GFI תשקיע 100 מ' ד' בהקמת מערך ניסיוני ליצור אתנול

המערך החדש יוקם בברזיל. חלק מהטכנולוגיה לפרוייקט בברזיל תסופק בעתיד על ידי חברת "נטפים"
דרור איטח |

חברת GFI הישראלית - REEN FUEL INTERNAIONAL תשקיע סכום של 100 מליון דולר בהקמת מערך ניסיוני לייצור אתנול בארגנטינה ובברזיל. GFI נוסדה ב-2002 ומעסיקה כיום 49 עובדים ומפעילה מתקני יצור בארגנטינה ובברזיל. בנוסף מעסיקה GFI 150 עובדי קבלן. המערך החדש יוקם בברזיל. פרטים על GFI נמסרו על ידי הושע בן נון סטודנט לתואר שני במנהל עסקים בשלוחת אוניברסיטת דרבי בישראל במסגרת עבודה על GFI בה הוא מועסק בתפקיד בכיר.

ב-GFI מושקעות חברות ענק מניו זילנד והמזרח הרחוק ומספר חברות השקעה פרטיות מישראל, אירופה וארה"ב. חלק מהטכנולוגיה לפרוייקט בברזיל תסופק בעתיד על ידי חברת "נטפים".

מבדיקת נתוני GFI על ידי אוניברסיטת דרבי עולה שהיקף יצור האתנול ב-2006 יעמוד על 1.3 מליון ליטרים לשנה המשווקים לאירופה, יפן וארה"ב. לרשות GFI, במערך היצור המתוכנן בברזיל ובארגנטינה, יעמדו מאה אלף דונם. את שלושת מתקני היצור ושדות הגידול רכשה החברה בין השנים 2004-2002 תמורת 400 מליון דולר. עפ"י הנתונים הידועים GFI הציגה צמיחה שנתית ממוצעת של 25% ונתח השוק שלה עדיין קטן יחסית לשוק האתנול המתפתח.

GFIלדברי החברה, מיוחדת בהשוואה למתחרותיה בכך שהיא החברה הראשונה המשלבת הן את הגישות המסורתיות והן הטכנולוגיות חדשניות להגדרת היצור והתפוקה. לחברה יש יתרון בשל היותה נצלנית ביומאס (פסולת קני סוכר) לצורך הפקת אנרגיה הדרושה להפעלת מתקני יצור ובכך חוסכת זיהום אויר הן במוצריה והן ביצורם.

בעולם קיימות 18 יצרניות גדולות של אתנול ובשל התנודות במחירי הדלק שוק האתנול מתרחב מדי שנה. למעט ארה"ב, רוסיה ופקיסטן רוב המדינות מייצרות אתנול מקני סוכר. ברזיל היא יצרנית וצרכנית האתנול הגדולה בעולם 15% מתפוקת האנרגיה שלה ו-100% מכלי הרכב השמישים מונעים ע"י אתנול מסוג 95E- המכיל 95% אתנול ו5% שמן סינטטי.

עלות טון אתנול עמדה במהלך 2006 על כ-500 דולר. הפקת אתנול מתירס היא השיטה היקרה והמורכבת ביותר אולם בארה"ב ממשיכים ביצור זה במטרה לצמצם את התלות החיצונית בהפקת מלאי ומכלול מאגר האנרגיה.צפי הגידול השנתי המשוער עד 2020 עומד על 15% וככל שתגבר כניסתן של מדינות נוספות לשימוש באתנול קצב הגידול השנתי יצמח בהתאם.

GFI בוחנת במסגרת הפעילות בברזיל ובעתיד גם בארגנטינה שיטות גידול בהתחשב בתנאי אקלים, טופוגרפיה, תנאי ממשל ותשתיות, גישה לוגיסטית. נבחנים גם ע"י המומחים הישראלים ימי קציר אידיאליים, דרכי שינוע מהירות להפקת האתנול ומבחר מרכיבים נוספים. עפ"י הערכות אנשי דרבי לאלמנט ההחסנה של האתנול יהיה מרכיב משמעותי נוסף בפרוייקט.ליזמים אין בעיות מימון. עבודתו של הושע בן נון תועבר לעיון אנשי האקדמיה ומומחים באנגליה המתעניינים אף הם בפיתוח שוק האתנול לממדים מסחריים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה