במיטב מיישרים קו: הריבית תורד ברבע אחוז
למרות הדיבורים במשק על הורדת ריבית של 0.5%, בבית ההשקעות "מיטב" טוענים כי לאחר שקלול הנתונים, הנגיד יוריד את הריבית רק ב-0.25%. נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הודיע בהחלטתו על גובה הריבית לחודש נובמבר, כי הריבית תופחת ברבע אחוז לרמה של 5.25%. בד בבד, בהודעה שפורסמה יחד עם החלטת הנגיד נכתב, כי סביר שסביבת האינפלציה תאפשר הורדה נוספת של הריבית. פרסום מדד אוקטובר, אשר הפתיע שוב את הכלכלנים בירידתו החדה, הביא לכך שהפחתת הריבית ביום שני הינה ודאית, אולם שוב עולה השאלה האם נגיד בנק ישראל ינקוט בצעד חריג ויודיע על הפחתה של יותר מרבע אחוז?
בהודעות הריבית שמתפרסמות מדי חודש מדגיש בנק ישראל, כי הוא מנהל מדיניות מוניטרית שנועדה לשמור על יציבות המחירים במשק, בהתאם ליעד האינפלציה של 1% עד 3% לשנה. לאחר ההפתעה בשוק מהירידה החדה במדד ספטמבר, גם פרסום מדד אוקטובר "תפס" את השוק בהפתעה כאשר ירד בשיעור חד של 0.7% בעקבות הירידה החדה במחירי הדלקים. נזכיר, שבהודעתו הקודמת של בנק ישראל נכתב, כי מטרתה של המדיניות המוניטרית היא להחזיר בהדרגה את קצב האינפלציה לסביבת אמצע תחום היעד ובמצב הנוכחי של המשק סביר שסביבת האינפלציה תאפשר הורדה נוספת של הריבית.
בכך למעשה, "הכריז" בנק ישראל מבעוד מועד כי יפחית את הריבית גם לחודש דצמבר כאשר מדד אוקטובר רק חיזק החלטה צפויה זו. יש לזכור, כי בנק ישראל מנהל מדיניות מוניטרית גמישה הפועלת במסגרת משטר יעד אינפלציה רציף. דהיינו, מדיניות זו פועלת להשגת היעד בטווח של 12 חודשים קדימה, תוך התרת סטיות זמניות לטווח קצר, על מנת למזער תנודות חדות בשער הריבית.
מובן, שהנגיד אינו יכול להתעלם מהגורמים החיצוניים המשפיעים על המשק ובכלל זה על יציבות המחירים. השקל ממשיך להפגין עוצמה, כמעט בלתי מוסברת, מול הדולר בחודשים האחרונים. מגמת ההתחזקות של השקל, שלמעשה מאפיינת את שוק המט"ח מאז ראשית השנה, אמנם התמתנה מעט מאז הפחתת הריבית האחרונה, אך השקל עדיין נמצא במגמת התחזקות כאשר במקביל ישנם גורמי מאקרו התומכים בהמשך המגמה ובהם עודף בחשבון השוטף, וזרם יציב של השקעות ריאליות מחו"ל.
נתון חשוב נוסף המשפיע על בנק ישראל הינו קצב צמיחת המשק. לאחר צמיחה בקצב מרשים של 5.9% בחצי הראשון של השנה, החודש פרסמה הלמ"ס כי ברבעון השלישי של השנה, דהיינו הרבעון בו התרחשה המלחמה בצפון, נרשמה צמיחה שלילית בשיעור של 1.6%. נזכיר, כי בנק ישראל צפה כי הפגיעה בצמיחה ברבעון השלישי תהיה ב-3% מה שמעיד על כך שהמשק חזק ואיתן משהעריכו תחילה כאשר על פי חשבונות לאומיים מוקדמים של הלמ"ס נראה כי המשק יצמח ב-2006 בשיעור נאה של 4.5%.
נתונים אלה מחזקים את העמדה כי הנגיד יודיע על הפחתה בגובה של רבע אחוז וכי אין צורך בהפחתה חריגה בשיעור הריבית.