B&D: ירידה חדה של 9.5% בביקושים לייצוא מישראל
מדד מנהלי הרכש בישראל לחודש נובמבר שנערך על ידי חברת דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש מצביע על ירידה חדה של 9.5% בביקושים לייצוא מישראל. כלכלני דן אנד ברדסטריט וארגון מנהלי הרכש מעריכים כי בין הגורמים המשמעותיים לירידה החדה הם ירידת שער הדולר, אשר מייקרת עבור היבואנים את עלות הסחורה המיוצאת מישראל, וההאטה במשק היצרני אמריקאי שעבר אחרי 41 חודשים, ממגמת התרחבות למגמת האטה.
בנוסף, מדד מנהלי הרכש משלים שלשה עשר חודשים ברציפות במגמת התרחבות, אם כי החודש נצפתה התמתנות נוספת במגמה. בחודש נובמבר ערך המדד השלים ירידה נוספת של 3.3%, כאשר הערך שנמדד בנובמבר עומד על 53.3% לעומת ערך של 56.6% שנמדד בחודש אוקטובר. כלכלני D&B וארגון מנהלי הרכש מייחסים את ההתמתנות במגמת ההתרחבות של המשק הישראלי בעיקר לירידה בביקושים לייצוא.
הרכיבים החשובים והמרכזיים של המדד נמצאים החודש במגמת התרחבות אך ברובם נצפתה החודש התמתנות. כך ניתן לראות התמתנות משמעותית ברכיב הביקושים לייצוא אשר ירד ב 9.5%, ברכיב הביקושים המקומיים שירד ב- 2.8% וברכיב תפוקות הייצור אשר ירד ב- 2.6%. לעומת זאת, במהלך נובמבר נצפתה התעצמות דרסטית במגמת ההתרחבות של רכיב התעסוקה, אשר השלים עלייה של 7.8% במהלך נובמבר.
מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר שעורכים דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש, בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל. המדד, המתפרסם בפורמט אחיד ברוב המדינות המתועשות, בודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועוד... כאשר ערך המדד נמצא מעל קו 50% הדבר מעיד על מגמת התרחבות במשק היצרני בישראל, וכאשר ערך המדד נמצא מתחת לקו ה- 50% הדבר מעיד על האטה במשק היצרני הישראלי.
מדד מנהלי הרכש באנגליה וארה"ב: לראשונה מזה 41 חודשים המשק האמריקאי במגמת האטה
מנתונים אשר נתקבלו ממדדי מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה ניתן לראות כי המשק היצרני האמריקאי שינה החודש כיוון ולאחר 41 חודשים רצופים במגמת התרחבות עבר החודש להאטה וזאת לעומת והמשק היצרני האנגלי הממשיך גם החודש להימצא במגמת התרחבות, אם כי החודש נצפתה התמתנות נוספת במגמה. המדד האמריקאי עומד החודש על 49.5% לעומת ערך של 51.2% שנמדד בחודש הקודם, כאשר גם רוב הרכיבים החשובים והמרכזיים של המדד עברו החודש להאטה. המדד האנגלי עומד החודש על 52.6% לעומת ערך של 53.7% שנמדד בחודש הקודם, כאשר גם הרכיבים החשובים והמרכזיים של המדד ממשיכים להימצא החודש במגמת התרחבות.