שוקי המטבעות: שבוע המתנה על הגדר עשוי להסתיים אחרת

רובי סלם מעריך כי השקט בו מדשדשים הליש"ט והיורו מול הדולר השבוע, עלול להטעות. הכל תלוי בהחלטות הריבית באירופה ונתוני התעסוקה בארה"ב
רובי סלם |

אין ספק ששוק המט"ח מעורר התפעלות בתקופה האחרונה. סוחרים רבים נוטים לתאר את קצב שינוי המחירים בתיאורים המגיעים ישירות מעולם התעופה והפירוטכניקה. אחרים משתמשים במטאפורות משדה הקרב. כל אחד ועולם הדימויים שלו. חשוב להבין ששווקים פיננסים נוטים לנוע במקביל כמו עדר כבשים. זאת, מכיוון שהתנאים הפונדמנטליים המשפיעים על שוק המניות ישפיעו גם על שוק המט"ח, אגרות החוב והסחורות במידה זו או אחרת.

לכן, שוק המט"ח חם כמו שווקי המניות בעולם, אשר נמצאים במגמת התחזקות מזה מספר חודשים.

המטבעות האירופאים מתחזקים וכותשים את המטבע האמריקני ללא רחם, ונכון לכתיבת שורות אלה אין- מה להוסיף בנושא, מכיוון שהתנאים הבסיסיים לא השתנו והשוק עדין לא מיצא את המהלך עד תם. כמו שכבר הזכרנו בשבועות האחרונים, הכיוון הכללי של האירו עודנו מעלה, כל ירידה תהיה לצורך עליה. לכן אין טעם לנסות לחזות מתי תתרחש.

כשיהיה סיכוי לשינוי מגמה כללית יתריע השוק, בכל מקרה, מספר ימים לפני כן ואנו נעמוד על המשמר ונדאג לעדכן אתכם לגבי התפתחויות חשובות.

מבחינה טכנית, מתאפיין שבוע המסחר הנוכחי ביורו-דולר בבלימה זמנית של המגמה החזקה אשר אפיינה את השבועות האחרונים, השוק מדשדש בטווח מחירים צרף, ברמה התוך יומית ולכן גם לא מספק כותרות יתר על המידה. ביורו-דולר נציג צמדי המטבעות בשוק מדובר על דשדוש בטווח של כ-80 פיפסים בין רמת 1.3360 - המשמשת התנגדות, לבין רמת ה-1.3280 המהווה תמיכה. פריצה מעלה, כתוצאה מפרסום נתון כלכלי, עשויה להוציא לדרך מהלך חד, ואולי ניסיון ראשון לתקוף את רמות ה-1.34-1.35.

מאידך, פריצה מטה יכולה להוביל לתיקון טכני קל, עם יעד מחירים ברמת ה-1.32.

מבחינה פונדמנטלית, צפויות להתפרסם מחר (ה') ב-14:00 ו-14:45 שעון ישראל החלטות בנושא הריבית בבריטניה ואירופה.

הריבית היא הכלי העיקרי בא משתמשים הבנקים המרכזיים לניהול המדיניות המוניטארית. ריבית נמוכה מביאה לעלייה באשראי ובצריכה של המגזר הפרטי והעסקי, וכך ממריצה את הפעילות העסקית, מגבירה את הצמיחה ומקטינה את האבטלה. ריבית נמוכה מקטינה את כדאיות ההשקעה במטבע המקומי ועל פי רב, מביאה לפיחות ולעלייה באינפלציה. השפעת הודעת הריבית על השוק נגזרת בעיקר משונותה מהציפיות.

הצפי בבריטניה הוא להשארת הריבית ללא שינוי, דהיינו 5% - ובאירופה הצפי הוא להעלאה בכ-0.25% מ-3.25% ל-3.5%.

