גם החודש הפתעה: מדד אוקטובר ירד ב-0.7%

זאת, בעיקר בשל הירידה במחירי הדלקים והדיור. קצב האינפלציה השנתי הפך שלילי ל-3.1%-. על פי ההערכות, הריבית תורד הדרגתית בחודשיים הקרובים
דנה פרידלנדר |

מדד המחירים לחודש אוקטובר ירד ב-0.7%. כך מסרה הערב הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה. עיקר החזאים בשוק הפיננסי ציפו לירידה של עד חצי אחוז בלבד. קצב האינפלציה השנתי הפך שלילי ל-3.1%- . כלכלנים בשוק מסרו, כי מדובר במדד אוקטובר הנמוך ביותר מאז הקמת המדינה.

נזכיר, כי מדד המחירים לחודש ספטמבר צנח ב-0.9% לרמה של 103.8 נקודות - הירידה המדד הקיצונית ביותר מאז 1986.

בראש המשפיעים - כצפוי, עמדה בעיקר ירידה נוספת במחירי הדלק בשיעור חד של 8%, וירידה בסעיפי הדיור (1.8%) והנסיעות לחו"ל בעקבות תיסוף השקל (4.5%). ירידות אלה קוזזו בחלקן על ידי ההתייקרות עונתית במחירי ההלבשה וההנעלה (3.6%).

בנוסף נציין, כי לאור הצפי לתיקון בשער השקל בטווח הקצר, וההערכה, כי מחיר חבית נפט לא יוסיף עוד לרדת בשיעור ניכר עד סוף השנה צפו במשק - כי לא צפויה סביבת אינפלציה אפסית או שלילית במשק, בוודאי לא לאור הנתונים הריאליים המצביעים על חזרה לקצב צמיחה מהיר.

לאור האמור, יש להניח כי נגיד בנק ישראל יבחר להפחית את הריבית במשק בצורה הדרגתית, תוך בחינת ההשפעה של החלטתו על שער החליפין, ועל המדדים בפועל, ותוך בחינת ההתפתחויות בשוק הנפט העולמי.

בהקשר של השפעת המדד על שוק המניות ישנה השפעה של שני גורמים נוגדים: פיחות, עשוי להבריח את הזרים, מחזיקי מניות ואג"ח שיחששו להפסיד במונחי דולר, ומנגד, הירידה בשעור ההיוון מעלה ערך המניות, בעיקר בעיני המקומיים - מנגנון זה פועל בדיוק הפוך כאשר מדובר בהתחזקות המדד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה