה הנוכחית במשפט זה המסמל לעניות דעתי את הבסיס להצלחה בכל תחום בחיים ובמיוחד בשווקים הפיננסים. אין מקום כמו שוק המט"ח המעמיד אותנו הסוחרים פעם אחר פעם במבחנים אישיים באשר לאופינו וכיצד אנו מתמודדים עם חולשותינו האנושיות בהם הפחד מהפסד, התקווה לרווח והתאווה למכה הגדולה, אשר הם הבסיס לרוב ההחלטות שאנו מקבלים בשוק שהוא מאוד אמוציונאלי ומרגש. ולכן מסחר נכון ולא משנה אם מבוסס על ניתוח טכני, פונדמנטאלי [המבוסס על נתונים כלכליים ומצב גיאו-פוליטי] או שניהם גם יחד חייב בראש ובראשונה להתחיל מגישה נכונה למשחק הכוללת בתוכה תהליך קבלת החלטות רציונאלי המבוסס על שיטה, התעלמות מרצונותינו ומשאלות ליבנו, התמקדות בעובדות בלבד וכמובן מנגנון לבלימת הפסדים במקרה וטעינו בשקול הדעת.

ועכשיו לענייננו. כידוע השוק מורכב ממאבק מתמיד בין קונים ומוכרים ולאחרונה אני נתקל ביותר ויותר סוחרים בניהם גם ותיקים ומנוסים השואלים לדעתי על מצב השוק ,לאן הוא הולך ומי בעצם ינצח בקרב שבין המטבע האמריקאי לאירופאי ויוביל מהלך מגמתי חד לרמות שהרבה זמן לא ראינו?

הרי זאת שאלת המיליון שאת התשובה עליה קשה לקבוע נכון לנקודת הזמן הנוכחית. אולם אפשר להרוויח ובגדול על ידי ניתוח נכון של השוק המבוסס על עובדות, דהינו בחינה מה קורה עכשיו בהווה ובטווח הזמן המידי. התמקדות הינה בעובדות ולא בכל מיני תרחישים אפשריים בעתיד הרחוק שלא ממש מקדמים את תהליך קבלת ההחלטות מכוון שאנו בתור סוחרים מחפשים רווח כאן ועכשיו!.

מבחינת התנהגות השוק הרי שבששת החודשים האחרונים משייט לו צמד המטבעות יורו-דולר בטווח המסחר שבין רמת ה-1.29 כרמה העליונה לבין רמת ה-1.25 כרמה התחתונה, ועד שלא נראה פריצה של אחת מהרמות הנ"ל זהו מגרש המשחקים - 400 פיפסים לערך עומקו.

אני מתמקד בכוונה בצמד זה מכוון שהוא לרוב המוביל של שוק המט"ח כולו ועל פיו יישק דבר. לרוב התחזקות הדולר כנגד האירו תביא להתחזקותו כנגד רוב המטבעות האירופאים בהם השטרלינג האנגלי, הפרנק השוויצרי - וההפך.

כל הכותרות

חודש אוקטובר היה מעניין מאוד מבחינת מסחר והחל עם payrolls טוב לדולר שהוביל למהלך אלים יחסית כאשר הדולר האמריקאי פשוט שעט בעוצמה כסוס מרוצים משובח וירד מרמת ה-1.27 דולר לאירו לרמת ה-1.25 תוך מספר ימים.

לאחר מכן חזר הסיפור על עצמו וגם הפעם היינו עדים לבלימה ברמת ה-1.25 אשר נתמכה במספר נתונים כלכלים טובים למטבע האירופי. השילוב של רמה פסיכולוגית בדמות ה-1.25 בתוספת נתונים פונדמנטאליים טובים מכיוונה של אירופה הם שספקו את הדלק למהלך העליות האחרון לו הינו עדים בשבועיים האחרונים והחזירו את האירו להיסחר שוב סביב רמות ה-1.27-28 .

מה שמעניין מאוד מבחינת התנהלות השוק הוא יום שישי האחרון. אז התפרסם הנתון לו כולם מחכים בכל חודש ואשר לרוב מקפיץ לבבות ומושך את כל אותם סוחרים שפשוט נמשכים למהלכים חדים ואלימים – הרי הוא ה-payrolls - שינוי במספר המועסקים בארה"ב שמצליח להפתיע כל פעם מחדש.

הנתון נחשב בעיני הסוחרים לחשוב ביותר ומקבל משקל רב מכוון שמספק אינדיקציה חזקה לגבי מצב הכלכלה וחוסנה ומכך מאפשר להעריך את הסיכוי להעלאת ריבית עתידית שהיא הבסיס לתנועות ההון.