הנחת היסוד הבסיסית בשווקים פיננסים היא שכל מה שידוע מתומחר כבר באופן מלא, ולכן סביר להניח שהשוק לא יתרגש מפרסום הריבית בפועל ולא יגיב בתנועות חדות. הסיבה לכך היא שבדרך כלל המחיר הנוכחי כבר מגלם בתוכו את הצפי, מכיוון שהאנליסטים מצליחים להעריך באחוזים גבוהים יחסית, מה תהיה החלטת הבנקים המרכזיים. כאמור, השוק נוטה לנוע בחדות כאשר ישנו הבדל בין הצפי לפרסום בפועל.

למרות כל מה הנאמר כאן, כמובן שהכול יכול להשתנות בין רגע, ומספיק ניצוץ קטן על מנת להדליק בערה בשוק שגם ככה רותח. לכן, כדאי מאוד לעקוב אחר נתונים אלה ורק בגלל הסיכוי שמה יחליטו הבנקים באירופה ובריטניה להפתיע ולפעול בשונה מהצפי. או אז, צפויים אנו למהלך אלים בשוק שכן, גם כך בשל השוק לתזוזה והסוחרים רק מחכים לסיבה למסיבה.

אגב, כאן המקום להזכיר שבהפתעה כזו נתקלו הסוחרים לפני מספר חודשים, ליתר דיוק ב-3.8.06. אז החליט הנגיד הבריטי להכות את התחזיות ולהעלות את הריבית מ-4.5% ל-4.75%. השוק פשוט השתולל וסוחרים רבים נתפסו "עם המכנסיים למטה". אז הוביל הדבר למהלך חד ואלים בן יומיים, בו זינק המטבע הבריטי מרמת ה-1.87 לרמת ה-1.91. ביום שישי צפוי להתפרסם בארה"ב הנתון הכלכלי החודשי החשוב ביותר, דו"ח מספר המועסקים הידוע בכינויו "Non-Farm Payroll". נתון זה מגיע ישירות מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של משרד העבודה האמריקני ומתפרסם ב-15:30 שעון ישראל בכל יום שישי הראשון בתחילת כל חודש.

דו"ח התעסוקה מורכב למעשה משני דו"חות שונים המשקפים סקרים שונים. הראשון הוא "סקר משקי הבית" שנערך בקרב כ-60,000 משקי בית ועל פיו נקבע שיעור האבטלה. השני הוא "סקר הממסד" הנערך בקרב 375,000 בתי עסק וממנו נגזרים: מספר המועסקים (ללא המגזר החקלאי), אורך שבוע עבודה ממוצע ושכר ממוצע לשעה. שני הדו"חות מודדים את רמות התעסוקה, אך מזווית שונה.

לאור ההבדל המשמעותי במספר המשתתפים בכל סקר, עשויות להתקבל תוצאות שונות משמעותית בין חודש אחד למשנהו. השוק מתמקד יותר בדו"ח מספר המועסקים, דו"ח המבוסס על מספר משתתפים רב יותר. שני הדו"חות נחשבים למשמעותיים מאוד בהערכת הפעילות העסקית. הסטיות גורמות לכך שלרוב, הפרסום בפועל שונה מהצפי, לטוב או לרע - ולעיתים השוק מגיב בצורה אגרסיבית לכך, בעד 150 פיפסים לכל כיוון בתוך דקות ספורות בלבד. יש לציין שלנתון זה השפעה רבה על השוק בטווח הזמן המידי בלבד, אך עם כל הרעש שנוצר סביבו, אין בכוחו להפוך את המגמה הכללית בשוק.

תרגום המהלך לכסף מבחינת הסוחרים, הוא האפשרות לסיים את השבוע עם כמה אלפי דולרים בזכות או בחובה - תלוי בשיקול דעתו של הסוחר, והשאלה - האם הוא הצליח לזהות את המגמה התוך יומית המתהווה, ולהגיב מהר מאוד לכל שינוי לא צפוי. הדבר לא מונע מכל אותם day traders אשר נמשכים למהלכים עתירי אדרנלין ופיפסים, להמשך לדו"ח ככרישים לדם. בחלק מהמקרים "הטורף הופך לנטרף".

*מאת: רובי סלם, אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר באפיקס מט"ח

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה