שוקי המטבעות: אם יש ספק - אין ספק

רובי סלם חושב שגם תרחיש של המשך התיקון בדולר-יורן לרמות ה-1.30-1.31 הוא ריאלי, ולא יעיד על היפוך מגמה, כיוון רמות אלה עדין בטווח המקובל לתיקון
רובי סלם |

הדרך הנכונה למסחר בשווקים פיננסים, בין אם במניות, מט"ח או סחורות, מתחילה בשלב התכנון. סוחרים רבים מגיעים לשווקים בגישה לא נכונה, כאשר השאלה: "מה יהיה - לאן הולך השוק?", חוזרת על עצמה כמו תקליט שבור, כאילו שמשהו באמת יודע את התשובה. הדבר הבטוח הוא, כי השוק נשאר כאן ולא הולך לשום מקום. אין באפשרותנו לחזות את העתיד, לא על ידי שיטת מסחר טכנית, טובה ככל שתהיה, ולא על ידי שיטה פונדמנטלית המבוססת על נתונים כלכליים וסטטיסטיקות. אולם יש באפשרותו להרוויח כסף בעקביות, ולאורך זמן, אם נתחיל כל מהלך במחשבה תחילה, תכנון נכון ובהתמקדות במהלכי השוק בהווה בלבד.

אסטרטגית מסחר נכונה תתחיל בבניית תרחיש ,מה שנקרה מודל לפני יציאה לקרב, הכולל אופן כניסה לעסקה ויותר חשוב אופן יציאה.

חובה למקם על המפה לאורך הדרך [הגרף במקרה שלנו ], נקודות ציון אשר אליהם אמור השוק להגיע בהנחה והתרחיש שבנינו יתממש כמצופה . יש צורך בהרבה סבלנות מכוון שאין באפשרותנו לדעת בכל רגע נתון מה יעשה השוק והישיבה הממושכת מול המסך בטח שלא תועיל לסוחר. היא רק תגרום לו להתנתק מהמציאות ולאבד פרופורציות. יש לתת לשוק את הזמן לעשות את שלו. הגעת השוק לנקודת הציון הקרובה, תהיה הסימן היחיד שאנו סוחרים בכיוון המתאים וחשבוננו שיתפח אט אט יספק את ההוכחה.

כל הבעיה מתחילה בנקודה שבו השוק סוטה מהתרחיש המתוכנן ולא מצליח להגיע לנקודה הבאה. הדבר מוכרח להדליק נורה אדומה, המצריכה בחינה מחדש של המצב ואת האפשרות שהמהלך מייצא עצמו. בנקודה זו על הסוחר לפעול מהר על פי העיקרון הוותיק - "אם יש ספק, אין ספק" ולא להמתין עד שהשוק יחזור לנקודת הכניסה או אף גרוע מזה, מתחתיה. אז ימצא עצמו הסוחר הנבוך ממלמל ביטויי כאב בסגנון, "כמה כסף יכול הייתי להרוויח לו רק הייתי מוכר בזמן", וכמובן יבטיח לעצמו שבפעם הבאה לא יחכה יותר מידי.

הבעיה היא, שהסוחר לא טיפל בשורש הבעיה שהיא בעצם העדר אסטרטגיית מסחר נבונה הכוללת תכנון מבעוד מועד, דבר שיגרום לו בוודאות לחזור על הטעות אבל הפעם באופן שונה. בפעם הבאה שיכנס הסוחר לפוזיציה סביר להניח שיממשה לפני הזמן המתאים בגלל אותה זיכרון מר משגאותיו הקודמות ופחד שמא יילקחו הרווחים "על הנייר". גם הפעם יגמר העניין במלמול מילות כאב ותסכול רק שבמקרה הזה יהיה הפזמון בסגנון "כמה כסף יכול הייתי להרוויח לו רק לא הייתי מוכר לפני הזמן".

הבה ונראה איך תכנון נכון פועל באופן פרקטי ויעידו לקוחותינו אשר להם בנינו אסטרטגיית מסחר המבוססת על אסטרטגיית הנ"צ ומגיעים לתוצאות יפות לאורך זמן.

בסקירה שפרסמנו ביום ראשון יצאנו משתי נקודות הנחה. הראשונה, באשר ליורו-דולר, שם קבענו שהשוק נמצא בעיצומו של תיקון טכני קצר, אשר החל בשבוע שעבר והתחזק בעקבות דבריו של שר האוצר האמריקני, אשר ראה באור חיובי את תוצאות נתוני התעסוקה שחיזק את המטבע האמריקני.

אז הערכנו שהתיקון צפוי להסתיים בחלקו השני של השבוע הנוכחי ושיעד המחירים יהיה בין 30%-60% מהמהלך האחרון של 1.28-1.3370 ביורו-דולר, עם יעד מחירים של 1.30-1.31 –נקודת ציון הקרובה. התיקון נבלם עוד ביום שני בצהריים ברמת ה-1.3130 ואתמול ב-21:00 שעון ישראל, קיבלו המטבעות האירופאים חיזוק עם פרסום התקציב בארה"ב שיצא נמוך מהצפי והיה שלילי לדולר האמריקני.

התקציב הוא ביטוי מעשי למדיניות הממשל בנושאים שונים והוא מפרט את ההוצאות וההכנסות השוטפות ואת פעולות ההשקעה והפיתוח של הממשל בטווח הארוך. התקציב קובע מהן ההוצאות החיוניות הנדרשות למגזרים השונים ובאלו סכומים. התקציב כולל, בין היתר, תשלומים בשל תמיכות, סובסידיות, מענקים, החזרי הלוואות והריבית עליהם. בתקציב יש צד של הכנסות וצד של הוצאות. לעתים יש עודף או גירעון תקציבי שנוצר במקרה של חוסר איזון בתקציב. האפשרויות העומדות בפני המדינה בכדי לשמור על רמה מסוימת של גירעון, או אף להקטינו, הן קיצוץ בהוצאות או גידול ברמת ההכנסות.

הכנסות המדינה כוללות כאמור גם הכנסות ממסים, ולכן על מנת לשמור שהגירעון לא יגדל, קיימת חשיבות רבה לכך שאזרחי המדינה ישלמו מסים כחוק.

בנוסף, החליט הנגיד בארה"ב להשאיר את הריבית ללא שינוי, דהינו 5.25% והוסיף בנאומו שהאינפלציה מתמתנת. דבריו חזקו את הסנטימנט השלילי לדולר והובילו את הסוחרים למסקנה שהעלאת ריבית לא נראית באופק. הדבר הוביל לגל קניות נוסף שחיזק את המטבעות האירופאים בממוצע של 0.5%.

ולכן, הנחת היסוד המעודכנת היא שהצמד יורו-דולר כמיצג השוק אמור להתנהל ולנוע בין 2 נקודת עיקריות 1.3370 כהתנגדות ו-1.3130 כתמיכה . בנקודה זו השאלה" "איזו מהנקודות תיפרץ?", אינה רלוונטית. הסוחר אמור להגיב כאשר המהלך יתחיל בפועל בעקבות טריגר בדמות נתון כלכלי זה או אחר, אשר יוציא לדרך מהלך נוסף. גם אם משמעות הדבר לשלם מחיר גבוה יותר ולא "לתפוס את התחתית".

אגב, גם תרחיש של המשך התיקון לרמות ה-1.30-1.31 הוא ריאלי, ולא יעיד על היפוך מגמה מכוון שכמו שהזכרנו קודם רמות אלה עדין בטווח המקובל לתיקון.

לאור העובדה שהמגמה הכללית בשוק עודנה עליה ,הערכה היא שדווקא רמת ה-1.3370 תיפרץ מעלה כאשר נ"צ הבאה היא ברמת ה-1.35 . רק סטייה מהתרחיש הנוכחי תצריך בשעתה בחינה מחדש של המצב.

ההנחה השנייה הייתה באשר לקרוס המדובר והחם שטרלינג-יין. אז הבחנו שהתיקון נבלם ברמת ה-226.00 בדיוק, 50% מהמהלך הקודם שהחל ברמת ה-222 ונבלם ברמת ה-229. גם כאן הגיעו הקונים ובלמו את הירידות בעקבות הערכה, שהבנק ביפן לא מתכוון להעלות ריבית בקרוב.

בעקבות זאת, ולאור העובדה שזיהינו איסוף סחורה התרענו שהצמד בשל למהלך חד בטווח הזמן המיידי, בניסיון לתקוף את רמת ה-229.00 שהייתה נקודת הציון הקרובה.

אמש, בעקבות הסנטימנט החיובי ששרר בשוק לטובת המטבעות האירופאים הגדיל הצמד לעשות ואף פרץ את רמת ה-230.00. לכן הנ"צ הבאה עומדת על 233.00, כיעד מחירים אליו הגענו כאשר בחנו את אורך המהלך האחרון-700 פיפסים אורכו ומכאן על פי תקדימי העבר אמור הצמד לנוע לפחות 700 פיפסים נוספים החל מנקודת הבלימה שנקבע כאמור ברמת ה-226.00 .

בהמשך השבוע צפויים להתפרסם נתונים כלכליים נוספים . החשובים שבהם יתפרסמו בארה"ב ביום שישי הקרוב אך הנתון שירכז את מירב תשומת הלב הינו מדד המחירים לצרכן חודשי ושנתי. מדד זה ידוע גם בכינויו Consumer Price Index – CPI. הצפי במקרה הזה חיובי למטבע האמריקני.

ה-CPI הינו מדד האינפלציה המרכזי ברב מדינות העולם - הוא מודד את שינוי המחירים לצרכן של סל מוצרים המורכב מסחורות ושירותים חיוניים אותם צורך הצרכן הממוצע. הסל כולל פריטים כמו מזון, ביגוד, דיור, דלק, תחבורה, בריאות וכל שאר הסחורות ו/או השירותים אותם צורכים האנשים מדי יום. הפריטים מחולקים לשבע קטגוריות ולכל קטגוריה משקל משלה בהתאם לחשיבותה.

בנוסף צפויים להתפרסם ביום שישי כמה נתונים חשובים נוספים באירופה, ולכן יש לעקוב בדריכות אחר השוק התוסס והתזזיתי בשלוב נקודות הציון אותם הזכרנו על מנת להוציא לפועל החלטות אופרטיביות בתקווה שיתורגמו בהמשך לרווחים ולא רק "על הנייר".

*מאת: סלם רובי, אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר בחברת אפיקס מט"ח.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה