שוקי המטבעות: תרחיש של תיקון טכני קרוב - הוא סביר

רובי סלם מסביר אילו פרמטרים מצביעים על שינוי מגמה קרוב ביורו-דולר ומציע לאופטימיים להציץ רחוק רחוק
רובי סלם |

"בדרך כלל מי שמגיע ראשון לשדה הקרב וממתין ליריבו, יהיה רגוע ולא מתוח ,ואילו מי שמאחר להגיע לשדה הקרב יתחיל את הקרב כשהוא עייף ומתוח".

הציטוט שאיתו בחרתי להתחיל הפעם את הסקירה מתורגם ומובא מספרו של סון טסו "אומנות המלחמה". סון טסו היה מצביא ממדינת וו אשר חי במאה ה-6 לפנה"ס. הוא התפרסם בזכות ספר שכתב לפני למעלה מ-2,500 שנה, ועדין רלוונטי לתקופתנו. בספרו מסביר טסו כיצד על גנרל לנהל מלחמה. רבות מהטקטיקות והאסטרטגיות שהגה טסו אומצו במהלך השנים על ידי גדולי הסוחרים בעולם, שהבינו שמלחמה בין צבאות לא שונה מהמלחמה התמידית הנערכת מידי יום בשווקים הפיננסים בין שתי קבוצות - הקונים למוכרים.

באותו אופן בו נפתח שבוע המסחר הנוכחי, נראה שלפחות קבוצה אחת לא הכינה שעורי בית. השבוע נפתח המסחר בביקושים ערים למטבעות האירופאים. זאת יעיד פער המחירים בו נפתח המסחר ביום ראשון בלילה, שנבע מכמות אדירה של פקודות קניה משתי קבוצות עיקריות.

הקבוצה הראשונה הורכבה מאותם סוחרים אמריקניים ויפנים שהיו עסוקים בשבוע שעבר בהתמודדות עם תרנגולות הודו מפוטמים ושופינג. אלה פספסו את המהלך האלים לו הינו עדים - 300 פיפסים אורכו. הקבוצה השנייה הורכבה מאותם סוחרים שמכרו בשורט את המטבעות האירופאים, כי לא האמינו שהשוק יעפיל לרמות כל כך גבוהות בזמן כה קצר והיו מוכנים לשלם כמעט כל מחיר, על מנת לכסות את המכירות בחסר ולבלום הפסדים כבדים יותר.

מנגד, גל הקניות החזק נתקל ב"שובר גלים" שהורכב מכל אותם סוחרים שקנו את המטבעות האירופאים ברמות נמוכות יותר. היתה זו הזדמנות פז מבחינתם לממש רווחים גדולים מאוד, ולמכור את הסחורה שאספו לכל המרבה במחיר . דיווידנד יפה על שיקול דעת נכון.

אולם גם המכירות הכבדות בהם נתקל האירו לא הצליח לבלום את הסנטימנט החיובי כל כך למטבעות האירופאים ואלה המשיכו לטפס כלפי מעלה גם אתמול (ג'). כאמור, כאשר אוחזת אש בשדה קוצים, לא צריך עוד דלק על מנת להעלות את גובה הלהבות-מספיק משב רוח קלה. אתמול היינו עדים למשב מסוג זה בדמות מספר נתונים כלכליים שפורסמו בארה"ב בשעות הצהריים. חלקם היו טובים לדולר האמריקני וחלקם מאכזבים. הסוחרים דווקא העדיפו להתמקד באחרונים כתירוץ להכניס יד לכיס ולהגדיל פוזיציות פרו-אירופאיות, דבר שהוביל להמשך התחזקותם.

גם מנאומו של יו'ר הפד, בן ברננקי, לא רווה הדולר נחת, לאחר שזה הודיע-סקר את המשק בארה"ב וסיפר למי שלא שם לב עדיין, כי נרשמה האטה בכלכלה האמריקנית. גם במקרה הזה הגיב השוק בעצבנות והאירופאים העפילו לשיאים חדשים.

היום (ד') ב-15:30 צפויים להתפרסם מספר נתונים חשובים בארה"ב. החשוב שבהם הוא התמ"ג לרבעון השלישי - או באנגלית(Gross Domestic Product (GDP, אשר יגיע ישירות מהלשכה לניתוח כלכלי של משרד המסחר. הצפי, כאמור חיובי למטבע האמריקני ועומד על 1.8% - כאשר הקודם עמד על 1.6%, אך כדאי להמתין ולראות מה יתפרסם וכיצד יגיב השוק.

חשוב להבין את מרכיבי הנתון מבחינה פונדמנטלית ולכן אסביר . תוצר מקומי גולמי (תמ"ג) הנו המדד המקיף ביותר להערכת הפעילות הכלכלית. המדד מתפרסם בכל רבעון במונחים שנתיים והוא משקף את סך התפוקה הכלכלית. התוצאות עשויות להיות תנודתיות ולהשתנות מחודש לחודש, בעיקר בשל משתני המלאים והיצוא נטו. נתוני המכירות הסופיים (ללא מלאים) עשויים לסייע בזיהוי מגמות צמיחה מאחר והמלאים מייצגים סחורות שלא נמכרו ומלאים גבוהים עלולים להעלות את התמ"ג אך תוך כדי כך לסמן חולשה ולא עוצמה.

התמ"ג מפורסם בשלושה שלבים: הערכה ראשונית - preliminary הערכה חוזרת- revised והערכה סופית- final. שלבים אלה מתפרסמים בהפרש של חודש אחד מהשני, ולכולם עשויה להיות השפעה ניכרת על השוק. במהלך השבוע צפויים להתפרסם מספר רב של נתונים בכל המדינות וברמות חשיבות שונות כאשר קצרה הסקירה מלהכיל את כולם . סביר להניח ויגרמו למסחר תנודתי במיוחד במידה והצפי יהיה רחוק מהתוצאות בפועל.

התרחיש בו שוק המטבעות יצא לתיקון טכני קצר כבר בימים הקרובים סביר, אך מוקדם עדין לקבוע את תזמונו המדויק. אומנם, נוכל למצוא את הסיבות לכך, כגון הרמות הגבוהות בהן נסחרים המטבעות אירופאים, מומנטום שילך וירד עם התקדמות המחירים מעלה והעובדה, שבסך הכל, מהלך התחזקותם של האירופאים, אשר החל לפני כחודש לערך, לא עבר תיקון משמעותי. אבל בכל זאת, העצה הכי טובה בצד זה תהיה, פשוט לשמור על סבלנות וקור רוח - ולא לנסות להעריך מתי יגיעה התיקון, מכיוון שלאחרון יש נטייה להפתיע ולצוץ בנקודה שממש לא מצפים לו וכאשר הכול נראה ורוד.

בכלל, הייתי אומר שעדיף תמיד לעקוב אחר התנהגות השוק בפועל ולהגיב להתפתחויות על מנת להתמקד בעובדות ופחות במשאלות הלב שלרוב יובילו להפסדים מיותרים. הסיבה לכך היא שתמיד ישנו סיכוי שלא ניתקל בתיקון טכני משמעותי, והשוק פשוט ימשיך במסעו צפונה, ללא כל התחשבות בכל אותם סוחרים שרק מחכים לראות רמות נמוכות יותר - על מנת לנסות לעלות על הרכבת אותה פספסו בשבוע שעבר.

כאן המקום לחזור להזכיר שהנחת היסוד היא, כי אנו בעיצומו של שוק עולה. מכאן, שכל ירידה שתבוא ,גם אם תגובה בנתונים כלכליים אוהדים לדולר תחשב כתיקון טכני בלבד. מה גם שהדבר טבעי ואף בריא להמשך התקדמות המגמה בעתיד ובהמשך צפויים אנו לראות רמות מחירים גבוהים אף יותר. לבעלי המעוף האופטימיים שבינינו, הייתי מציע להרים את הראש ולהביט רחוק רחוק - צפונה, שם אולי יוכלו לזהות באופק את פסגת ה-1.35 ביורו-דולר, כרמז לבאות.

*מאת: רובי סלם, אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר של חברת אפיקס מט"ח

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה