לידר: קשה למצוא קטליזטורים שיוציאו את טבע מהדכדוך
שנה קשה עברה על ענקית התרופות הישראלית - טבע , כשמרבית חברות מדד המעו"ף בו היא נסחרת צפויות לסיים את שנת 2006 עם תשואות חיובית, משתרכת מניית החברה היקרה בישראל, הרחק מאחור עם תשואה שלילית של מעל ל-33%. ההשקעה במניית העם שנמצאת בתיקיהם של משקיעים רבים הינה ההשקעה הגרועה ביותר שביצעו בשנת 2006 (בקרב מניות המעו"ף). בהשוואה למדד המורחב יותר, הכולל את 100 המניות בעלות השווי הגבוה בתל אביב - ת"א 100, רק חמש מניות הציגו ביצועים גרועים משל טבע.
מה הלאה? מסקירה שפרסם האנליסט יואב בורגן, מבית ההשקעות לידר, עולה כי בבית ההשקעות מתקשים למצוא בטווח הקצר קטליזטורים שעשויים להוציא את מניית טבע מהדכדוך המאפיין אותה במהלך השנה האחרונה. אך לדבריהם, מצב זה עשוי להשתנות עם פרסום הדוחות לרבעון הרביעי של 2006 בפברואר הקרוב, עת תתייחס הנהלת הטבע לראשונה באופן קונקרטי יותר לתחזית שנת 2007, וכן ככל שיתקדם ויושלם תהליך חילופי הגברי בראשות הנהלת החברה.
בורגן מציג מספר נקודות שינווטו את החברה בשנה הבאה:
פרדוקס הצמיחה – בתחום הגנרי סובלת טבע מצרות של עשירים: עוצמת הצמיחה של שנת 2006, הנזקפת בעיקרה לזכות שלוש ההשקות הגנריות לבלוקבסטרים הידועים זוקור, זולופט, ופרבקול הופכת ל'בעיה', שכן היא גורמת לשנת 2007 הממשמשת ובאה להיראות 'חיוורת' מבחינת הצמיחה הצפויה. פרדוקס זה מהווה גורם עיקרי לסנטימנט השלילי המאפיין את המניה בתקופה האחרונה (מכפיל P/E, שבמקום לקטון – כיאה למניית צמיחה, במעבר מבסיס 2006 לבסיס 2007, עולה מעט). ייתכן ועל מנת לרצות את וול סטריט היה על טבע לנסות ולהשטיח במידת האפשר את ההשקות הגנריות הגדולות של השנה לתוך 2007.
פוטנציאל אתי מרשים – התמקדותה של טבע בתחומי המו"פ הבאים: טרשת נפוצה (MS), אלצהיימר, פרקינסון, זאבת (לופוס), מחלת לו גריג ואונקולוגיה, היא היוצרת מנועי צמיחה פוטנציאליים משמעותיים בתחום האתי, דוגמת ה-Azilect, הקופקסון במינון 40 מ"ג, וה-StemEX בתחום תאי הגזע. גם פעילות המשאפים של Ivax באירופה ובאמריקה הלטינית צפויה להמשיך ולהפגין ביצועים חזקים גם במהלך שנת 2007 ולאחריה.
חלום הביוגנריקה עדיין רחוק - מוקדם מדי, לעניות דעתנו, לנסות ולכמת בשלב זה את חלום הביוגנריקה, מבחינתה של טבע או כל יצרנית גנרית אחרת – ההערכה הרווחת היא כי התהוות שוק מסחרי משמעותי בתחום זה תחל לא לפני תום העשור הנוכחי.
דפנסיביות "דואלית" - עובדה מעניינת שלא תמיד שמים לב אליה, ולגישתנו חשיבותה עולה דווקא בעתות של שוק מניות עולה, היא רמת הבטא הנמוכה של טבע – הן לעומת ה-NASDAQ, והן לעומת מדד ת"א 25.
לדברי בורגן, עדכון התחזית התזרימית התפעולית, יחד עם שימוש במקדם היוון של 10%, מובילים לשווי חברה של כ-30 מיליארד דולר, ולמחיר יעד של 39 דולר. הדיסקאונט שבין השווי הכלכלי הנ"ל לבין רמת המחירים שבה נסחרת מניית טבע כיום – כ-23%, מצדיק המלצת קנייה.