גל שיפורים טכנולוגים ישנה את ארכיטקטורת ה-PC
גל משמעותי של שיפורים טכנולוגיים יגרום לשינויים היסודיים ביותר בארכיטקטורת המחשבים האישיים (PCs) ב-20 השנים האחרונות, מעריכה גרטנר, חברת המחקר והייעוץ המובילה בעולם לתחומי טכנולוגית המידע והתקשורת. לכן ההחלטות שמתקבלות בכל הקשור לפלטפורמות היום, ישפיעו על הפעולות במהלך העשור הבא ועל הארגונים לתכנן דרכם בהתאם. להערכת גרטנר, ההתקדמות הטכנולוגית נגרמת עקב המעבר לסביבה יותר ממוקדת משתמש ואילו המשתמשים דורשים במידה הולכת וגוברת שימוש במודלים כמו-צרכניים, הממנפים את הטכנולוגיות בהם הם משתמשים על בסיס יומיומי.
"בגלל היקף השינויים והמהירות בה הם מתרחשים, הארגונים צריכים להבין מתי יתרחשו שינויים טכנולוגיים משמעותיים ומתי יהיה צורך לקבל החלטות מסוימות בנוגע ליישומי הטכנולוגיה", אמר סטפאן קליינהנס, סגן נשיא למחקר בגרטנר. "פיתחנו מפת דרכים המזהה שלושה שלבים עיקריים שיאפיינו את התעשייה בין השנים 2007-2012, כדי להדריך את מתכנני IT בארגונים".
1שינוי בתשתית הפלטפורמה - 2007/2008
לאחר תקופה ארוכה של יציבות, שינויים מהותיים בחומרה, במערכת הפעלה ובאפשרויות הקישוריות, יחייבו את החברות להתמקד בפרטים טכניים במידה שלא היתה הכרחית מאז שנות ה-90 המאוחרות ."ויסטה הינו השינוי הגדול והמשמעותי ביותר בתחום מערכות הפעלה מאז 'חלונות 2000'" אמר קליינהנס. "הארגונים יגלו שלא ניתן לאמץ את ויסטה ללא בחינה זהירה של השפעתה על הניהול הכולל של תהליכי משתמש הקצה שלהם".
השקת מעבדי Core החדשים של אינטל ממשיכה את השינוי החשיבתי בהערכת מעבדים, למודל חדש המעריך חסכון באנרגיה, אבטחה מוגברת וחישוב מרובה מעבדים, בניגוד למחשבה המסורתית המתמקדת במדידת מעבדים בהתבסס על מחיר/ביצוע. יחד עם זאת, מזהירה גרטנר כי בעת שמערכות חדשות יביאו שיפורים משמעותיים בביצוע ויכולות ניהול חדשות, הגידול במגוון ובתכונות המתקדמות, יקשה על פיתוח מפרטים ותצורות. גרטנר מציעה לארגונים לחנך את האנשים המעורבים בתהליך הרכישה כיצד להשוות כהלכה בין המערכות השונות.
קליינהנס גם הדגיש כי המחשבים הניידים ממשיכים להשתפר גם בביצועים וגם באורך חיי הסוללה וכתוצאה מכך הוא צופה שההוצאה של הארגונים על המחשבים הניידים בשווקים בשלים תתקרב לרמת ההוצאה על מחשבים שולחנייים בשנת 2008. מגמה זו תיעזר בפלטפורמת Santa Rose של אינטל בתחילת 2007. "המחיר לאספקת מחשבים אישיים יהיה גבוה יותר ממחשבים שולחניים, אך חייבים לאזן אותו כנגד התועלת ויעילות המשתמש".
הווירטואליזציה מתבססת - 2009/10
המגמה לווירטואליזציה של כל היבטי סביבת הלקוח תתחיל להתבסס כאמצעי לשינוי יסודי של פרדיגמות ניהול ואבטחה. יתחילו להופיע כלים מרכזיים המאפשרים ומאמצים טכניקות וירטואליות ולא פיזיות ליישום תוכנה, ניהול סביבה ופעילות הדדית בין ההתקנים.
