מהם אופציות מט"ח?

רפאל מנשהוף |

עסקת אופציה הנה עסקה המקנה לרוכש אותה את הזכות לקנות/למכור מטבע מסוים כנגד מטבע אחר, בשער חליפין קבוע ומוגדר מראש, בתאריך מסוים (באופציה אירופאית) או עד תאריך מסוים (באופציה אמריקאית), אך ללא התחייבות מצד הרוכש לבצע בפועל את החלפת המטבע. תמורת הזכות לקנות/למכור מטבע משלם רוכש האופציה למוכר (כותב) האופציה פרמיה מראש, מוכר האופציה חייב לקנות או למכור את המטבע על פי דרישת הרוכש ועד התאריך הנקוב באופציה. באופציה במט"ח קיימת זהות מוחלטת בין רכישת מטבע X תמורת מטבע Y ובין מכירת מטבע Y וקבלת מטבע X. לכן, נהוג באופציות מט"ח לציין את שני המטבעות המעורבים בעסקה.

לדוגמא: שער דולרשקל 4.48 ₪ 448,000 PUT 100,000$ CALL

כאשר CALL (רכש) זוהי אופציה לקניית מטבע X (כנגד מטבע אחר) ו-PUT (מכר) זוהי אופציה למכירת מטבע Y (כנגד מטבע אחר). נניח שמשקיע חזה את היחלשות הדולר בתאריך 29/3/2006 (שער הדולר היה 4.71):

אפשרות א': המשקיע קנה אופציית PUT(4.60) במחיר של 100 ₪ לסוף אפריל. בסוף חודש אפריל 2006 שער הדולר היה 4.50 . מה יהיה התקבול שלו? נכס הבסיס לאופציות על שער הדולר: 10,000 דולר.

פתרון: 100₪ השקעה באופציה ₪ 1000 = (4.60-4.50) * 10,000 תקבול בפקיעה : 1000 ₪ מקזזים את תשלום הפרמיה למוכר האופציה ואזי סה"כ רווח 900 ₪ ( 1000-₪ 100ש"ח )

אפשרות ב': בהמשך לדוגמא הקודמת מכיוון שמשקיע זה חזה את ירידת הדולר, יכול היה המשקיע להשתמש באסטרטגיה נוספת על מנת להרוויח, בכך שהיה מוכר אופציית CALL(4.60) בשער מימוש 4.60 עמוק בתוך הכסף למשקיע אחר שמאמין ששער הדולר יעלה בעבור תשלום של 150 ₪. בדוגמא הנ"ל שער הדולר הגיע ל 4.50 לכן רוכש אופציית ה- CALL לא יממש את האופציה כי יעדיף לקנות בשער 4.50 ולא 4.60, והמשקיע שלנו ירוויח את הפרמיה על מכירת האופציה במלואה. בסך 150 ₪ ללא קיזוז בגין תשלום כל שהוא לקונה האופציה.

אופציות אקזוטיות אופציות אקזוטיות מאופיינות בכך, שקיים בהן לפחות רכיב אחד, השונה מאותן אופציות רגילות, המכונות גם "אופציות ונילה". מטרת השינוי היא בד"כ להוזיל את הפרמיה המשולמת בגין האופציה ולגדר את פוטנציאל הרווחים לאירועים עתידיים החזויים עי הקונה/ מוכר בשוק . למשל האם השוק יעלה או ירד האם השורק יהיה תנודתי/יציב וכו'. מכאן פותחו אופציות מורכבות רבות, שלהן נוספו אלמנטים כגון, הבדל בתנאי המימוש כלומר רק עם נכס הבסיס יגיע / לא יגיע לשער מסוים האופציה תופעל או תבוטל , אם נכס הבסיס יגע פעמים או יותר לשער נקוב, שער המימוש יהיה ממוצע של שערים ועוד . האופציות האקזוטיות מקנות פתרון לאותו ביקוש גדל של הלקוחות לפתרונות פיננסיים מגוונים הן מצד הלקוחות שעיקר מטרתם גידור סיכון והן מצד לקוחות ספקולנטים - המעוניינים דווקא ליטול סיכון, תמורת האפשרות לזכות בתשואות גבוהות.

הכותב: רפאל מנשהוף, אנליסט ואסטרטג מטבעות בכיר, פינוטק

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה