פישר: רשימת עמלות הבנקים ארוכה ואולי אף מגוחכת
היום הופיע נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר באסיפה השנתית של איגוד הבנקים. לדברי הנגיד, הכלכלה הישראלית נמצאת היום במצב טוב מאוד, גם לאחר הלחימה בלבנון. אמנם היתה האטה בפעילות המשק בתקופת הלחימה – האטה שהתבטאה בצמיחה שלילית ברביע השלישי – אולם האינדיקטורים האחרונים מצביעים על התאוששות יחסית מהירה בפעילות המשק לאחר הלחימה.
פישר סיפר כי על פי הערכות בנק ישראל, התמ"ג צפוי לצמוח ב-2006 בקצב של 4.8 אחוזים, אשר לדבריו מדובר בצמיחה מהירה בהשוואה בינלאומית, תוך גידול בהשקעות, גידול ביצוא, עודף במאזן התשלומים, קצב השקעות זרות גבוה מאוד, עלייה בפריון ושיפור בנתוני התעסוקה – וכל זה, למרות הפגיעה בצמיחה שנבעה מהלחימה. באשר לנתוני התקציב, לדברי פישר נתונים אלו מצביעים על התאוששות בהכנסות ממיסים. הגירעון בתקציב צפוי להגיע ב-2006 לכ-1.8 אחוזי תוצר.
פישר התייחס ליעד האינפלציה. לדבריו, האינפלציה נמוכה, וצפויה להיות מתחת ליעד ב-2006, כתוצאה בעיקר מהירידה במחיר הנפט ומייסוף השקל. פישר סיפר כי מטרת בנק ישראל הינה לחזור לתוך היעד – בין 1-3 אחוזים – באופן הדרגתי.
לדבריב הנגיד, בפני המשק ניצבים לפחות שני אתגרים חשובים: הפחתה בחוב הממשלתי, ובעיית העוני. "המצב המקרו-כלכלי של המשק טוב מאוד, אבל חשוב לשמור על כך ולא להיכנס לשאננות".
בהתייחסו למערכת הבנקאית, אמר פישר: "עובדה נוספת שלא מוסיפה לתחרות היא רשימת העמלות הארוכה ואולי אף המגוחכת. אינני מבין מדוע המערכת הבנקאית הישראלית מתפקדת כך בעוד שבמדינות אחרות הבנקים מתפרנסים בעיקר מהמרווח בין הריבית שהם משלמים לריבית שהם מקבלים". פישר הוסיף "יהיה זה טוב מאד אם בנק זר ייכנס לתחום הבנקאות הקמעונאית בישראל, ואני מקווה שכך יקרה".
פישר סיפר כי נשאל על ידי כמה חברים כיצד הוא מסתדר בארץ ואם הוא מבין את כל הדברים פה. פישר השיב "השבתי שהדבר שהכי קשה לי להבין זה תלוש המשכורת, אבל האמת היא שיש דבר שקשה לי יותר להבין והוא הסטייטמט (דף החשבון) שאני מקבל מהבנק".