כרקע להתפתחויות האחרונות יש לציין שהשבוע שעבר החל בהתחזקותם של המטבעות האירופאים כנגד האמריקאי. כאשר התפרסם הנתון ב-15:30 שעון ישראל נראה היה על פניו שאכזב ויגרום להמשך התחזקותם של המטבעות האירופאים כהמשך למגמה ששררה בשוק לפני, אולם ההפתעה לא איחרה לבוא.

חשוב לזכור שהצפי היה ל-125,000 מועסקים חדשים כאשר בפועל נוספו 98,000 בלבד. באותה נשימה הגיעה גם עדכון לגבי הפרסום של החודש שעבר וה-50,000 צמחו רטרואקטיבית במפתיע ל-148,000 מועסקים חדשים. לא היה צריך יותר מידי גם כך אבל הפתעה כזאת פשוט גרמה לשוק להשתולל כאשר הדולר האמריקני כמתאבק המנסה להציל משהו מכבודו לאחר שכבר חטף מהלומות רבות בסיבובים הקודמים הראה לכולם שכוחו עדין במותניו והצליח להנחית את האירו מרמת ה-1.28 לרמת ה-1.27 תוך מספר דקות.

השבוע הקרוב צפוי להיות מעניין מאוד גם הוא מכוון שהשוק נמצא בנקודת המתנה לטריגר בדמות נתון כלכלי זה או אחר או התפתחויות פולטיות שיזיזו ויטרפו את הקלפים מחדש.

טריגר שכזה עשוי להגיע מכיוון האימפריה שבמערב - ארה"ב שם היגיעה אתמול לסיומה מערכת בחירות אמצע הקדנציה לבית הנבחרים ולסנאט. מדובר בהצבעת אמון בנשיא, במדיניותו ובמפלגת הרפובליקנים. הדמוקרטים צפויים לגזול מהם את רוב המושבים בבית הנבחרים, אך ככל הנראה לא בסנאט.

בחירות אלה ירכזו עניין רב מבחינת המשקיעים שכן להם השלכות רציניות על המדיניות הכלכלית. על פי מה העליות האחרונות בשוק המניות ואגרות החוב נראה שהמשקיעים צופים gridlock-דהינו חסם או פקק שלטוני. מצב זה קורה כאשר הדמוקרטים שולטים ב-house (בית הנבחרים), ולעומת זאת הרפובליקנים שומרים על שליטתם בסנאט - או ההפך. במצב כזה יותר קשה להוציא החלטות חדשות אל הפועל בגלל שאין דומיננטיות שלטונית של מפלגה אחת. זה טוב לשוק המניות מכוון ששומר על הסטאטוס קוו בכל הקשור לפעילות הכלכלית של הממשלה ושוק המניות כידוע אוהב יציבות.

לעומת זאת חוסר השליטה המלא אינו טוב לדולר האמריקאי מכוון שכך יותר קשה לממשלה להגדיל את הוצאותיה ,לעבוד על גרעון גדול יותר ולהגדיל את האינפלציה, פעולות שכידוע מצריכות העלאות ריבית נוספות שמחזקות את המטבע המקומי. חיזוק לכך ניתן לקבל מהשוק כאשר האירו ואיתו שאר המטבעות הארופאים התאוששו מהר מאוד מהנפילה של יום שישי וחזרו לרמות גבוהות יחסית, רמות בהם נסחרו טרום הנפילה. אגב בששת הבחירות המקדימות הקודמות היה מצב של הרמוניה פוליטית, דהינו מפלגה אחת ששולטת גם ב-house וגם בסנאט, ובכל אותם פעמים [למעט ב-2002 ], התחזק הדולר האמריקאי.

המסקנה היא ששוק המט"ח אוהב הרמוניה שלטונית בניגוד לשוק המניות והערכה היא שהפעם לא תהיה הרמוניה כזאת. לכן יש לעקוב אחר השוק בארבע עניים בימים הקרובים מכוון שהדלק קיים, חסר רק אותו ניצוץ שיגרום לתבערה ויזיז את השוק באופן חד.

אז נכון שאין אפשרות לחזות מה יהיו תוצאות הבחירות בארה"ב או איך יגיב השוק הפעם אבל ניתן בהחלט לפעול נכון כאשר הוא זז. ובכלל הדינאמיקה הכללית היא שטווח המסחר אליו הורגלנו עד עתה – אותו ריינ'ג בעומק 400 הפיפסים עליהם דיברתי בהתחלה, אמור אט אט להגיע לנקודת הכרעה בה יהיה חייב השוק לפרוץ לאחד הכיוונים.

עד אז נוכל ליהנות מהתנודות בגבול הנוכחי שמספקות הזדמנויות פז לסוחרים וכאשר יצא השוק מהטווח, או אז נוכל לקבוע שכללי המשחק משתנים וסביר ונראה שוק הרבה יותר תוסס ומגמתי לאורך זמן.

*מאת: אייל אלון, מנכ"ל אפיקסאונליין

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה