תנובה לבעלי מניות: אייפקס לא באה כדי ל"חלוב" אותנו

תנובה פרסמה היום את מזכר הבנות למכירת החברה. לדברי החברה, האיומים המושמעים כאילו כניסת משקיע תחריב את ענף החלב הינם משוללים כל יסוד
דרור איטח |

לפני כשלושה שבועות נחתם בין APAX לתנובה מזכר הבנות בעניין כניסת APAX כמשקיע לתנובה. היום פרסמה יצרנית החלב הגדולה בארץ את עיקרי עיקרי ההסכמות במכתב "ריכוך", בו היא פונה לבעלי המניות - ובראשם לרפתנים, המהווים את גרעין המתנגדים הקשה לעסיקה.

קבוצת אייפקס התחייבה לרכוש לפחות 51% מהשליטה בחברה, לפי שווי של 1.025 מיליארד דולר, אשר יומר לשקלים לפי שערו היציג של הדולר ביום ביצוע הרכישה. קבוצת אייפקס הציגה לתנובה מחויבויות כספיות למימון העסקה.

על פי ההסכם, כל אגודה מקרב חברי "תנובה", תהיה בת חורין להחליט אם לממש את חלקה בחברה, גם למעלה מ-51% ועד מלוא אחזקותיה. בתנובה הדגישו, כי במידה והוועידה תאשר את ההסכם, גם אלו מן החברים שיחליטו להישאר ב"תנובה", יחזיקו באחזקה שנקבע לה שווי ע"י משקיע חיצוני ולא באחזקה אמורפית.

באשר למחירי החלב, תנובה תחתום על הסכם משפטי מחייב שמגן על מנגנון מחירי המטרה לענף הרפת למשך 15-12 שנה ויתמוך בכל הסדרי התכנון הקיימים בענף הרפת. ההסכם יחתם טרם כניסת המשקיעים.

לתנובה הון העצמי ורווחי הון מנדל"ן שמסתכמים בכ-3 מיליארד שקל. על פי ההסכם, הון זה ישאר בתוך החברה ולא ישמש את "אייפקס" למימון עסקת הרכישה. בתנובה הסבירו כי הסכם זה התקף ל-8 שנים, נועד להגן על החוסן הכלכלי של "תנובה" למענה, למען עובדיה ולמען החברים שירצו להישאר בה.

למיעוט - חברי "תנובה" שיבחרו להמשיך להחזיק ביחידות ההשתתפות- כל עוד חלקו עולה על 25%, מוענקות זכויות ווטו בעניינים אלה: שינוי התקנון, עסקאות עם בעלי עניין של הרוכש או צדדים הקשורים לו, שינוי מהותי בתחום העיסוק של ייצור ושיווק מוצרים ויציאה מתחומי פעילות מהותיים.

לדברי החברה, זאת הפעם הראשונה בתולדות ההתיישבות שערך "תנובה" יוחס ישירות לבעלים, ויעמוד למימושם אם יחליטו על כך, וזאת הפעם הראשונה שכל אחד מהבעלים הוא בן חורין להחליט על רכושו, ירצה יפדה את כולו או חלקו, ירצה יישאר בחברה, ירצה יוכל להמתין להנפקת החברה שתתרחש קרוב לודאי בעוד מספר שנים ואז לממש או להמתין לפי החלטתו שלו.

בתנובה הוסיפו, ההסכם מבטיח באופן משפטי את המשך קיומם של הסדרי משק החלב הקיימים ב"תנובה" ותמיכת "תנובה" בהסדרים הקיימים בענף החלב כמו שמירה על מנגנון מחירי המטרה, טיפול בעודפים, תמיכה בתכנון וכו'. בתנובה מדגישים, שכיום החברה אכן מכבדת את המנגנון המוסכם של מחירי המטרה אך אין לה כל מחויבות להמשיך ולכבדו לטווח ארוך. כך שבאופן פרדוקסאלי, דווקא הכנסת המשקיע מבטיחה, לטווח ארוך, את קיום ההסכמות הקיימות ביחס למנגנון מחיר המטרה.

לדברי החברה, האיומים המושמעים כאילו כניסת משקיע תחריב את ענף החלב הינם משוללים כל יסוד, שכן מלבד ההסכם המשפטי המוזכר לעיל שהמשקיע יתחייב עליו, גם האינטרס הקיומי של "תנובה" כחברה כלכלית מותנה באספקת מוצרים טריים מקומיים. רוב מוצרי "תנובה" בנויים על אספקה טרייה של חלב גולמי ועופות טריים, והמוצרים שיש להם ערך מדף ארוך כמו גבינות צהובות, יהיו חשופים לתחרות מחו"ל רק אם הממשלה תבטל את סעיפי ההגנה על היצור המקומי. ל"תנובה" יש אינטרס עסקי בהמשך קיומם של ההסדרים בענף החלב.

בחברה מדגישים, כי התכנון בענף הרפת, המהווה אבן יסוד לכל משק החלב, בנוי על מדיניות הממשלה. על התנועות, היצרנים והמחלבות יהיה לדאוג ביחד להמשך מדיניות זו.

יעל שביט, יועצת התקשורת של התאחדות מגדלי הבקר מוסרת בתגובה, "ליצרני החלב אינטרס זהה לזה של עובדי תנובה, לשמור על תנובה פועלת וחזקה במדינת ישראל, ובכך להשאיר את הפרנסה לעובדים ולכל המתפרנסים מתנובה ולכן, לחשש שמבטאים עובדי תנובה אין שחר".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה