שוקי המניות בעולם: האפיק המניית נותר אטרקטיבי למדי

רגע לפני החלטת הריבית בארה"ב, רון אייכל מעריך, כי כפי הנראה גם ברבעון הראשון של 2007 הסיכוי כי ריבית ה-Fed תשונה הוא נמוך מאוד
רון אייכל |

נפתח בשורה התחתונה: לקראת השבוע החדש בשווקי המניות - הצפי לכלכלה הוא לא כל כך מוצלח, אך מצב החברות הטוב מביא לעליות שערים. האפיק המנייתי נותר אטרקטיבי למדי. בתחום איגרות החוב, קשה לומר שנתוני שוק העבודה לחודש נובמבר היו טובים (שיעור האבטלה עלה ויש עוד...), אך הם מיתנו במעט את הפסימיות החזקה שהייתה בשוק. מחר מתפרסמת בארה"ב החלטת ריבית. זו לא תשונה הפעם.

שבוע המסחר האחרון התנהל בציפייה לנתוני שוק העבודה של חודש נובמבר. בדרך התפרסמו נתוני פריון העבודה ועלות העבודה ליחידת תוצר (ULC) הסופיים לרבע השלישי. מהם התברר כי מצבו של סקטור העסקי האמריקאי מחריף. אמנם, בעדכון הנוכחי היה שיפור קל בנתוני הפריון, אך התמונה המלאה היא לא טובה. כלומר, בעוד שהפריון גדל בשנה האחרונה בשיעור של 1.4%, עלות העבודה התרחבה ב-2.9%. ברבע האחרון הפער היה אף חד יותר. בעוד שהפריון צמח בשיעור של 0.2% ה-ULC התרחב ב-2.3%.

הדבר מצביע על כך שעלויות השכר של הסקטור העסקי האמריקאי גדלות בקצב גבוה מאשר קצב השיפורים הטכנולוגיים ולפיכך, כושר התחרות ופוטנציאל הרווחים נפגע.

לאחר 2 שבועות שליליים, רשם ה- S&P500 עליות שערים. השוק נתמך במיוחד מחוזקן הפיננסי של החברות האמריקאיות כפי שבא לידי ביטוי בשלושת עסקאות מיזוג ענק בשווי של 45.4 מיליארד דולר. בכך למעשה הגיע ה- 500S&P לרמת שיא של כל הזמנים. גם בקרב קבוצת השווקים המתעוררים נרשמו מגמות חיוביות. הירידה בשיעור האינפלציה בברזיל הביאה לעלייה של יותר מ- 5% במדד המניות המקומי. גם השוק טורקי רשם עלייה שבועית של יותר מ- 4%.

מעניין במיוחד הוא שמבין המדדים המובילים בשבוע המסחר האחרון ניתן למצוא את המדינות האירופיות המפותחות אך לא תעשייתיות המובילות, כלומר אוסטריה (5.3%, תשואה שבועית במטבע מקומי), בלגיה (3.4%), שוודיה (3.4%) אירלנד (3.4%).

הואיל ומצבו של הסקטור העסקי ברחבי העולם וגם בארה"ב אשר מובילה את המחזור השלילי בעולם הוא טוב למדי, אנו ממשיכים להאמין באפיק המנייתי על פני איגרות חוב. כמו כן, גם השווקים המתעוררים ובמיוחד הדרום מזרח אסייתיים נותרים אטרקטיביים למדי.

בסוף שבוע המסחר פורסמו נתוני שוק העבודה לחודש נובמבר. הנתונים לא היו כל כך טובים אך, ככל הנראה הפסימיות החזקה שהייתה בשוק בשבועות האחרונים (רווחי ההון) תוקנו בחלקם לאחר פרסום הנתונים הפושרים.

מבין שלל הנתונים שפורסמו על שוק האמריקאי נציין את: (1) מספר המשרות החדשות בארה"ב גדל בחודש הנדון ב- 132 אלף. זאת, לעומת הצפי אשר עמד על 100 אלף בלבד. עם זאת, נציין כי נתוני אוקטובר עודכנו מטה מ-92 אלף ל-79 אלף בלבד. כך, בעוד שבכל אחד מן החודשים אוגוסט וספטמבר הצטרפו לשוק העבודה כ-215 אלך עובדים חדשים, בממוצע, בחודשים אוקטובר ונובמבר הצטרפו לשוק כ-105 אלף, כלומר, פחות ממחצית.

(2) השכר לשעה עלה ב- 0.2%, לעומת עלייה של 0.4% בחודש הקודם ולעומת הצפי שעמד על 0.3%. (3) שיעור האבטלה עלה מ- 4.4%, ל- 4.5%. (4) המגמות בתחום התעסוקה היו מגוונות. כך, בעוד שענפים כגון קמעונאות, מסעדנות ושירותי בריאות יצרו מקומות עבודה. לעומתן, חברות הבנייה והסקטור היצרני צמצמו במספר מקומות העבודה.

קשה לומר שזהו דו"ח אופטימי חסר תקנה.

השבוע, ביום שלישי, ה-12/12 בשעה 21:15 (זמן ת"א) תינתן החלטת הריבית של ה-Fed, האחרונה לשנת 2006. ניתן לומר בביטחון רב כי הריבית לא תשתנה. כפי הנראה גם ברבעון הראשון של 2007 הסיכוי כי ריבית ה-Fed תשונה הוא נמוך מאוד.

*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, IBI בית השקעות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה