שוקי מטבעות: סבירות גבוהה ל-1.30 בקרוב באירו-דולר
בסקירה הקודמת שפורסמה היום בבוקר, הערכתי שבמידה והיורו יפרוץ את רמת ה-1.2850 יש סיכוי טוב שימשיך לטפס לרמת ה-1.29. בתחילת היום, עוד היה השוק רגוע אך אט אט הורגשה עליה ברמת הפעילות, כאשר נפח המחזורים והעסקאות עלה, תפס תאוצה והאירו החל מתחזק כנגד הדולר האמריקני.
שוב היה השוק בשל לתזוזה - אין ספק. דווקא העובדה שבשבוע האחרון הפעילות בשוקי המטבעות סביב העולם הייתה דלילה, הרדימה חלק מהסוחרים ותזוזה תפסה אותם לא מוכנים לזינוק של היום. הקש ששבר את גב הגמל ובעצם הקפיץ את האירו באגרסיביות עד רמת ה-1.2930 היה הטריגר לו חיכינו כל כך הרבה זמן - אשר הגיע היום ב-15:30 בדמות דורשי דמי אבטלה חדשים.
דו"ח זה מפרט את מספר העובדים שהגישו בקשה ראשונית לדמי אבטלה במהלך השבוע שחלף. (הדו"ח מצביע על מספר הפונים ולא על מספר המאושרים. אדם זכאי לדמי אבטלה אם הוא פוטר שלא מרצונו). האנליסטים נוטים לייחס חשיבות למדד שבועי זה מאחר ויש לו השלכות על דו"ח התעסוקה החודשי: עלייה במספר דורשי דמי האבטלה מעיד בד"כ על עלייה בפיטורים והחלשות שוק העבודה. מנגד, ירידה במספר דורשי דמי האבטלה מפורשת כעדות על שיפור במצב התעסוקה. במבט ראשון, השימוש בנתון זה (ככלי המודד את הפיטורים בפרקי זמן מסוימים) להערכת מצבו של שוק העבודה, נראה הגיוני.
במקרים רבים, נתון זה אכן מלמד אותנו רבות על דו"ח התעסוקה הצפוי, אך במהלך השנים זכורים מקרים בהם דורשי דמי האבטלה הביאו לפירוש לא נכון של התעסוקה. בשורה התחתונה, דו"ח דורשי דמי האבטלה החדשים אינו נחשב לכלי אמין דיו להערכת השינויים החודשיים במספר המועסקים. התאימות הגבוהה ביותר בין דו"ח זה לדו"ח התעסוקה מושגת דווקא בתקופות של מיתון.
השוק ציפה ל-310,000 דורשי דמי אבטלה חדשים השבוע כאשר בפועל נוספו 317,000. ועוד, כדי להוסיף דלק למדורה סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן אשר התפרסם בשעה 17:00 אכזב גם הוא.
אוניברסיטת מישיגן מפרסמת את סקר מדד אמון הצרכנים פעמיים בחודש. הסקר מצביע על נכונותם של הצרכנים להוציא כסף וחשיבותו הגבוהה באה לידי ביטוי בכך שבאופן סטטיסטי תואם מדד זה את התמ"ג הריאלי ואת מדד הצריכה וההוצאה הפרטית, טוב יותר מאשר מדד אמון הצרכנים של "ועדת ההנהלה". בדומה למדד אמון הצרכנים של "ועדת ההנהלה", גם סקר זה משמש לניבוי שינויים פתאומיים בתבניות הצריכה וגם הוא מורכב משני מדדי משנה: אמון הצרכנים ביחס למצב הנוכחי וביחס לציפיותיהם העתידיות.
השוק ציפה ל-93.1 כאשר בפועל התפרסם 92.1. נתונים אלה בהחלט לא מוסיפים לסנטימנט השלילי, שגם ככה שרר בשוק כנגד הדולר. כפי הנראה, הבמה מוכנה הן פונדמנטלית, והן טכנית, להמשך התחזקותו של היורו כנגד הדולר, כאשר ישנה סבירות גבוהה לכך שכבר בימים הקרובים נראה אף את רמת ה-1.30 והפעם מלמעלה, במיוחד לאחר שבירת רמת ה-1.29 שסמנה את גבול הדשדוש העליון של החודשים האחרונים ושמשה כמחסום פסיכולוגי משמעותי.
*הכותב: רובי סלם, הוא אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר בחברת אפיקס מט"ח