השווקים מתעוררים לשיאים חדשים
התיקון החד בשווקים המתפתחים בחודשים מאי ויוני 2006 היווה לא יותר מאשר תיקון קל במגמת ביצועי היתר שלהם. השווקים בהודו ובסין נמצאים כיום בשיא כל הזמנים שלהם תוך שהם עולים בכ-40% בפרק זמן קצר של 4 חודשים לאחר סיום המשבר האחרון בשווקים הפיננסיים.
בין הגורמים המרכזיים שתמכו בתשואות המרשימות של השווקים הפיננסיים בשנים האחרונות נמנים: האצת הגלובליזציה • הגברת הנזילות והשקיפות של השווקים הפיננסיים • צמיחת הביקושים מסין.
האצת הגלובליזציה: ההתפתחות החשובה ביותר עבור השווקים המתעוררים בעשור האחרון הייתה האצת הגלובליזציה, כאשר מאז 1990 סך ההשקעות הישירות בהם מחו"ל עמד על 2.2 טריליון דולר, תוך גידול מתמיד בהיקף ההשקעות מידי שנה. בשנת 1990 עמד היקף השקעות הזרות בשווקים המתעוררים על כ-22 מיליארד דולר והוא עלה ל-250 מיליארד דולר ב-2006. שיעור ההשקעות הזרות בשווקים המתעוררים (מיליארדי דולר). כספים אלו סייעו לכלכלות המתפתחות לבנות עסקי יצוא מוצלחים ולהשיג נתח שוק נכבד בארה"ב ובאירופה. הצלחת היצוא תרמה לתעסוקה והזינה גם את הביקושים המקומיים החשובים כל-כך בהתפתחות כלכלית של כל מדינה. הדבר לא נסתר מעיני המשקיעים מה שהביא לגל שני של ההשקעות הזרות שהחל ב- 2004. בנוסף, בנקים זרים החלו לרכוש את מניות הבנקים המקומיים ובכך תרמו גם להתייעלות המערכת הפיננסית החשובה ליציבות הכלכלית.
סין משמשת דוגמה בולטת במיוחד לתרומת תהליך הגלובליזציה לתנופה כלכלית. הצלחתה במשיכת ההשקעות הזרות לסקטור היצוא ויצירת מיליוני משרות חדשות, שימשה השראה לקובעי המדיניות בשווקים רבים. הליברליזציה הכלכלית, הסרת מחסומי המסחר ויצירת סביבה עסקית נוחה הוכיחו את עצמם כמודל כלכלי מנצח, כאשר גישה זו יצרה 15 עד 20 מיליון משרות חדשות בסין מאז 1995.
גם בברזיל ובהודו, שעל פי הערכות כוח העבודה בהן יגיע לשיא בין השנים-2030 ו-2040, למדו מניסיונה של סין, כאשר שתיהן הגדילו את חשיפתן לכלכלה הגלובלית על רקע צרכים דמוגרפיים. נראה, כי בשווקים המתפתחים הפנימו כי השקעות ישירות הינן הדרך המהירה ביותר ליצירת מקומות עבודה ולפיכך הגלובליזציה כיום חזקה מתמיד.
עודפי הנזילות הגלובלית: בשנים האחרונות נהנו השווקים הפיננסיים מזרימת "הכסף החם" של המשקיעים הגלובליים שחיפשו תשואה עודפת, גם אם זו כרוכה ברמת סיכון גבוהה יותר. השווקים המתעוררים היו הנהנים העיקרים מכך מאחר והם היוו יעד השקעה מועדף לכסף ה"חם" של המשקיעים המערביים, אך בנוסף הם תרמו לא מעט גם ליצירת עודפי הנזילות בעולם לאור הצלחתם הכלכלית.
צבירת רזרבות המט"ח של המדינות האסיאתיות, יחד עם התנגדותן להתחזקות המטבעות המקומיים היו בין הסיבות המרכזיות להגברת לנזילות הגלובלית. כתוצאה מכך, הביקוש לנכסים הדולריים גאה, מה שסייע לנזילות להמשיך ולתפוח גם בשנים של ריסון מוניטרי בארה"ב. אותו גל של בריחת המשקיעים מנכסים מסוכנים יותר ששטף את השווקים במאי 2006 החל על רקע חששות בנוגע לנזילות הגלובלית. השווקים שבו למגמה חיובית חודש אחד בלבד לאחר התיקון וזאת משום שהתמונה הכללית נותרה חיובית.
סין כמנוע הצמיחה של השווקים המתפתים, בעיקר האסיאתיים הגידול המהיר בביקושים מסין הוא מנוע הצמיחה העיקרי למדינות האסיאתיות. בקרב מדינות אסיה, סין עקפה את ארה"ב והפכה ליעד יצוא מרכזי. לאור הביקוש הבלתי נלאה של סין לחומרי הגלם, נרשמה צמיחה מרשימה במדינות המייצאות סחורות, ובראשן ברזיל. חלקה של סין בביקוש לברזל מסתכם ב-73%, לנחושת ב-69% ולניקל ב-94%. תמריץ הצמיחה של סין טמון בצרכים דמוגרפיים, מה שמשרה ביטחון לכך שהיא תמשיך לצמוח במהירות. בשנים הבאות היבוא הסיני ימשיך לגדול בכ-20%, בדומה להיום, מה שיספק הזדמנויות ליצואני סחורות ויסייע לכלכלות באסיה להשיג גידול שיא ביצוא. כתוצאה מכך, הרגישות הפיננסית במספר אזורים בעולם צפויה לקטון והביקוש המקומי בשווקים המתעוררים יוזן מגידול בתעסוקה ומכניסת הון אליהם.
פער המכפילים: בתחילת הנפילות במאי 2006 נסחרו השווקים המתפתחים בממוצע במכפיל 12 וזאת ביחס לשווקים המפותחים שנסחרו בממוצע במכפיל 15. התמתנות הצמיחה במדינות המפותחות במהלך 2007, צפויה להקנות יתרון מחזורי לשווקים המתפתחים, כך שסביבה שלילית שגרמה לתיקון במאי תתחלף בהדרגה ב"רוח גבית", בעיקר במחצית השניה של 2007. המכפיל במדינות מפותחות ובמדינות מתפתחות למרות הראייה החיובית בשווקים המתעוררים לטווח הארוך, במבט לטווח הקצר יש לתת דגש להיבטים הבאים
ולסיכום - איומים וגורמים חיוביים:
הגורמים "המאיימים": האטה חדה בארה"ב, המשך עליית הריביות בעולם ומידת ההאטה בענף הנדל"ן, תנודתיות פיננסית שתשפיע לרעה על השווקים המתפתחים (בדומה למשבר במאי 2006) וירידה במחירי הסחורות וקיטו המסחר העולמי.
הגורמים חיוביים: השווקים המתפתחים נסחרים בתשואת חסר של 21% ביחס לשווקים המפותחים על בסיס המכפילים ל-12 חודשים קדימה, המשך הצמיחה המהירה בעיקר באסיה, כלכלת העולם צפויה לצמוח ב-4.5% ב-2007 לעומת 5.1% השנה. אסיה תצמח ב-7% בהובלת סין והודו. המשך הביקושים לסחורות מסין מהודו, שם התמ"ג צומח כמעט פי-5 מהר יותר ממדינות 7-G. "עמידות" לזעזועים חיצוניים: צבירת הרזרבות, ירידה בחובות חיצוניים, מטבעות חזקים, סיום תהליך הבחירות באמריקה הלטינית. מאת: "קסם" אקסלנס נשואה, חברת תעודות הסל המובילה בישראל.