לקראת סוף העשור, צופה גרטנר, יגדל מספר העובדים שישתמשו בציוד פרטי בתור המערכת היומיומית שלהם. הדבר יאלץ את ארגוני ה-IT לשנות תהליכי ניהול ולאמץ טכניקות וירטואליזציה לשמירה על רמת האבטחה, מדיניות ה-IT והעלות הכוללת של הבעלות (TCO-Total Cost of Ownership). מגמה זו תקודם באמצעות מאמצים מתמשכים להאריך את אורך חיי הסוללה ולשפר את הניידות, אשר תוצאתה תהיה במערכות שיכולות לספק מחשוב נייד מנותק במשך יום שלם עד סוף 2009. תמיכה בעובדים ניידים תהפוך לנורמה ולא למקרה מיוחד.
התמיכה בחלונות XP תתחיל לדעוך ב-2009 וגרטנר ממליצה לרוב הלקוחות לבטל בהדרגה את ה- XP במהלך תקופה זו. כמו כן, צופה גרטנר, ייראו הסימנים הראשונים של מערכת ההפעלה שאחרי ויסטה, אשר סביר להניח שתהיה בעלת מבנה מודולרי יותר.
עידן ההתמקדות במשתמש- 2011-2012
אחד האתגרים הגדולים ביותר עמו יתמודד ארגון הIT- בעשור הבא הינו טשטוש הקווים בין פלטפורמות ארגוניות לפלטפורמות צרכניות. לדעת גרטנר, המשתמשים ידרשו סביבת מחשוב אחידהה שמאפשרת להם לבצע תפקידים מרובים, ולא פתרונות מחשוב נפרדים. תפקידים אלה ימומשו באמצעות "בועות תוכנה": סביבות משתמש שלמות אשר ייארזו באופן המאפשר ליישמן באמצעות טכניקות וירטואליזציה שונות. בסביבה זו, יאבקו ארגוני ה-IT להקדים את דרישות המשתמשים ולהכתיב החלטות טכנולוגיות. תפקיד ארגוני ה-IT ינוע לכיוון של מתן סיוע ופתיחת אפשרויות בפני המשתמשים.
לדברי קליינהנס אחד השינויים היסודיים ביותר בתחילת תקופה זו יהיה ניידות המשתמש; יכולת להעביר אישיות דיגיטלית בין סביבות ההפעלה והמכשירים. המשתמשים יעברו באופן חלק בין התקנים הכוללים את הגדרותיהם, ויוכלו להמשיך את ביצוע מטלותיהם מהנקודות בהן הפסיקו, כאשר הם עוברים מהתקן להתקן. בנוסף, מודלים חדשים של אינטראקציה יתחילו להופיע בשלב זה, שכן המשתמשים יגבירו את התקשורת המילולית, החזותית והאחרת עם התקני המחשוב שלהם.
גרטנר צופה, שבמהלך תקופה זו, תתחיל להופיע מערכת ההפעלה שאחרי ויסטה באופק התכנון של הארגונים. עדיין לא ברור כיצד היא תקדם את רעיון מקום העבודה הממוקד משתמש, אך צפוי שהיא תכיל שינויי תכנון משמעותיים, תהיה מודולארית יותר ותכיל תמיכה בווירטואליזציה.
גרטנר מדגישה שככל שהמחשוב הופך להיות יותר ממוקד משתמש, הארגונים חייבים להבין שפלטפורמת משתמש קצה הינה יותר מצורך תפעולי והוצאה שיש לייצב ולהפחית. לדברי קליינהנס, "ארגונים צריכים לראות זאת כהזדמנות אסטרטגית למשוך עובדים חדשים, לפשט פעולות, לפתח הזדמנויות עסקיות חדשות ולאפשר מודלים חדשים לאינטראקציה פנימית וחיצונית.
על מנת להתכונן לעידן הממוקד משתמש, ממליצה גרטנר לארגוני ה-IT להתחיל באמצעות הבנת וקבלת העובדה שמשתמשים מחוזקים רוצים יותר ויותר לאמץ טכנולוגיות צרכניות כחלק מסביבת העבודה שלהם. קליינהנס ממליץ לארגונים להתחיל לחקור חלופות לסביבות העבודה המסורתיות, כולל PCs. "ככל ששיטות עבודה חדשות ועובדים חדשים נכנסים לשוק, הגישה של 'מידה אחת מתאימה לכולם' לשימוש במחשבים, תהפוך ליותר ויותר רופפת", אמר.