רומנו: אל על תחזור לרווחיות למרות אילוצים חיצוניים

בראיון ל-Bizportal לא מוצא מנכ"ל חברת התעופה פתרון לתנודות הנפט, הדולר ולמצב הביטחוני, אך מבטיח להחזיר את החברה לפסי רווחיות בתהליך ההתייעלות שהוא מתכנן לה
דרור איטח |

חברת התעופה הישראלית - אל על , דיווחה הבוקר על תוצאותיה הכספיים לרבעון השלישי של 2006, בהם הציגה החברה חיתוך חד של 97% ברווח הנקי, וקיטון של 8% בהכנסותיה. תוצאות אלו לא הפתיעו את המשקיעים המודעים למצבה של החברה כבר חודשים רבים. ברבעון השלישי של השנה, שוב השפיעו לרעה מחירי שערי החליפין ומחירי הנפט בעולם. אלו, בתוספת מלחמת לבנון השנייה בחודש אוגוסט האחרון, מחקו את רווחי חברת התעופה והשכיחה מהם ימים יפים יותר של שנת 2005.

מלחמת לבנון השנייה מהווה תירוץ נוח לעסקים רבים וביניהם חברות ציבוריות על מנת להצדיק את ביצועי הרבעון השלישי. באל על מעריכים, כי אלמלא מלחמה זו היו תוצאות הרבעון נראות אחרת לגמרי בצורת רווחים בהיקף של 30-35 מיליון דולר. אך קשה להתעלם מהוצאות כבדות בהיקף של 37 מיליון דולר שרשמה החברה בעקבות מחירי הנפט וירידת שער הדולר, הוצאות שהיו גבוהו אף יותר, אך נוטרלו באמצעות מכשירים פיננסים.

כאמור, חברת התעופה נחבטה על ידי שלושה גורמים שאין לה כל השפעה עליהם. חברה שעובדת על מרווחים של 3% להכנסות וחשופה למספר גורמים שאין לה כל השפעה עליהם, מצריכה בחינה נוספת. נציין, כי גורמים אלו שחתכו את רווחי החברה עשויים במקרים אחרים לשפר באופן ניכר את שורת הרווח, אך השאלה היא האם ישנה תוכנית באל על שתמנע מצבים כאלו בעתיד ותחזיר את החברה לפסי רווחיות?

יצאנו לפגוש את מנכ"ל אל על - חיים רומנו, על מנת ללמוד מהן תוכניותיה של החברה.

רומנו לא מוצא פתרון לגורמים החיצוניים שמנווטים את החברה - דולר, נפט ומצב ביטחוני, אך מבטיח להחזיר את החברה לרווחיות באמצעים אחרים. לדבריו, החברה נמצאת מזה חודשים בתהליך רה ארגון, שישנה את פניה. לרומנו תוכנית ברורה שכוללת חיתוך בהוצאות החברה, הגדלת ההכנסות וייעול המערכת.

הוא מצהיר מצד אחד, כי העובדים הם אלו שיחזירו את החברה לרווחיות, ומסביר שחלק מתהליך ההתייעלות כולל הקטנת סעיף ההוצאות הקבועות כשחלקו יבוא על חשבון העובדים. באל על מתכננים לחתוך בכמות העובדים, אלו שישארו יקוצצו בשעות העבודה, כמות המשמרות וקיצור תקופת השהייה בטיסות לחו"ל. לדברי רומנו, מהלכים אלו צפויים לחסוך עשרות מילונים בשנה.

את שורת ההכנסות תנסה לרומם החברה בשני אופנים. הראשון, ניהול קמפיינים שיווקים למשיכת תיירים מ-80 מדינות בהם מבצעת החברה פעילות שיווקית. הפעילות השנייה באמצעותה תגדיל החברה את הכנסותיה, היא הכנסה שלא מטיסות - כלומר, מכירות בחנויות פטורות ממכס - דיוטי פרי, ואספקת שירותי תחזוקה לחברות תעופה, לדוגמת ארקיע. בכוונת החברה להרחיב את שירותי התחזוקה, ובידיה חוזה תחזוקה עם חברה נוספת מרוסיה. כמו כן, צפויה החברה להרחיב את תחום המטענים שמספק לדברי רומנו רווחיות נאה.

בשיחה עימו רומנו מציין עוד, כי חלק נוסף בתהליך הבראת אל על נוגע לאופטימיזציה של צי המטוסים והיעדים. רומנו מספר כי בכוונת החברה לבטל יעדים לא ריווחים, לבצע חלוקת משאבים נכונה יותר שתכלול צמצום עלויות שוטפתו שקשורות באופן ישיר להוצאות הטיסה. רומנו מסביר שצמצום זה יבוא על חשבון ספקים ונותי שירות ולא על חשבון לקוחות החברה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה