מדיניות גידור סיכוני שע"ח באמצעות עסקת Forward
רבים מבינים כי יש לגדר את הסיכונים הנובעים משינויים בשערי המטבעות והריביות, היות ושוק המט"ח הלכה למעשה נוגע בחיי כולנו,עם ע"י רכישת/ מכירת דירה בערכים דולרים מול שקל, השקעות פיננסיות בחו"ל, פעילות יצוא / יבוא ועוד.
כלי מסחר בסיסי לשם ביצוע גידור הנו עסקת שער חליפין במטח מסוגForward - עסקה עתידית על שע"ח הנה הסכם בין שני צדדים (קונה ומוכר), לקביעת שער עתידי לעסקה של מכירת/רכישת מטבע בשער הנקבע מראש לתאריך מוסכם מראש. השער מחושב עפ"י שער הספוט, בתוספת הפרשי הריביות בין המטבעות, לתקופת העסקה. עסקה זו מיועדת למשקיעים אשר יש להם תקבול/תשלום עתידי והם מעוננים לקבע מראש את שער החליפין על מנת למנוע חשיפה מפני שינויים בשער החליפין. כמו כן מיועדת עסקה כזו למשקיעים המחפשים ליהנות מתנועת שער חליפין בכיוון מסוים עד לתאריך עתידי כלשהוא. עסקת Forward לקניית דולר לעומת היורו לדוגמא משולה ללקיחת הלוואה ביורו, והפקדתם בפיקדון דולרי. עסקת Forward למכירת דולרים לעומת היורו משולה להלוואה דולרית, והפקדתם בפיקדון ביורו. כאשר הForward נרכש למטרת גידור, אזי כל הרווח או ההפסד מהForward מקוזזים על ידי הרווח או ההפסד מנשוא הגידור שבגינו נרכש או נמכר הForward.
כאשר השערים פועלים בכיוון שלילי לסיכון ומגיעים לרמה שהוגדרה מראש תבוצע פעולת גידור באמצעות Forward כך:
מצב א' פיחות/ירידת שע"ח של לחברה שמייצאת(מוכרת כעת) ועלולה לקבל תקבול עתידי נמוך יותר עבור המוצר בעתיד. דוגמא,חברה אמריקאית מייצאת לספרד,היא מכרה לחברה ספרדית מוצר וצפויה לקבל 100,000 EURO בעוד 60 יום.החברה מבצעת היום עסקת Forward למועד התקבול העתידי.שע"ח 1.25 EURUSD היא מוכרת EURO כנגד USD .מטבע היחוס של החברה USD. במידה ושע"ח ירד הרווח בגידור יקזז את ההפסד בפועל של התקבול הקטן יותר,וכך החברה מגנה על עצמה.
מצב ב' ייסוף/עליית שע"ח לחברה שמייבאת(קונה כעת)ועלולה לשלם תשלום עתידי גבוהה יותר עבור המוצר שקנתה. דוגמא,חברה אמריקאית מייבאת מספרד,היא קנתה מחברה ספרדית מוצר וצפויה לשלם 100,000 EURO בעוד 60 יום.החברה מבצעת היום עסקת Forward למועד התקבול העתידי.שע"ח 1.25 EURUSD היא קונה EURO כנגד USD .מטבע היחוס של החברה USD. במידה ושע"ח יעלה הרווח בגידור יקזז את ההפסד בפועל של התשלום הגבוהה יותר, וכך החברה מגנה על עצמה.
כאשר השערים פועלים בכיוון חיובי לסיכון ומגיעים לרמה שהוגדרה מראש יבוצע קיזוז הרווחים מול הפסד הגידור כך:
מצב ג' ייסוף/עליית שע"ח של לחברה שמייצאת(מוכרת כעת) ועשויה לקבל תקבול עתידי גבוהה יותר עבור המוצר בעתיד. כאשר החברה המייצאת רואה כי יש ייסוף,וכיוון שע"ח מבחינתה הוא חיובי,היא תנעל את הגידור (עם רמת שולי בטחון מוגדרים)וכך עשויה למקסם רווים במידה ויש שוב שינוי כיוון שלילי לשע"ח שממנו רוצה להגן היא תבצע שוב הגנה שתהיה זולה יותר.
מצב ד' פיחות/ירידת שע"ח לחברה שמייבאת(קונה כעת)ועשויה לשלם תשלום עתידי קטן יותר עבור המוצר שקנתה. כאשר החברה המייבאת רואה כי יש פיחות,וכיוון שע"ח מבחינתה הוא חיובי,היא תנעל את הגידור(עם ברמת שולי בטחון מוגדרים) וכך עשויה למקסם רווחים. במידה ויש שינוי כיוון לשע"ח המקורי תבצע שוב הגנה שתהיה זולה יותר.
להפרשי ריביות של שע"ח משמעות רבה. כאשר בצמד מטבעות קיימים פערים גבוהים מאוד בריביות שע"ח(כלל אצבע מקובל 7% ומעלה) יש לשקול בזהירות את השימוש בForward .פערי ריביות גבוהים כאלה יש לעיתים ליקויים בתמחור שערי הForward ואזי למשל עשויים אלה להיות גבוהים מאלו שיהיו בפועל בסוף התקופה האמורה.במצבים אלו ניתן לשקול להשתמש באופציות מט"ח.
הכותב: ניר יפה, מנהל סניף ישראל, פינוטק