שוקי המטבעות: האם אירופה תוכל להתנתק מארה"ב?

ליאונור טירקלטאוב מציגה את התסריטים שלה ל-2007 בתחום הריביות והתנהלות שוקי המטבעות ומציעה להתגונן למרות מחירי האופציות הגבוהים בתחילה

סוף שנה מתקרבת והשערות לגבי מגמת השווקים בעולם מתחילות לצוף. הרבה מאוד שנים לא צפיתי בחילוקי דעות כה מנוגדים לגבי המשך הדרך של המדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים של המעצמות הגדולות, נתון אשר משפיע באופן ישיר על ההתפתחות הכלכלית של המדינות ובאופן עקיף על שער המטבע.

בעבר, השימוש במדיניות מונטרית מרחיבה או מרסנת היתה לצורך קביעת הצמיחה. כיום השימוש בריבית בבנק המרכזי האמריקני ובאירופאי הוא למטרות שונות. הפד "דואג" קודם לצמיחה ואח"כ לאינפלציה, לעומת זאת ה-ECB דואג לשמור על יציבות המחירים כיעד מרכזי, (2%).

המצב הנוכחי בין ארה"ב ואירופה שונה. הראשונה נקטה במדיניות מוניטרית הדוקה החל מאמצע 2004 עד חודש יוני 2006, עם עליה של הריבית מרמות של 1% עד ל-5.25%. האם הסתימה מדיניות זו? האם מדובר רק בהפסקה נקודתית? או האם הגיע הזמן להוריד את הריבית?

על מנת לענות לשאלות אלו יש לבחון שני פרמטרים: הצמיחה והאינפלציה.

התמ"ג בארה"ב עלה ב-1.6% ברבעון השלישי, לאחר שרשם עליות של 2.5% ברבעון השני ו-5.6% בתחילת השנה. הענן המכסה את שוק הנדל"ן בארה"ב מחלחל לנתוני התמ"ג הנמוכים.

האינפלציה יורדת (בעיקר הודות לירידה במחירי הדלק) אך אינפלציית הליבה עדין גבוהה, והדבר "מבלבל" את ההערכות בשוק ומחלק את הדעות למצבים קיצוניים. בנקים כמו סיטי בנק, מריל לינץ וגולדמן זאקס תומכים בדעה שהריביות על הדולר ירדו ב2007. לעומת זאת מורגן סטנילי ולהמן ברדרס טוענים ההפך. גם ה-HedgeFunds (קרנות גידור) חלוקים בדעתם. Pimco תומך בירידה ו-Fidelity מאמין בריבית בגובה הנוכחי. אלה התומכים בעליית הריבית מאמינים בנחיתה קלה מאוד של הכלכלה אשר תשאיר את האינפלציה ברמות הנוכחיות ובהתאוששות הכלכלית - יצרנית. אין התייחסות יתר ל"בעיית" הנדל"ן. לדעתי, האצבע חייבת להיות מכוונת לכיוון שוק הנדל"ן.

הבנק המרכזי של אירופה העלה את הריבית מרמות של 2% לרמות של 3.25%. האם אירופה מתאוששת? - בנתיים נרשמת עליה בצמיחה מ-2.5% ל-2.6% ב-2006, התחזיות עדין מנבאות גדולות, אך האם יהיה זה נכון, אפילו כשהריבית גבוהה יותר? האם אפשר לבודד את אירופה מההאטה הצפויה בארה"ב?

כל הכותרות

מצד אחד ההתאוששות בשוק העבודה באירופה תומכת בדעה החיובית על הארו ומאידך המע"מ בגרמניה החל מה-1 לינואר 2007 מערפל את האופטימיות. מדד מחירי הצרכן באירופה עומד ברמות של 1.7%, כ-3 נקודות מתחת ליעד ה ECB (כנראה שפישר לא לבד, אלה רק סטה יותר). לדעתי ה-ECB לא ישחה לבד. עם ה-FED ינקוט במדיניות מרחיבה גם אירופה "תנוח", והריבית תישאר ברמות של ה-3.5%. טרישט מודע שהאטה בארה"ב תשפיע גם על אירופה.

אפילו אם הריביות באירופה ימשיכו לעלות ב-2007, אין לצפות לאותו קצב כמו זה של 2006. ארה"ב ואירופה יעקבו בדריכות אחר מחירי הדלק. במסחר באירו - טווח המסחר נשמר ב-1.25-1.30, סטיות התקן עדין נמוכות ולאור העובדה שסוף השנה מתקרבת, ובו התנועות יכולות להיות "מוגזמות ולאו דווקא הגיוניות", יש לשקול להצטייד באופציות, שהן "אוליי יקרות" בתחילה, אך משתלמות בסוף הדרך.

*מאת: ליאונור טירקלטאוב - סמנכ"לית בית ההשקעות גיפט, המתמחה במט"ח

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה