שלמה מעוז: הריבית עומדת כיום בשעור כפול מהנדרש
במסיבת עיתונאים שנערכה היום (ב') בבית ההשקעות אקסלנס נשואה המנהל כ-33 מיליארד שקל (גידול של 40% מהשנה שעברה), מסרו רוני בירם (יו"ר אקסלנס), גילי כהן (מנהל השקעות ראשי), ושלמה מעוז (הכלכלן הראשי של בית ההשקעות) את תחזיותיהם לשנת 2007 שבפתח.
בשורה התחתונה, שלושתם ניסו בכל כוחם לשדר אופטימיות וסברו כי מצפה לנו עוד שנה טובה בבורסה התל אביבית.
רוני בירם - 2007 בעקבות המפץ הגדול
בעקבות סיומו של תהליך מכירת קופות הגמל וקרנות הנאמנות מהבנקים, המאבק על נתחי שוק בין בתי ההשקעות יילך ויחריף. לדעת בירם "הקרב הוא על שירות, תשואה ואיכות ולא על גובה העמלות".
בירם סבור כי כניסת הבנקים לתחום הייעוץ הפנסיוני תהיה איטית ומסורבלת, ולא יהיו דומיננטים ב-2007 וגם לא ב-2008.לדבריו, הבנקים ימשיכו לחפש אפיקי הפצה רווחיים (פיקדונות מובנים), והרגולאטור ינסה לעצור אותם.
גילי כהן - אסיה מזרח אירופה ואמל"ט
כהן סבור, כי נתוני המשק הישראלי והגלובלי ימשיכו להיות טובים בשנת 2007 למרות ההאטה הצפויה בארה"ב. הבלתי צפוי ימשיך ביתר שאת להיות האוייב העיקרי של השווקים. הקורלציה בין השווקים תתחזק, ותהיה משמעות לבחירת סקטורים ונכסים ספציפים במשקים עצמם. גידול ברמת החיים, התעשרות בפועל ושיפור בהרגשת העושר של שכבות רבות, גורר תהליך ארוך טווח של התייקרות נכסים פיננסים וריאלים.
לגבי חוסר איזון חברתי פוליטי, בטחוני, מסחרי המהווה איום על הכלכלות, טען כהן כי לא נראה כמשהו אקוטי לשנת 2007, ויש לשכלל עובדה זו לפרמיות הסיכון.
נציין, כי כהן חזר מספר פעמים על הצמיחה בעולם שהייתה מבוססת עד היום על אירופה וארה"ב, וכיום מבוססת על "העולם החדש" ובסיס רחב יותר של תהליכים פנימיים משמעותיים באסיה מזרח אירופה ואמל"ט. לדבריו, תופעת הבריק היא אמיתית ומשפיעה על הכיוון של הכלכלה העולמית לזמן ארוך. כמו כן, המתאם של השוק הישראלי לנעשה בשוקי העולם משמעותי יותר מאירועים פנימיים זאת בשל העובדה כי התרומה לרווחי החברות עיקרה בחו"ל.
שלמה מעוז - הריבית תרד ל-4.5% כבר בסוף החודש
מעוז סבור, כי השווקים יגררו את בנק ישראל להפחית את גובה הריבית בשעור של 50 נקודות בסיס לרמה של 4.5% כבר בסוף חודש זה. לדבריו, אם בוחנים את הנקודות העיקריות הנדרשות להחלטת גובה הריבית: העליה בשכר לעומת העליה בפריון במשק, גרעון/עודף הממשלה ביחס לתוצר, הגרעון/עודף בחשבון השוטף, ציפיות האינפלציה במשק, שעור האבטלה במשק ועוד', נגלה כי הריבית במשק צריכה לעמוד כל כ-1% ועוד 150 נקודות בסיס סיכון ישראל לכל היותר, כלומר 2.5% לכל היותר.
כלומר, הריבית עומדת כיום בשעור כפול מהנדרש לפעילות תקינה של המשק הישראלי. מעוז מעריך, כי הריבית תרד מידי חודש בחודשו, בשלב ראשון לרמה של 4% בסוף חודש פברואר עבור חודש מרץ. בהמשך על פי התפתחות שער החליפין והציפיות לרבית בארה"ב, בנק ישראל יבחן את ההתפתחויות ואולי ייאלץ להפחית את הריבית לרמה של 3.5%.